Ananászból textil

2019. 10. 28.
|
A fenntartható fejlődés fogalmát az ENSZ a következőképpen fogalmazta meg ezelőtt több, mint 30 évvel: “anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét arra, hogy ők is kielégíthessék a saját szükségleteiket.“ (ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság: „Közös jövőnk”, 1987)

Három alappillére a társadalmi haladás, amely méltányos életkörülményeket és szociális jóletet biztosít; a gazdasági fejlődés és a környezeti feltételek megőrzése. Az elmúlt harminc évben a gazdasági növekedés valóban erőteljesnek mondható, azonban a javak elosztása továbbra is egyenlőtlen, környezeti szempontból pedig egyre inkább fenntarthatatlan. Az eddig csak fenyegetésnek vagy távoli jövőképnek tűnő “képzelgések” valósága a sarkunkban van. Napjaink legnagyobb feladata az emberi tevékenység során keletkezett hulladékok mérséklése, azok káros hatásainak csökkentése.

Ezen káros hatások csökkentésén fáradozik Dr. Carmen Hijosa, aki a ’90-es években érkezett a Fülöp-szigetekre mint bőráru kereskedelemmel foglalkozó szakértő. A bőráru tömegtermelése során felhasznált vegyszerek okozta környezeti terhelés hatására olyan alternatíva után kezdett kutatni, amely a bőrt helyettesíteni tudja. Felismerte, hogy a műanyag nem lehet megoldás, hiszen új termék gyártásakor fontos kritérium a fenntarthatóság.

A környezet védelme érdekében lehetőleg olyan nyersanyagok használata szükséges, melyek biológialag lebomlanak. Carmen sokévnyi kutatás után fejlesztette ki a Piñatex® nevű ananászlevélből készülő textilt. A Fülöp-szigetek klímája trópusi, a száraz és esős évszakok váltják egymást. Legfőbb termékük az ananász, mellyel élvonalban jár a világranglistán. A levelek a már meglévő mezőgazdaság hulladékai, annak felhasználása további jövedelemforrás az ott élők számára. Így egyesül két nagyon fontos szempont a textil előállítása során, az alacsony környezeti hatás magas társadalmi felelősséggel párosul.

Carmen arra törekedett, hogy új, erős, nem szövött textiliát hozzon létre a bőr helyettesítésére, amelyet kereskedelmi forgalomba lehet vonni, így biztosítva azt a társadalmi- gazdasági hatást, amelyet ötvözve az alacsony környezeti hatással már a fenntartható fejlődés útjára léphet az életciklusa során. Az ananászlevél rostjainak kinyerését a mezőgazdasági közösség végzi. Miután a levelekből eltávolították a rostokat, a maradék biomassza tápanyagban gazdag, természetes műtrágyaként vagy bioüzemanyagként használható.

A szálakat tiszta vízzel tisztítják, napon szárítják. Ahhoz, hogy teherbírása a ruhaipari mércéknek megfeleljen műanyagot adnak hozzá, politejsavat használnak, mely biológialag lebomló anyag. A tekercseket Spanyolországba szállítják, ahol elnyeri végső bőrszerű megjelenését. A Piñatex® puha és rugalmas, de mégis tartós textil, habár a valódi bőrrel még mindig nem tudja maximálisan felvenni a versenyt. A textilfestés nehezen képzelhető el káros vegyi anyagok használata nélkül, azonban a gyártásához felhasznált festékek GOTS tanúsítvánnyal rendelkeznek, mely biztosítja, hogy egy termék előállítása során organikus alapanyagokat használnak fel. A kész anyagot a tervezők lábbeli és divat kiegészítők, ruházati cikkek, lakberendezési és autóipari kárpitok fenntartható alternatívájaként használják.

A Piñatex® -et gyártó cég egy olyan élénk iparág létrehozásán fáradozik, amely a fenntartható fejlődés már említett mindhárom alappillérét használja, azonban nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a fenntartható fejlődés megvalósíthatatlan a jelenlegi gazdasági modellben. Ha át is térünk ezekre a környezetre kevésbé káros alapanyagokra, amelyek előállítása kevesebb vizet, energiát és vegyszert igényel, a beszállítók termelési folyamatai, a havi új dizájn akkor is hatalmas energiákat emészt fel, hiszen a késztermékek és az alapanyagok szállítása sem éppen klímabarát folyamat. A fenntartható társadalom megvalósulásához együttesen szükséges a helyes mérték megtalálása és a környezetbarát alternatívák tudatos választása.

Forrás: FÖLDGÖMB, szöveg: Szakáll Anetta, fotók: Piñatex®

Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el