Rovarcsípések földön, vízen, levegőben

Szerző: Szentkuty Nikolett
Nyáron a kültéri programok számával együtt ugrásszerűen megnő a rovarcsípések előfordulása is. Ilyenkor méreganyag jut a szervezetbe, ami kisebb-nagyobb reakciót válthat ki, a csípések tünetei és kezelése pedig rovaronként eltérő lehet. Hogy mi a teendő az egyes csípések esetén, arról a pitvarosi Szent István Gyógyszertár gyógyszerészét, dr. Gulácsi-Gőgh Nórát kérdeztük.

dr. Gulácsi-Gőgh NóráÁltalánosságban elmondható, hogy amennyiben a tünetek csupán a csípés területén jelentkeznek, azok komolyabb aggodalomra nem adnak okot, súlyosabb válaszreakciókkal többnyire a gyermekek esetében találkozhatunk. Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott anyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel.

A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet. A csípéseket antihisztamin-tartalmú, viszketést csillapító és gyulladáscsökkentő krémmel/kenőccsel kezelhetjük. A viszketés nem csupán kellemetlen tünet, a csípés vakarása elfertőződéshez, sebesedéshez vezethet. A tüneteket nem szabad általánosítani, minden csípés más és más. A lakosság közel 2 százaléka érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg allergiától. A tünetek ez esetben egyértelműen különböznek a normális reakcióktól.

Az allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben „mindössze” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütéses vizenyő léphet fel. Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük. Kialakulása akár a csípést követő pár percben is megtörténhet. Ha 24 órán belül nem kezdődik el, akkor már azután nem kell tartani a jelentkezésétől. Az alábbiakban az egyes csípéstípusokat részletesebben tárgyaljuk:
 

Szúnyogcsípés

A legbanálisabb csípések egyike, ennek ellenére sok kellemetlenséget okozhat. Érdemes a megelőzésre nagyobb hangsúlyt fektetni! Kezelése helyileg viszketést enyhítő krémmel, hűtéssel, rázókeverékkel és esetleg szájon át szedendő antihisztaminnal történik. Érdemes a kivakarást megelőzni, ezzel a felülfertőződés is elkerülhető. A csípések pár nap alatt feltisztulnak, nyom nélkül elmúlnak.
 

Méh-, darázscsípés

Normál esetben a csípés helyén enyhe/közepes mértékű, viszkető duzzanat jelentkezik. Első lépésként távolítsuk el a fullánkot! Helyi kezelésként borogatással és antihisztamin-tartalmú géllel enyhíthetjük a panaszokat mindaddig, amíg azok fennállnak. Gyorsíthatja a folyamatot a szájon át szedhető antihisztamin tabletta, vagy gyerekeknél a csepp formában való alkalmazás. A méh- és darázscsípésre adott allergiás reakció nem ritka! Amennyiben szokatlan tüneteket észlelünk (elhúzódó, átlagosnál nagyobb méretű és kiterjedésű duzzanat) javasolt szakember (allergológus/bőrgyógyász) felkeresése.
 

Kullancscsípés

A kullancscsípés talán az egyik legtöbb aggodalomra okot adó csípés, hiszen a kullancsok által terjesztett betegségek (Lyme-kór, agyvelőgyulladás) igen komoly lefolyásúak. Amennyiben a csípés bekövetkezik, a kullancsot minél hamarabb távolítsuk el a megfelelő eszköz (kullancskiszedő csipesz/kanál) segítségével. A csípés helyét a következő két hétben érdemes figyelni. Az alábbi tünetek/panaszok esetén ajánlott orvoshoz fordulni:

  – amennyiben a csípést követő két hétben láz, szédülés, fejfájás jelentkezik;

  – ízületi- vagy izomfájdalom jelentkezik;

  – enyhe szívritmuszavar lép fel;

  – aszimmetrikus vagy vándorló térdduzzanat lép fel, csekély fájdalommal.

A Lyme-kór árulkodó tünete a Lyme-folt (kokárda folt, erythema migrans). A folt jellemzően a csípés körül jelenik meg, fájdalmatlan, és minimum 5 cm átmérőjű. Kezelés nélkül hónapokig látható lehet a folt, test szerte vándorolhat, igen változatos formákban jelentkezhet. A Lyme-kór tökéletesen gyógyítható a megfelelő gyógyszerekkel.
 

Pókcsípés

A Magyarországon honos pókfajták mérge ártalmatlan az emberi szervezetre, de panaszokat ettől függetlenül okozhatnak. A tünetek többnyire jellegzetesek; maga a csípés könnyen azonosítható. A csípés egy kisméretű piros folt, szúró, viszkető égő érzéssel jár, közepén jellegzetes szúrcsatorna látható, amit egy 1-2 centiméteres duzzanat vesz körbe. A duzzanatot helyileg kezelhetjük, de általában néhány nap alatt felszívódik, és nyom nélkül elmúlik.
 

Bolhacsípés

Ahol háziállat van, ott minden bizonnyal bolha is van. A bolhacsípés jellemzően nem egy csípésből, hanem sorozatos csípésekből áll. A legnagyobb problémát a csípések számából adódó intenzív viszketés, és az ezt követő elvakarás okozza, mivel ez bakteriális felülfertőződéshez vezethet. A korábbiakban ismertetett módokon enyhíthetjük a viszketést, és kezelhetjük a csípések helyét.
 

Poloskacsípés

Az ágyi poloska igen elterjedt hazánkban; mint ahogy azt a neve is mutatja, rejtekhelye az ágyak közelében található. Csípése nem minden esetben azonosítható egyértelműen, igen változatos megjelenésű, igen eltérő bőrtüneteket produkálhat (piros folt, de akár gennyes kiütés is lehet). Az előbbiek miatt a csípés azonosítása csak szakember számára lehetséges. Kezelés a csípés súlyosságától függően helyileg vagy szisztémásan történik. A lakókörnyezet mentesítése elengedhetetlen az újbóli csípések elkerüléséhez.
 

Medúzacsípés

Ugyan nem rovarról van szó, de a medúza is komoly veszélyforrást jelent. Kevés olyan bizonyítékkal rendelkezünk, amelyek alapján javaslatot fogalmazhatnánk meg a medúzacsípés kezelésére. Az érintettnek ki kell jönnie a vízből, és meg kell próbálnia megakadályozni, hogy a bőréhez tapadt csalánsejtek (nematociszták, a maró anyagot tartalmazó mikroszkopikus sejtek) kiürüljenek. El kell távolítani a csápokat az érintett területről: le kell kaparni a bőrhöz tapadt csápokat valamilyen műanyag eszköz, például egy bankkártya élével, esetleg borotvával (bár csalánsejtek a csápok eltávolítása után is maradnak a bőrben), majd enyhíteni kell a fájdalmat. A medúzacsípés által okozott fájdalom csökkentésére helyileg alkalmazhatunk hűtést és szájon át szedhető fájdalomcsillapítót.
 

Skorpiócsípés

Európában a skorpiócsípések többsége inkább fájdalmas, mint veszélyes. Ellenben egyes trópusi fajok csípése életveszélyes lehet. Csípésüket mindaddig komolyan kell venni, amíg az orvos az ellenkezőjét be nem tudja bizonyítani. A skorpiócsípések kezelése tüneti jellegű, vagyis fájdalomcsillapítás, jegelés, vérnyomás és szívműködés gyógyszeres szabályozása, illetve az izomgörcsök oldására kalcium és magnézium intravénás adása javasolt. Az első 8-12 órában ágynyugalom szükséges, és tanácsolják, hogy ebben az időszakban ne egyen semmit az illető. „Ellenmérget” csak a skorpió fajtájának ismeretében, a tünetek súlyosbodásakor, és gyermekeknek adnak, ahol egyáltalán a közelben létezik ellenanyag.
 

Bögölycsípés

Ha megtörténik a csípés, készüljünk fel rá, hogy a bögöly csípése nagyon fájdalmas, és több napig is eltarthat a hatása. Először égető érzés, majd hosszan tartó területi gyulladás, akár félalmányi duzzanat jelentkezik. A csípés helyét hideg vizes borogatással, a gyulladást és a viszketést csökkentő krémekkel hűsítsük. A többi vérszívó rovarhoz hasonlóan a bögölyök is terjeszthetnek kórokozókat a sebbe eresztett nyálukkal. Egyrészt a korábban más, élő „áldozatból” szívott vérrel együtt adhatják tovább a következőnek az abban lévő vírusokat, baktériumokat, egysejtű és féregparazitákat, másrészt az is előfordul, hogy frissen elhullott állatból, vagy már bomlásnak indult tetemből kiszívott nedvekkel terjesztenek súlyos betegséget okozó kórokozókat. Fertőzésveszélyt hordoz az is, hogy a bögölyök viszonylag nagy sebet ejtenek az adott állaton, és erre rágyűlnek más legyek is, lábukon, szívókájukon további kórokozókat hurcolva.

A közölt információk adott esetben nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! Minden csípés esetében fontos felhívni a figyelmet, hogy komolyabb panaszok esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!