5 érdekes tény vakvezető kutyákról

2019. 11. 02.
Szerző: Ribb Péter
Habár a 21. században mindennapra jut egy újabb technológiai felfedezés, egy eszköz, amivel kényelmesebb lehet az életünk, a látássérültek számára, még mindig a vakvezető kutyák jelentik az elsődleges segítséget egy aktív élethez. Összegyűjtöttünk 5 érdekes tényt, amelyeket esetleg még Ön sem tudott ezekről a képzett négylábúakról!

Nem mai találmány a vakvezető kutya

Az első szisztematikus próbálkozás az 1780-as évek környékén történt, hogy megpróbáltak kutyákat kiképezni vakvezetőnek Párizsban a „Les Quinze-Vingts” kórházban.

Komoly kiképzésen vesznek részt

Egy vakvezető kutya kiképzése a születésétől kezdve kb. 2 éven keresztül tart. Ha a szigorú állatorvosi szűrővizsgálatok igazolják a jelölt egészségügyi alkalmasságát, akkor elkezdődik a mintegy 6 hónapos kiképzés. Elsőként fontos fegyelmező feladatokat kell elsajátítania, és csak ezután kezdődhet a vezetési munka tanítása.A gyakorlati kiképzés nem tanpályán folyik, hanem reális élethelyzetekben, kezdetben kis forgalmú, majd egyre népesebb utcákon.A vakvezető kutyák kiképzésének utolsó, és legfontosabb szakasza a leendő gazdával történő közös gyakorlás, az úgynevezett átadó tanfolyam. Itt dől el, hogy a kutya jól fogja-e végezni a munkáját.

A kutya és a látássérült személyiségének is passzolnia kell

Ahogy minden ember külön személyiséggel és habitussal bír, úgy ez ugyanúgy igaz a kutyákra is. Egy félénkebb, kevésbé határozott, lassabb tempójú kutyához nem választanak egy határozott és domináns látássérült személyt. A kiválasztásban a kutya kiképzői segítenek, akik felmérik mind a kutyák és mind a látássérültek igényeit és személyiségjegyeit, tehát a gazdának és kutyának is meg kell tanulni egymással kommunikálni, megismerni egymás képességeit.

Csak bizonyos kutyafajták alkalmasak a látássérültek számára

A leggyakrabban használt kutyafajták a Golden Retriver, Labrador és a Németjuhászkutya. Ezeket a típusokat a habitusuk és tanulékonyságuk teszi kiváló vakvezetővé. Természetesen a testi adottságok sem elhanyagolhatóak, fontos, hogy megfelelő méretű legyen, aki képes irányítani, vagy megállítani egy embert.

Remekül tájékozódnak a városban

Ismerik az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, helyet keres a buszon, oda tudja gazdáját vezetni a zebrához, épületek bejáratához, bank automatához.Ha lehetséges, kikerüli az embereket, az úthibákat, és az összes olyan, a járdán levő akadályt, amik gazdájának nehézséget jelentenének, ha csupán fehér bottal közlekedne. Viszont Ismeretlen területen a gazdának kell előre tájékozódni az útvonalról, a kutya nem tudhatja, hogy melyik saroknál merre kell fordulni!

Fotók: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!