Szemvédő ételek
A-vitamin az ideghártyának
Az A-vitamin elengedhetetlen a szem ideghártyájának megfelelő működéséhez, annak hiánya esetén nem lesz tökéletes a szem képalkotása, romlik a sötéthez való alkalmazkodása. Természetes A-vitamin források az állati belsőségek (máj, vese, szív, stb.), a tejtermékek és a tengeri halak. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, azaz provitaminok formájában is előfordul, ilyen például a karotin, melyet nagy mennyiségben tartalmaz a paradicsom és a sárgás színű zöldségek, gyümölcsök, például sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, paprika, sárgadinnye.
Antioxidánssal a káros sugarak ellen!
Bizonyított, hogy a fokozott antioxidáns-bevitel képes a szemet megvédeni a fény káros sugarainak hatásaitól. A piros bogyós gyümölcsökben lévő flavonoidok antioxidánsok, ahogyan a lutein és zeaxantin is, melyeket kukoricával, tojással, borsóval, káposztafélékkel, spenóttal és egyéb sötétzöld leveles zöldségekkel juttathatunk a szervezetünkbe. A fogyasztásuk kiemelten ajánlott, mert az emberi szervezet nem képes előállítani a luteint, ezért zöldségek és gyümölcsök formájában lehet hozzájutni.
A látás gyümölcse – fekete áfonya
Többféle gyümölcs és bogyós gyümölcs közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel. Felülmúlja a vörösáfonya, málna, eper, vagy a szilva antioxidáns tulajdonságait. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C vitamin, resveratrol, E vitamin. A fekete-áfonya kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését és segíthet a sötétséghez való gyorsabb igazodását a szemnek. Ezen jótékony hatások a magas antocián tartalmának köszönhető. Egyes tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztésének elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt “a látás gyümölcsének” is nevezik.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!