Megelőzhető a látás elvesztése

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása. Ez a hatezres szám azokat takarja, akik jogi értelemben vakká válnák, tehát a mindennapjaikban jelentős mértékben korlátozza őket megváltozott látásuk.

Resch Miklós, a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára elmondta: a vakság Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti és vezető okai a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz. A globális adatok szerint a vakság vezető oka világszerte a szürkehályog. Megjegyezte, hogy Magyarországon teljesen háttérbe szorult ez a - tizenöt perces műtéttel gyógyítható - szembetegség.

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse állományának elszürkülésével járó betegség, mely magyar nevét a betegség előrehaladtával a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta.

Az esetek legnagyobb részében olyan lassan következik be a látásromlás, hogy az érintett sokáig nem is veszi észre. Nem jár fájdalommal, nem hat sem a pupillaműködésre, sem a látótérre, nem okoz szemfenéki eltérést sem. Az első jele az lehet, hogy a beteg az eddiginél zavaróbbnak érzi az erős fényeket, például a verőfényes napsütést vagy az éjszakai gépkocsivezetés közben a szembejövő járművek reflektorát. Később, a lencse tulajdonságainak változásai miatt (tömöttebbé válik, pigment anyag, illetve oldhatatlan fehérjék szaporodnak fel benne és az alakja is módosul) a színérzékelés romlik, majd a lencse fénytörő képességének változása miatt csökken a látásélesség, egyre erősebb szemüvegre van szükség. 

Minden életkorban okozhatnak hályogfejlődést különböző betegségek, a szemet ért sugárzás- és hőhatások, mechanikai sérülések is. Infravörös vagy ultraibolya sugárzás (a túlzott napozás is!), nagyobb hőhatás, elektromosság (villámcsapás vagy áramütés) megnöveli az esélyét. A gyógyászatban használt röntgen-, rádium vagy lézersugárzás is kiválthatja a szürke hályogot, ha eléri a szemlencsét, ezért minden ilyen vizsgálati eljárásnál vagy beavatkozásnál a szemet védeni kell. Bizonyos életviteli körülmények is rizikót jelenthetnek, így például a kiegyensúlyozatlan, antioxidánsokban szegény, A-,C- és D-vitaminhiányos táplálkozás és a dohányzás. A szem tompa vagy nyílt sérülései, gyulladásos betegségei is elindíthatják a szürke hályogot eredményező folyamatot. Az általános betegségek közül leginkább a diabétesz esetében tapasztalták, hogy gyakoribbá teszi a szürkehályog megjelenését, idősebb és fiatalabb cukorbetegeknél egyaránt.

A szürkehályog csak műtéti úton kezelhető. A műtét során a szemész szakorvos pár milliméteres bemetszésen keresztül, ultrahangos eszköz segítségével eltávolítja az elszürkült szemlencsét, amit ezután műlencsével pótol.

Az eljárás teljesen fájdalommentes, a műtét előtt szemcsepp segítségével érzéstelenítik a szemet, így a műtét alatt a beteg semmit sem érez. A műtét mindössze 15 percet vesz igénybe.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!