Miért látunk homályosan a víz alatt?

2019. 09. 05.
A kristálytiszta tengerben óriási élmény a víz alá merülni, és megcsodálni a vízi világot, de nem csak búvárként, amatőrként is egyre többen kapnak kedvet a kisebb-nagyobb merülésekhez. Nem kell mélyre menni a vízben ahhoz, hogy megtapasztaljuk: a látásunk egész másként működik, mint egyébként. De hogy mi az oka annak, hogy homályosan látunk a víz alatt, és miért nem javasolt nyitott szemmel, védőszemüveg nélkül úszni, arról Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa beszél.

Mindenki tapasztalta már, hogy ha a strandon lemegy a víz alá nyitott szemmel, akkor megváltozik a látásélesség, hirtelen minden elmosódik. „A víz alatt azért látunk homályosan, mert a levegő törésmutatója 1-hez közeli érték, míg a szaruhártya és a víz törésmutatója körülbelül 1,3, vagyis a vízben lassabban terjed a fény. Emiatt az emberi szem szórton töri meg a fénysugarakat, és nem tudja egy pontban fókuszálni. Az úszó- és búvárszemüveg levegőréteget képez a szemünk előtt, ezért a segítségével kitisztul a kép, és éles lesz a látás” – mondja a szakorvos.

A tiszta látás mellett egy profi, lapos búvárszemüvegben az is tapasztalható, hogy a víz alatti tárgyakat 33%-kal nagyobbnak és 25%-kal közelebbinek érzékeljük, mint amilyenek valójában.

Fontos védelmet nyújt az úszószemüveg

A víz alá merülni akkor is izgalmas és érdekes, ha az ember nem profiként úszik le a mélységbe, hanem csak kisebb-rövidebb időt tölt a víz alatt. Akkor is érdemes a szem védelméről gondoskodni, ha csak rövid időre bukunk a vízbe, vagy ha úszni megyünk, és gyakran kerül a fejünk a medencébe.

„Minden esetben javasolt az úszószemüveg használat, hiszen véd a kórokozók ellen, ha pedig egy kicsit nagyobb összeget is hajlandóak vagyunk rászánni, akkor olyat is találunk, ami UV-védelemmel van ellátva. Ha mégis víz kerül a szembe, és irritáció vagy gyulladás lép fel, ami nem javul néhány órán belül, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A szakember meg tudja állapítani, hogy milyen szemcseppel kezelje a problémát attól függően, hogy vírusos vagy bakteriális az esetleges kötőhártya fertőzés, vagy csak valamilyen irritációról, allergiáról van szó” - mondja Dr. Nagymihály Attila.

"A viszketés, szemgyulladás mögött állhatnak olyan kórokozók, melyek a természetes vizekben fordulnak elő, és lehet olyan irritáció, ami a medence vegyszerezett vize miatt alakul ki. A klóros víz emellett eltávolítja a szemről a lipidekben gazdag filmréteget, ami biztosítja számára a megfelelő pH-t és egyéb védelmet, így a strandon és az uszodában akkor is javasolt az úszószemüveg használata, ha a fejünk gyakran kerül a víz alá.

A kontaktlencsések különösen veszélyeztetettek, mert a fertőzés okozói tökéletes helyet találnak a kontaktlencse alá szivárogva. Ezek a kórokozók akár úszószemüveg használat mellett is eljuthatnak a szemfelszín és a kontaktlencse közé. Ha valaki rövidlátó és úszás közben is biztonságosan szeretne élesen látni, akkor neki érdemes megfontolni a lézeres látásjavítás lehetőségét” - javasolja a szemész szakorvos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!