Szemvédő ételek

Szerző: Tompa Diána
Annak érdekében, hogy a látásunkat megőrizzük és a szemünket megóvjuk a külső hatásokkal szemben, számos vitamin és ásványi anyag áll rendelkezésre, melyeket legkönnyebben az étkezések során tudunk a szervezetünkbe juttatni.

A-vitamin az ideghártyának

Az A-vitamin elengedhetetlen a szem ideghártyájának megfelelő működéséhez, annak hiánya esetén nem lesz tökéletes a szem képalkotása, romlik a sötéthez való alkalmazkodása. Természetes A-vitamin források az állati belsőségek (máj, vese, szív, stb.), a tejtermékek és a tengeri halak. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, azaz provitaminok formájában is előfordul, ilyen például a karotin, melyet nagy mennyiségben tartalmaz a paradicsom és a sárgás színű zöldségek, gyümölcsök, például sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, paprika, sárgadinnye.

Antioxidánssal a káros sugarak ellen!

Bizonyított, hogy a fokozott antioxidáns-bevitel képes a szemet megvédeni a fény káros sugarainak hatásaitól. A piros bogyós gyümölcsökben lévő flavonoidok antioxidánsok, ahogyan a lutein és zeaxantin is, melyeket kukoricával, tojással, borsóval, káposztafélékkel, spenóttal és egyéb sötétzöld leveles zöldségekkel juttathatunk a szervezetünkbe. A fogyasztásuk kiemelten ajánlott, mert az emberi szervezet nem képes előállítani a luteint, ezért zöldségek és gyümölcsök formájában lehet hozzájutni.

A látás gyümölcse – fekete áfonya

Többféle gyümölcs és bogyós gyümölcs közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel. Felülmúlja a vörösáfonya, málna, eper, vagy a szilva antioxidáns tulajdonságait. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C vitamin, resveratrol, E vitamin. A fekete-áfonya kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését és segíthet a sötétséghez való gyorsabb igazodását a szemnek. Ezen jótékony hatások a magas antocián tartalmának köszönhető. Egyes tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztésének elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt “a látás gyümölcsének” is nevezik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!