Mikrofonnal hallható a térd betegsége

Mikrofon segíthet diagnosztizálni a térdízület gyulladását egy új angol kutatás szerint. A hidak rejtett hibáinak feltárására használt technológia a beteg térdízület diagnosztizálására is bevethető - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az oszteoartritisz  degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, ahol a porc a túlzott kopástól lebomlik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben, ami fájdalmat, merevséget és a térd megdagadását okozza. A szervezet a kisebb ízületi károsodást maga is képes kijavítani, de az oszteoartritisszel nem boldogul.

A Lancasteri Egyetem, a Közép-Lancashire-i Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósai az új kutatás 89, oszteoartritiszben szenvedő felnőtt résztvevőjének térdére kis mikrofont erősítettek, hogy rögzítsék a magas frekvenciájú zajokat. Az emberi füllel nem hallható hangokat számítógéppel elemezték, hogy feltérképezzék a térd állapotát - olvasható a PLoS One tudományos lap friss számában ismertetett tanulmányban.
Azt kérték a résztvevőktől, hogy ülő helyzetből álljanak fel, majd ezt ismételjék meg még négyszer, miközben a mikrofon rögzítette az ízület hangjait.
Feltételezték, hogy a térd úgy viselkedik, mint a mérnöki szerkezetek: a sima és jól síkosított felületek hangtalanul mozdulnak el egymáson, a durva, kevéssé síkos felületek pedig hangot generálnak.
Az eredmények azt mutatták, hogy a mikrofonok "meghallották" az egészséges és a beteg térd hangzása közötti különbséget.

„Jelenleg általában röntgennel állapítjuk meg, milyen fokú az oszteoartritisz, a helyzet pedig néhány havonta változhat. Az új módszer finomabb, érzékenyebben, röntgen nélkül mutatja meg, milyen fokú a károsodás" - mondta John Goodacre, a Lancasteri Egyetem professzora, a kutatás vezetője.
Megállapították, hogy minél több kiugrást jegyeztek fel a mikrofonok a hanghullámok rögzítésekor, vagyis minél "hangosabb" volt a térd, annál súlyosabb volt az oszteoartritisz.

Noha emberi füllel ezek a hangok nem hallhatók, lehetséges, hogy minden egyes térdnek megvan a saját "hangszíne".Amikor a térd hallható hangot ad, például "kattog", az is utalhat oszteoartritiszre.
Goodacre szerint az új eljárás további kutatásokkal a sportsérülések elkerülését is szolgálhatja. Más testrészek - például a csípő vagy a kéz - oszteoartritiszét egyelőre nem vizsgálták.

Forrás : MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!