Anya, hasogat a fejem!

A gyermekkori fejfájás az egyik leggyakoribb ok, mellyel a szülők sokszor kétségbeesetten fordulnak orvoshoz, általában valamilyen súlyos megbetegedésre, például agydaganatra gondolva. A fejfájás hátterében azonban számos ok állhat.

 1.  A gyermekek-serdülők között gyakran fordul elő az úgynevezett elsődleges fejfájás betegség.

Ennek két legismertebb formája a tenziós fejfájás és a migrén.

tenziós fejfájás diffúz, kétoldali, abroncsszerű eloszlásban jelentkezik és többnyire állandó, de időnként tünetmentes periódusok szakíthatják meg. Erőssége enyhe vagy közepes, legtöbbször nem befolyásolja jelentősen a normális napi tevékenységet. Mindazonáltal azoknak, akiket érint, némi korlátozással kell szembe nézniük (pl. indítékcsökkenés, koncentráló-képesség csökkenése, rosszkedvűség).

A gyerekek gyakran hónapok, évek óta panaszosak és jellegzetesen az iskolai napokban súlyosabb a fájdalom, a hétvégéken, szünidőben viszont javulás figyelhető meg. Kifejezett vegetatív tünetek nem jellemzők, hányinger, bizonytalan szédülés előfordulhat.

A kivizsgálás során a legtöbb betegnek minden lelete negatív, szervi eltérés nem igazolódik.

Pszichológussal történő konzultáció alkalmával azonban iskolai vagy családi problémák, esetleg túlzott követelmények, terhelés derülnek ki a fejfájás hátterében. A szülők sokszor nehezen fogadják el, hogy ’csak’ pszichés ok magyarázza a panaszokat, úgy élik meg, mintha egyáltalán nem találtak volna okot. Gyakran orvostól orvoshoz járnak, vastag papírköteggel jelennek meg a rendeléseken, hátha mégis kiderül valamilyen kézzelfogható eltérés, amit aztán kezelni lehet.

A betegség kezelésében a legfontosabb a pihenés, rendszeres testmozgás, friss levegő, bő folyadékfogyasztás, esetleg magnézium tartalmú készítmények szedése, valamint a rendszeres pszichoterápia.

Migrén már 3 éves kortól előfordulhat, de különösen az iskoláskor kezdetén és serdülők között gyakori. Bizonyos családokban halmozottan fordul elő, azaz a migrénes szülőnek, elsősorban édesanyának a gyermeke is beteg lehet.

Sokszor okos, de a környezet ítéleteire érzékenyen reagáló, feszültségekkel küzdő gyermek betegszik meg, azonban itt a pszichés tényezők mellett szervi eltérés is megfigyelhető: az agyi erek görcsös összehúzódását, majd kitágulását mutatták ki . Ezt provokálhatja stressz, időjárás és – hormonális változások, csokoládé, – alkohol, sajt, vagy akár más táplálékok fogyasztása is, mely egyénenként eltérő lehet.

Kisgyermekkorban kétoldali, később inkább egyoldali, homlok-halántéktáji, akár elviselhetetlen, lüktető fájdalom jellemzi. Gyakori a hányinger, hányás, szédülés, a külvilág ingerei (fény, hang) iránti fokozott érzékenység. A rohamok kb. negyedét látászavar, úgynevezett migrénaura vezeti be, ilyenkor előfordul, hogy a látótér egy részén csak fekete, máskor villogó pontok, gömb vagy csillag alakzatok jelennek meg. Ritkábban a végtagok zsibbadása, gyengesége (akár teljes bénulása), beszédzavar is előfordulhat. Ezek a jelenségek fokozatosan alakulnak ki és általában fél óra alatt megszűnnek. Ezek után 1 órán belül alakul ki a típusos fejfájás. A rohamok általában 1-72 óra alatt szűnnek, maximális gyakoriságuk általában heti két alkalom. A naponkénti fejfájás nem jellemző a migrénre.

A rohamok kezelésében a nyugalom biztosítása és az elsötétített szoba elengedhetetlen. Ha szükséges, fájdalomcsillapítók adhatók. Aurás migrén esetében, amennyiben ezeket a gyermek az auratünetek jelentkezésekor beveszi, remény van arra, hogy a fájdalom nem fejlődik ki, vagy csak enyhébb formában jelentkezik. Profúz hányás fennállásakor kórházi felvétel is szükségessé válhat.

A tenziós fejfájással ellentétben a testmozgás rontja az akut panaszokat, panaszmentes állapotban azonban a rendszeres sport és az egészséges életvitel csökkenti a rohamok előfordulását. Ha a gyermeknek sűrűn visszatérő panaszai vannak, megelőző gyógyszeres kezelés szóba jön. Ez az ún. intervallum terápia, mely kapcsán a gyermek 3-4 hónapig rendszeresen szed gyógyszert. A szedés ideje alatt és az azt követő fél évben igazoltan kevesebb fejfájásos epizód figyelhető meg. A pszichoterápiát migrénben szenvedőknek is javasoljuk.

A rettegett agydaganatok, melyek a másodlagos fejfájás csoportba tartoznak, szerencsére ritkák.

A fájdalmat a térfoglaló folyamat által okozott koponyán belüli nyomásfokozódás okozza. Csecsemőkorban a nyitott kutacsok miatt az agynyomás-fokozódás általában később alakul ki.
A fejfájás sokszor éjszaka, vagy közvetlenül ébredés után jelentkezik, ekkor a legerősebb, a nap folyamán enyhülhet. A fejfájás általában nem egyedüli tünet, a reggeli hányás, bizonytalan járás, botlás-elesés, látás- és beszédzavar, aluszékonyság, epilepsziás görcsrohamok a térfoglaló folyamat irányába terelik a gyanút.
Az agydaganatokon kívül koponyaűri nyomásfokozódást okoz még az ún. sinusthrombosis, amikor az agy vénás elvezető rendszerében alakul ki vérrög. Erre akkor gondolunk, ha a kórelőzményben a gyermeknek középfülgyulladása volt, vagy fogamzásgátló tablettát szed, esetleg a családban fokozott a vérrögösödésre való hajlam.

Az agy artériáinak elzáródása (stroke) gyermekkorban nagyon ritka, tünetei a felnőttkori stroke-hoz hasonlóak.

Szintén növekedhet az agynyomás súlyosabb koponyatrauma során, ha a koponyán belül vérömleny alakul ki (epiduralis és subduralis haematoma).

A fent említett tünetek bármelyikének észlelése esetén azonnali kórházi ellátás szükséges!

Banálisabb fejsérülések is okozatnak fejfájást. Agyrázkódás esetén fejfájás, hányás, szédülés, akár eszméletvesztés is lehetséges. Röntgen vizsgálattal a koponyán törés nem látszik, az agy nem sérül, neurológiai eltérést nem észlelünk. Kórházi ellátás azért mindenképpen szükséges, mely néhány napos megfigyelésből, szigorú ágynyugalomból áll. Emellett általában a panaszok pár nap alatt szűnnek.

Szemészeti betegség mindenképp fel kell merüljön fejfájás esetén. A rövidlátó, vagy egyéb szemészeti betegséggel küzdő gyermek, hogy rendesen lásson, hunyorog, erőlteti a szemizmait. Ez egy idő után a szem kifáradásához, fejfájáshoz vezet.

vérnyomásproblémák gyermekeknél ugyan ritkábbak, mint felnőtteknél, de erre is gondolnunk kell. Érdekes módon gyermekkorban inkább az alacsony vérnyomás eredményez fejfájást. A magas vérnyomás főleg a túlsúlyos gyerekek betegsége.

 2. A másodlagos fejfájások másik nagy csoportját a lázzal összefüggő fejfájások alkotják.

Ide sorolhatjuk bármely vírusos, vagy bakteriális fertőzéssel összefüggő fejfájást, ezek a betegség során bármikor kialakulhatnak, átmeneti jellegűek, fájdalomcsillapítóra általában jól reagálnak. A betegség lezajlásával szűnnek. Megfázások következményeként krónikus homloküreg-, arcüreggyulladás jöhet létre. Az üregeket váladék tölti ki, nyomja azok falát és fájdalmat okoz az arc oldalsó, elülső részén és a homlok tájékán.

Magas láz, erős fej-és/vagy nyakfájdalom (esetleg nyakmerevség) együttese, ha azt az alábbi tünetek bármelyike kíséri: zavartság, epilepsziás görcsroham, fényiszony, hangiszony, elesett általános állapot, esetleg szaporodó bevérzett pontok a bőrön agyhártya vagy agyvelőgyulladásra gyanús. Csecsemőknél kevésbé típusosak a tünetek, de láz mellett a kutacs kidomborodása, kifejezett ingerlékenység vagy aluszékonyság, etetési nehézség azonnali kórházi ellátást tesz szükségessé.

Általánosságban elmondható, hogy 3 hónapos korig, popsiban mért 38 fok, vagy annál magasabb hő esetén, főleg ha azt hurutos panaszok nem kísérik, a babát azonnal orvoshoz kell vinni.

Ha agyhártya, vagy agyvelőgyulladás igazolódik, a kórházi tartózkodás elhúzódóbb lehet, a kezelés attól függ, a betegséget milyen kórokozó okozza. A súlyosabb esetek sajnos maradványtünetekkel gyógyulhatnak.

Kevésbé közismert, hogy a fejfájás rohamkezelésre alkalmas fájdalomcsillapítók rendszeres használata (a fájdalomcsillapító-abúzus) is fejfájást okoz. Ez az orvosok rémálma, mivel nagyon nehezen lehet kezelni.

Forrás : Heim Pál Kórház, Dr. Dános Zsófia

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!