Így védd magad a boltok trükkjei ellen

2019. 11. 08.
Álltál már a kasszánál elkerekedett szemmel, mert a számla végösszege jóval több lett a vártnál? Lehet, hogy te nem tervezted, hogy ennyit költesz majd, de az üzlet működtetői biztosan. A boltokat úgy alakítják ki és úgy manipulálnak vásárlás közben, hogy a lehető legtöbb hasznot húzzák belőled.

1. Akció - reakció

Ne csábítsanak el a feltűnő "Kiárusítás" vagy "Akció" feliratok! Vásárlás előtt mindig írj bevásárlólistát és csak olyasmit vegyél, ami azon szerepel. Mindig mérlegelj:

  • Gondold végig, hogy szükséged van-e az adott termékre.
  • Ellenőrizd a minőségmegőrzési időt és gondold át, hogy fel fogod-e használni a terméket, mielőtt lejár.
  • Hasonlítsd össze az eredeti árat az akcióssal (sokszor kiderül, hogy az ajánlat nem is olyan jó, mint amilyennek tűnik).
  • Nézd meg a termék egységárát: az akciós, nagyobb kiszerelésű csomag nem mindig olcsóbb, mint a kisebb kiszerelésű, teljes árú (vagyis előfordulhat, hogy jobban jársz, ha a teljes árúból veszel több csomagot az "akciós" helyett).

2. Elég a kosár

Kisebb, napi bevásárlásokhoz nincs szükséged bevásárlókocsira! A nagy rakodóhely arra csábít, hogy megtöltsd a kocsit, így biztosan olyasmit is vásárolsz majd, amire semmi szükséged nincs. Kapj fel inkább egy kosarat (így még az esti súlyzózást is megspórolhatod).

3. Ússz árral szemben

Kezd a bevásárlást a bolt végében! Egyrészt azért, mert a boltokban a bejárat környékén szokták elhelyezni azokat az árukat, amik nagy hasznot hoznak vagy éppen akciósak (lásd 1. pont), és kihasználják azt, hogy a vásárlás kezdetén sokkal lelkesebb és nyitottabb vagy: hajlamosabb vagy felesleges dolgokat is megvenni.

Másrészt azért, mert a legfontosabb élelmiszerek mindig a bolt végében kapnak helyet, így ha ott kezded a vásárlást, nem kell végigmenned az egész üzleten és jóval kisebb az elcsábulás veszélye.

4. Fogd be az orrod

Nem véletlen, hogy az üzletek bejáratánál virágokat vagy friss pékárut találunk: az illatok beindítják az emésztést, éhesen pedig "impulzusvásárlókká" válunk: sok felesleges ételt tömünk a kosarunkba (...és később a hasunkba).

5. Nézz körül!

Azt is érdemes észben tartani, hogy a boltokban azokat az árukat teszik a legfeltűnőbb helyekre, a polcokon azok kerülnek szemmagasságba, amelyeket a leginkább szeretnének eladni neked. De neked nem mindig ezekre van szükséged. A legolcsóbb termékek rendszerint a padló közelében vannak. Alaposan nézz körül!

De ha már itt tartunk: a gyerekek szemmagasságában, nem meglepő módon olyan édességeket, játékokat (vagy édességhez csomagolt játékokat) fogsz találni a polcon, amik miatt könyörögni fognak a kölykök, ha velük vásárolsz. Erre is készülj fel, kösd le a figyelmüket mással!

6. Színvakok előnyben

A boltok színekkel is befolyásolnak: a pirosak, sárgák és egyéb meleg színek hívogatóak, becsalogatnak az üzletbe, a hidegebb árnyalatok pedig állítólag költekezésre csábítanak. Ez ellen nem nagyon tudsz védekezni, mindenesetre jusson eszedbe ez a trükk, mikor egy-egy bevásárlás megmagyarázhatatlanul kellemes emlékeket idéz fel benned...

7. Szóljon a rock!

Figyeld meg, hogy a boltokban általában kellemes, lassú zene szól. Ez sem véletlen: ilyen zenére andalogva lassabban vásárolunk, több mindenen akad meg a szemünk. A komolyzenétől pedig állítólag hajlamosabbak vagyunk drágább termékeket venni. Ne engedd, hogy elvarázsoljanak! Hallgasd a saját zenédet vásárlás közben; minél pörgősebb számokat választasz, annál kevesebbet költesz majd.

8. Sorbanállás a pénztárnál: a legnagyobb ellenséged

Ügyesen kikerülted a legnagyobb csapdákat, nem dőltél be az akcióknak, nem bűvöltek el a finom illatok, szép színek, csak azt tettél a kosaradba, amit eredetileg is akartál... És akkor jön a legnagyobb próbatétel: sor van a pénztár előtt, így sajnos kénytelen vagy a - gondosan a pénztár környékén - kihelyezett édességeken, üdítőkön legeltetni a szemed...

Tudatosítsd magadban, hogy a pénztárnál kirakott édességekkel is csak be akarnak húzni a csőbe, hogy még az utolsó pillanatban is pénzköltésre akarnak rávenni. És ráadásul itt tipikusan olyan termékeket találsz, amikre semmi szüksége a szervezetednek! Légy erős! Foglald el magad miközben várakozol: ellenőrizd a listádon, hogy mindent megvettél-e, számold össze, mennyit költöttél, nézd meg az e-mailjeidet...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!