Hormon problémák gyermekeknél

Forrás: www.endokrinkozpont.hu/
Akárcsak a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is előfordulhatnak hormonproblémák és nem ritka, amikor a panaszok mögött endokrinológiai probléma húzódik. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa ismerteti azokat a tüneteket, melyek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni.

A hormonális rendszer működési zavarai felnőtt- ésgyermekkorban is előfordulhatnak, ezért minden szokatlan és tartós panasz mögött érdemes endokrin problémára gyanakodni. Gyermekek esetén sajnos sokszor nehéz megkülönböztetni a tüneteket egy-egy életkori sajátosságtól (pl. fokozott verejtékezés, zsíros, pattanásos bőr, koncentrációs zavarok, álmosság), ám ha a szülő azt veszi észre, hogy gyermeke nagy változáson ment keresztül, előtte másmilyen volt, úgy a biztonság kedvéért érdemes hormonvizsgálatot végeztetni. Ide tartozik többek között a pajzsmirigyavarokra utaló TSH (agyalapi mirigy hormonja), T3, T4 (pajzsmirigyhormon), ATPO (pajzsmirigy elleni antitest) szintjének, valamint azinzulinrezisztenciát mutató terheléses inzulin és vércukor értékeknek az ellenőrzése, továbbá a nemi hormonok és a növekedési hormon mennyiségének a vizsgálata.

Mely tünetek esetén érdemes hormonzavarra gyanakodni?

Növekedési zavar

Hiperaktivitás, idegesség

Motiválatlanság, depresszió, álmosság

Korai/késői pubertás

Menstruációs panaszok

Fokozott szőrösödés

Pattanásos, zsíros bőr

Testsúlyproblémák

Nemi szervek fejlődési zavara

Fiúknál mellek növekedése

Vizsgálatok a hormonzavarok diagnosztikájában

Laborvizsgálat

Fizikai vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

Rtg

CT/MRI

Kéztőröntgen a csontkor meghatározásához (növekedési zavar esetén)

Amennyiben kiderül, gyermeke panaszait hormonzavar okozza, úgy mielőbbi kezelés szükség mind a fizikai mind a mentális egészség érdekében. Az esetek többségében szerencsére gyógyszeres kezeléssel és/vagy életmódterápiával kezelhető az állapot, ám ha pl. daganat okozza a bajt, úgy műtét hozhat megoldást. Viszont nagyon fontos tudni, hogy sok hormonzavarnak lehet ugyanaz a tünete, ráadásul több probléma egyszerre is jelen lehet, ezért célszerű több kóros állapotra való vizsgálatot végeztetni.

 Forrás : Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!