Miért okoz ennyi problémát a bölcsességfog?

2019. 11. 12.
A bölcsességfogak az íny felszíne alatt rejtve és biztonságban vannak a különböző betegségekről, ezért azt gondolhatnánk, hogy kevés kárt okoznak. Sajnos azonban ez nem igaz. A még ki nem nőtt bölcsességfog is lehet problémás, hiszen általuk üregek, tályogok, ínybetegségek, ciszták alakulhatnak ki, és akár a szomszédos fogakat is károsíthatják. Megelőző intézkedésként sok ember eltávolítja bölcsességfogait, mielőtt ezek a problémák felmerülnének. Ugyan sok fogorvos nem ajánlja a bölcsességfogak eltávolítását még kinövés előtt, mégis ez a jobb megoldás. Így attól sem kell tartani, hogy kinövésük következtében a fogak összetorlódnak, amely után általában csak a fogszabályzás segít.

Miért olyan gyakori a bölcsességfog által okozott fogászati probléma?

Mielőtt az emberek főtt ételt kezdtek el enni, túlnyomórészt növényeket, dióféléket és magvakat fogyasztottak. Ezáltal a bölcsességfogak hasznosnak bizonyultak a keményebb ételek őrlésére. Ekkor még az emberek nagyobb állkapoccsal rendelkeztek, így elegendő hely volt arra, hogy a bölcsességfogak megfelelően kinőjenek és jól helyezkedjenek el a fogászati ívben. Miután az emberek étrendje az evolúció során megváltozott, az állkapocs kisebbé vált, vagyis alkalmazkodott a táplálékbevitelhez. Manapság a legtöbb embernek sokkal kevesebb hely van az állkapcsában arra, hogy a bölcsességfogak mindegyike megfelelően kinőhessen.

Nem minden bölcsességfog okoz problémát

Vannak, akiknek csak egy vagy két bölcsességfoga nő ki egész élete során, még másoknál egy sem nő ki. Valakinél nincsen probléma a bölcsességfogak zsúfoltságával, így egész életükön át benn maradnak bölcsességfogaik. Annak ellenére, hogy a bölcsességfogak eltávolítása nem minden esetben szükséges, mégis érzékenyek lehetnek és fogászati szövődményt okozhatnak a későbbiekben. Érdemes mindenképp ellenőriztetnünk bölcsességfogaink állapotát és helyzetét fogorvosunkkal, hogy meggyőződhessünk a további szövődmények elkerüléséről.

Amennyiben még a bölcsességfog kinövése előtt fájdalmat tapasztal, keresse fel a fogorvost, hiszen gyulladás esetén azonnali kezeltetetés szükséges! Emellett érdemes panoráma röntgent készíttetnünk bölcsességfogaink elhelyezkedéséről, hiszen így tudhatjuk meg azok növési irányát. Ha ferdén nőnek bölcsességfogaink, érdemes szájsebészhez fordulni az eltávolítás miatt.

Forrás: Lévai Dental

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!