Klímatudatosság gyereknyelven

Környezetünk védelme, bolygónk megőrzése óriási feladat. A zöld-gondolatok egyre inkább terjednek, és fokozatosan alakítják át mindennapi szokásainkat. Azonban a globális rendszerben sokszor még a felnőtteknek is nehéz átlátni az összefüggéseket. Hogyan lehet akkor mindezekről a gyerekekkel beszélgetni? Természetesen izgalmas mesébe ágyazva!

Mimó és Csipek, a két környezettudatos mesehős már több könyvvel bizonyította, hogy könnyen találják meg a hangot a gyerekekkel. Tavaly új, izgalmas és természetesen környezettudatos külsőt kapott a sorozat. Ebben az új köntösben, ezzel a friss vizuális világgal jelenik meg a sorozat legújabb része is, melyben Cserke róka játssza a főszerepet. Cserke róka a klíma- és energiatudatosság nagykövete, így pontosan tudja mire érdemes figyelni az energiafogyasztásnál és hogyan nyerhetünk energiát megújuló forrásból.

Mimó és Csipek, a két öko-kalandor legújabb meséjében olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például: Szabadságra mehet-e az áram? Képes egy lámpa bosszút állni? Mitől különleges a dinamólámpa? Mit ejt foglyul az ablak? Miért vár Cserke a szélre? Hogyan lehet tortát sütni, ha nincs áram? És kinek is készül az a bizonyos torta? Ezek az összefüggéstelennek tűnő kérdések mind-mind izgalmas pillanatokra, megoldandó feladatokra világítanak rá a kalandos történetben, hogy aztán kerek és persze klímatudatos történetté álljon össze. A több rövidebb fejezetből építkező mese minden állomásán játékos feladványok, valamint további fontos információk teszik egyszerre interaktívvá és tanulságossá a mesekönyvet. Az új mesekönyv bemutatójára várhatóan ősszel kerül sor.

A mesekönyvhöz kapcsolódóan Öko-mesekuckó sorozatunk is bővült, amely 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Gyerek(b)irodalomban debütált. A tavasz folyamán a klímatudatosságot fókuszba állító bábos foglalkozást három óvodai csoport is megnézhette a III. kerületi Mókus Óvodában. Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek milyen könnyen azonosulnak a problémákkal és találják természetesnek, egyben izgalmasnak a megújuló energiaforrások használatát.

A mesekönyv a Zöld Forrás 2018 támogatásával valósult meg.

Európalánta Egyesület

Az élményszerű tanulás mellett elkötelezett, a környezeti nevelésben már többéves tapasztalattal rendelkező Európalánta Egyesület kreatív figurákat alkalmaz a gyermekekkel való kommunikációban, melyben kiemelkedő szerepet kap Mimó és Csipek a két környezettudatos mesehős. A zöld gondolkodás a fenntarthatóság mellett magába foglalja a természet ismeretét és szeretetét, ez jelenik meg az egyesület minden projektjében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!