Diabéteszes retinopátia - a rettegett kór

2019. 10. 30.
Szerző: Tompa Diána
A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte évről-évre nő, mely alól Magyarország sem kivétel. A betegség 1-es és 2-es típusa, amennyiben nem megfelelően kezelik, az érintettek látására is komoly veszélyt jelenthet.

A cukorbetegség legsúlyosabb szövődménye a diabéteszes retinopátia, melynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz vagy súlyosabb esetekben vaksághoz is vezethet.

Tünetei:

A diabéteszes retinopátia kezdeti szakaszában tünetmentes, ezért a betegek javarészt csak a kór előrehaladott állapotában fordulnak szakemberhez, amikor már szemromlást tapasztalnak (homályos látást, fekete pontokat vagy foltokat látnak).

Megelőzése:

A diabéteszes retinopátia megelőzhető, ha az érintett rendben tartja a cukorháztartását, rendszeres végez vércukormérést és évenként részt vesz szemészeti szűrővizsgálaton (szemfenékvizsgálat). Emellett fontos ügyelni az egészséges életmódra is: kerülni kell a dohányzást és egyes ételcsoportokat, vagy csak kis mennyiséget fogyasztani belőlük (szénhidrátok, zsíros ételek, gyümölcsök és kenyérfélék) és rendszeres testmozgással egészséges testsúlyt kialakítani.

Kezelése:

A diabéteszes retinopátia kezelése elsősorban lézerrel történik, mely során a retinára irányított lézersugarak elpusztítják az újonnan képződött ereket, és elzárják a folyadékot áteresztő kóros kapillárisokat. Az időben elvégzett beavatkozás megelőzheti a jelentős látásromlást. A betegség előrehaladott állapotában – amikor már a lézeres műtét önmagában nem elég a kezelésére – műtéti úton távolítják el az üvegtesti vérzést és a hegeket a szemből.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!