Ananászból textil

2019. 10. 28.
|
A fenntartható fejlődés fogalmát az ENSZ a következőképpen fogalmazta meg ezelőtt több, mint 30 évvel: “anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét arra, hogy ők is kielégíthessék a saját szükségleteiket.“ (ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság: „Közös jövőnk”, 1987)

Három alappillére a társadalmi haladás, amely méltányos életkörülményeket és szociális jóletet biztosít; a gazdasági fejlődés és a környezeti feltételek megőrzése. Az elmúlt harminc évben a gazdasági növekedés valóban erőteljesnek mondható, azonban a javak elosztása továbbra is egyenlőtlen, környezeti szempontból pedig egyre inkább fenntarthatatlan. Az eddig csak fenyegetésnek vagy távoli jövőképnek tűnő “képzelgések” valósága a sarkunkban van. Napjaink legnagyobb feladata az emberi tevékenység során keletkezett hulladékok mérséklése, azok káros hatásainak csökkentése.

Ezen káros hatások csökkentésén fáradozik Dr. Carmen Hijosa, aki a ’90-es években érkezett a Fülöp-szigetekre mint bőráru kereskedelemmel foglalkozó szakértő. A bőráru tömegtermelése során felhasznált vegyszerek okozta környezeti terhelés hatására olyan alternatíva után kezdett kutatni, amely a bőrt helyettesíteni tudja. Felismerte, hogy a műanyag nem lehet megoldás, hiszen új termék gyártásakor fontos kritérium a fenntarthatóság.

A környezet védelme érdekében lehetőleg olyan nyersanyagok használata szükséges, melyek biológialag lebomlanak. Carmen sokévnyi kutatás után fejlesztette ki a Piñatex® nevű ananászlevélből készülő textilt. A Fülöp-szigetek klímája trópusi, a száraz és esős évszakok váltják egymást. Legfőbb termékük az ananász, mellyel élvonalban jár a világranglistán. A levelek a már meglévő mezőgazdaság hulladékai, annak felhasználása további jövedelemforrás az ott élők számára. Így egyesül két nagyon fontos szempont a textil előállítása során, az alacsony környezeti hatás magas társadalmi felelősséggel párosul.

Carmen arra törekedett, hogy új, erős, nem szövött textiliát hozzon létre a bőr helyettesítésére, amelyet kereskedelmi forgalomba lehet vonni, így biztosítva azt a társadalmi- gazdasági hatást, amelyet ötvözve az alacsony környezeti hatással már a fenntartható fejlődés útjára léphet az életciklusa során. Az ananászlevél rostjainak kinyerését a mezőgazdasági közösség végzi. Miután a levelekből eltávolították a rostokat, a maradék biomassza tápanyagban gazdag, természetes műtrágyaként vagy bioüzemanyagként használható.

A szálakat tiszta vízzel tisztítják, napon szárítják. Ahhoz, hogy teherbírása a ruhaipari mércéknek megfeleljen műanyagot adnak hozzá, politejsavat használnak, mely biológialag lebomló anyag. A tekercseket Spanyolországba szállítják, ahol elnyeri végső bőrszerű megjelenését. A Piñatex® puha és rugalmas, de mégis tartós textil, habár a valódi bőrrel még mindig nem tudja maximálisan felvenni a versenyt. A textilfestés nehezen képzelhető el káros vegyi anyagok használata nélkül, azonban a gyártásához felhasznált festékek GOTS tanúsítvánnyal rendelkeznek, mely biztosítja, hogy egy termék előállítása során organikus alapanyagokat használnak fel. A kész anyagot a tervezők lábbeli és divat kiegészítők, ruházati cikkek, lakberendezési és autóipari kárpitok fenntartható alternatívájaként használják.

A Piñatex® -et gyártó cég egy olyan élénk iparág létrehozásán fáradozik, amely a fenntartható fejlődés már említett mindhárom alappillérét használja, azonban nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a fenntartható fejlődés megvalósíthatatlan a jelenlegi gazdasági modellben. Ha át is térünk ezekre a környezetre kevésbé káros alapanyagokra, amelyek előállítása kevesebb vizet, energiát és vegyszert igényel, a beszállítók termelési folyamatai, a havi új dizájn akkor is hatalmas energiákat emészt fel, hiszen a késztermékek és az alapanyagok szállítása sem éppen klímabarát folyamat. A fenntartható társadalom megvalósulásához együttesen szükséges a helyes mérték megtalálása és a környezetbarát alternatívák tudatos választása.

Forrás: FÖLDGÖMB, szöveg: Szakáll Anetta, fotók: Piñatex®

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el