Túlsúly – jelentősen nagyobb esély a rákra

A véltnél sokkal jobban növeli a rák kockázatát a túlsúly és az elhízás egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint. A tanulmányt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, és a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne

Ahogyan a zsír mennyisége növekszik a testben, ezzel párhuzamosan növekszik bizonyos rákbetegségek kialakulásának a kockázata - a bél (vastagbél és végbél), a vese, a nyelőcső (oesophagus), a hasnyálmirigy, a húgyhólyag, ezenfelül pedig nők esetében a mell (menopauza után), a méh nyálkahártyája (endometrium) és a petefészek megbetegedései. A túlsúly, azonkívül, hogy növeli a rák kockázatát, a kialakult betegségben  gyorsítja a daganat növekedését. Az elhízás a rákbetegségek kialakulásának egyik legfőbb, de megelőzhető oka a dohányzás után..

A felesleges testsúly nagy valószínűséggel azáltal növeli a rák kockázatát, hogy elősegíti a gyulladást, és növeli számos növekedési faktor és hormon szintjét, ami pedig a rákos sejtek növekedését segíti elő. Habár a kockázat az elhízott emberek esetében a legmagasabb, kockázat folyamatosan növekszik az embereken lévő zsír mennyiségével párhuzamosan. Az új elemzés eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen megnőtt.

Richard Martin, a Bristoli Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzora  elmondta: az új elemzés rámutatott, a múltban alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára, a korábban véltnél sokkal nagyobb szerepet játszik a daganat kialakulásában.

Bár a túltápláltságot a testtömeg-index alapján szokás meghatározni, mégis sokkal mérvadóbb a haskörfogat figyelése.minél nagyobb a derékméret (derékbőség), annál nagyobb az elhízással összefüggő egészségügyi problémák kialakulásának valószínűsége. Ezen a területen találhatók ugyanis azok a "veszedelmes" zsírsejtek, amik szerepet játszhatnak a daganatok kialakulásában, illetve később a növekedésében. A túltáplálás aktiválja a zsírsejteket, amelyek eredetileg arra szolgálnak, hogy a kalóriát "rosszabb időkre" tárolják. Kiderült, hogy ezek a sejtek olyan gyulladásos idegi átvivőanyagokat ("transzmittereket") termelnek, amelyek amellett, hogy a gyulladást fokozzák, ugyanazzal a mechanizmussal a daganatos sejtek osztódását is stimulálják. A zsírsejtekben lévő átvivőanyagok közvetlenül is beindíthatják a génmutációt, a rákos folyamatot. Ezzel egy időben a gyulladásos folyamat is elkezdődik, és a két hatás egymást erősítve a daganat növekedéséhez vezet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!