Hétköznapi szemvédelem

2019. 10. 10.
Szerző: Tompa Diána
A mindennapokban is fontos vigyáznunk szemünk épségére, hiszen egy nagyon érzékeny szervünk, amelyre egyes élethelyzetek fokozott veszélyt jelentenek.

Ha hosszabb ideig a monitor előtt ülünk, az jelentős igénybevételt jelent a szemünk számára, ami szemfáradtsághoz vezet. Számítógépezés közben jóval kevesebbet pislogunk, ezért a szemfelszín nem jut elegendő nedvességhez. Egy kutatás szerint percenként huszonkettőt pislogunk, olvasás közben tízet, míg a monitor előtt ülve csak hetet. Ezért nagyon fontos, hogy aki sok időt tölt a számítógép előtt, az tartson óránként szünetet, pihentesse a szemét (például tartsa csukva pár percig), vagy tornáztassa (távolabbi pontokat nézve). E mellett elengedhetetlen műkönnyel gondoskodni a szem nedvességéről is.

Napsütéskor az UV-sugarak károsíthatják a szemlencsét és a retinát, ezért minőségi UV-szűrős napszemüveggel kell óvni. Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely UV 400 felirattal ellátott, mert ez jelzi, hogy a napszemüveg lencséje 100%-os védelmet nyújt, azaz az UV-tartomány egészét kiszűri. Az UV-sugárzás minden évszakban veszélyt jelenthet, mivel a sugárzás a vékony felhőrétegen is áthatol, így a borús égbolt sem jelent teljes védelmet.

Köszörülés vagy hegesztés közben szikra, azaz forró fémszilánk pattanhat a szemünkbe, ami megégetheti a szemfelszínt kisebb-nagyobb mértékben, ezért célszerű munkavédelmi boltban kapható védőszemüveget viselni.

Az uszodában a vízben lévő kórokozók és az ellenük alkalmazott klór okozhatnak szemproblémát, ezért használjunk úszószemüveget. A kontaktlencsét viselők strandoláskor inkább szemüvegre váltsanak át, vagy egyszer használatos kontaktlencsét használjanak, így elkerülhetőek a kontaktlencsén megtapadó kórokozók által kialakuló fertőzések, illetve szembetegségek.

A klíma használata is okozhat szembetegséget. A légkondícionáló a folyamatos légáramlás miatt kiszáríthatja a szemet, mely ellen műkönnyel lehet védekezni, illetve érdemes ügyelni a készülék szakszerű karbantartására és tisztítására is, hiszen annak hiánya vírus- és baktériumfertőzést idézhet elő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!