High-tech eljárással tüntethető el a tetoválás

2019. 11. 03.
Számos oka lehet annak, ha valaki hosszabb-rövidebb idő után megválna tetoválásától: lehet, hogy az egy nyaraláson hozott könnyelmű döntés eredményeként született, vagy éppen egy megváltozott élethelyzet miatt viselője már nem tud/akar azonosulni a testét régóta díszítő motívummal. Bárhogy is legyen, egy high-tech eljárásnak köszönhetően még a színes motívumok is többnyire teljes mértékben eltüntethetőek. A PicoSec lézeres kezelésről Dr. Gergely Brigitta, bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos mesél.

A tetoválás eltávolításának sikerességét számos tényező befolyásolja: többek között az, hogy a tetoválás mikor született, mekkora, melyik testrészen található, mennyi tintával készült és nem utolsó sorban, hogy milyen színekből áll. A kezelések során ugyanis a lézer energiája a bőrbe jutva a festék pigmentjeit felrobbantja, majd az így létrejött festékdarabok immunrendszerünk segítségével természetes módon kiürülnek szervezetünkből.

A különböző színek felbontásához különböző hullámhosszúságú lézersugár szükséges. A legelterjedtebb, úgynevezett Q-kapcsolt YAG lézerekkel elsősorban a fekete és piros tintát lehet sikeresen eltávolítani, a kezelések kék, zöld, lila vagy nagyon erős színeknél sokkal kevésbé hatékonyak, mivel a lézer energiáját ezek a festékpigmentek nem nyelik el.

A jó hír, hogy itthon is elérhetőek már a pikoszekundumos (PicoSec) lézerek, melyek a lézer energiáján túl egy úgynevezett fotoakusztikus hatást is létrehoznak, azaz a hanghullám nyomásának segítségével tudják a pigmenteket egészen apró kis darabokra széttörni. Ezzel az eljárással a színes tetováló minták teljes spektruma és a nagyon sötét vonalak is akár teljesen, nyom nélkül eltávolíthatók. Fontos megjegyezni, hogy az IPL és az egyéb villanófényes technológiák nem tetoválások eltávolítására szolgálnak, hegesedést és bőrkárosodást is okozhatnak, így mindig körültekintően informálódjunk, mielőtt kezelési helyet választunk.
 
A szakorvos szerint egy friss tetoválás eltüntetése az egyéni tényezőktől függően már elkészülte után két hónappal megkezdhető. ”Az eltávolításra testileg és lelkileg is érdemes felkészülni. Egyrészt tudni kell, hogy az eltávolítás is járhat fájdalommal az egyéni fájdalomküszöbtől függően, de -20C-os levegő alkalmazásával ez minimálisra csökkenthető. Fontos, hogy kb. két héttel a kezelés előtt már ne borotváljuk, gyantázzuk az érintett területet illetve ne érje azt direkt napfény.” Minél világosabb ugyanis a bőrszín, annál eredményesebben tűnik el a tetoválás, fűzi hozzá a doktornő. 

Nem csak a kezelések száma, hanem a két kezelés közötti regenerációs idő is csökken: míg korábban 45 nappal lehetett számolni, ez az időszak most 25-30 napra redukálódott. Az eljárás egyébként a bőrterület anatómiai viszonyait és az alkalmazott tintát figyelembe véve kozmetikai tetoválások esetén is sikeresen bevethető.

Természetesen nem minden esetben kezdhető el egy lézeres terápia: „A kezelés epilepsziás betegeknél, keloidra hajlamos egyéneknél, terhesség, szoptatás idején és bizonyos gyógyszerek szedése mellett ellenjavalt, valamint sérült, fertőzött bőrfelületen sem végezhető.”– figyelmeztet Dr. Gergely Brigitta.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!