Új eljárás segíthet kimutatni a Lyme-kórt

A Lyme-kór egy kullancs által okozott betegség, amely Európában 650 000-850 000 embert érint. Ha nem diagnosztizálják és kezelik időben, elterjedhet az ízületekben, az idegrendszerben és a szívben, súlyos és tartós tüneteket okozva. A 3,5 millió eurós uniós finanszírozás lehetővé tette a Lyme Diagnostics nevű magyar cég számára, hogy kifejlessze a DualDur technológiát a korai, pontos diagnózis megállapításához. A módszer több ezer betegen segíthet.

Bózsik Béla Pál, a DualDur nevű új módszert kidolgozó Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója elmondta, eddig az úgynevezett szerológiai vizsgálatokat alkalmazták a fertőzés kimutatására, amikor is a baktériumhoz kötődő, a szervezetben termelődő ellenanyag meglétét vizsgálják, ez azonban nem mindig sikeres, mert a szervezet néha képtelen ellenanyagot termelni.

A nyolc egészségügyi szakember harmincéves munkáját tömörítő Lyme Diagnostics orvostechnikai startup uniós támogatással hozta létre a Lyme-kór diagnosztikai DualDur módszert. A DualDur megbízhatóbb, mint a széles körben alkalmazott diagnosztikai módszerek, különösen a fertőzés korai szakaszában, amikor a kór kimutatása létfontosságú. Ennek egyik oka, hogy az új módszer a baktériumok kimutatásán alapul, nem pedig az immunválaszon, amely sok betegben későn vagy egyáltalán nem fordul elő.

"Hisszük, hogy fejlesztésünkkel új fejezetet nyitunk a Lyme-kór gyógyításában" - mondta el Dr. Bózsik Béla Pál, a DualDur módszer létrehozója. Hozzátette, a fertőzöttek éveken, akár évtizedeken keresztül együtt élhetnek a Lyme borreliosis betegséggel anélkül, hogy tudnának róla. Sokszor a betegek orvosról-orvosra járnak, mire végre kiderül, Lyme baktériummal fertőzöttek, hiszen egyszerre több tünetet is produkál a betegség.

A jelenleg klinikai vizsgálat alatt álló morfológiai vizsgálat során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót, amelynek alakja jellegzetes, így egyértelműen felismerhető - ismertette az igazgató. Hozzátette, a Lyme-fertőzés a csípés után már akár négy órával elindulhat a szervezetben, ezért rendkívül fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, a potrohot azonban nem szabad megérinteni, mert különben mi magunk préseljük be a fertőző anyagot a szervezetbe.

"A mi módszerünk közvetlenül a vérből mutatja ki a kórokozót, 4 ml vérből sűríti össze a Borreliát egy csepp mintába, amit mikroszkóp alatt vizsgálunk. Itt nincs félreértés, mert a nagyon speciális alakú baktériumokat látjuk csak a mintában, mást nem. Ha sikeresen teljesíti a független klinikai vizsgálatot, ez lesz az egyetlen olyan módszer, amely egyértelmű, szemmel látható bizonyítékot nyújt a fertőzés tényére. Egy egyszerű vérvételből előkészítjük a mintát, majd egyetlen gombnyomásra, egy automata értékeléssel megszületik a lelet.”

Szintén fontosnak nevezte magának az állatnak a vizsgálatát, amely Magyarországon még csak egy magánintézményben lehetséges.

A Lyme-kór jellegzetes tünete egyébként az ízületi gyulladás és az agyidegek gyulladása - fűzte hozzá az igazgató. A morfológiai módszert már 1986-ban elkezdték fejleszteni, pénzhiány miatt azonban a vizsgálatok lassan haladtak. Az utóbbi években kapott támogatásoknak és az Európai Uniótól a közelmúltban elnyert 3,5 millió eurós hozzájárulásnak köszönhetően azonban felgyorsultak a kutatások, így akár már egy év múlva is piacra kerülhet az új módszer - közölte az ügyvezető.

Elmondta azt is, hogy szeretnék teljesen automatizálni a vérminták vizsgálatát, hogy minél gyorsabban elkészüljenek az eredmények. Korábban a megfelelő laboreredményhez 50-60 perc is szükséges volt, most manuális működés mellett már 15-20 perc alatt megvan az eredmény, amennyiben viszont sikerült teljesen automatizálni a mikroszkóp működését 6-8 perc alatt kimutatható a fertőzés.

A Lyme-kór fertőzött kullancsok csípése által kerülhet az emberi szervezetbe. Maguk a kullancsok akkor fertőződnek meg, amikor kistestű emlősök vagy madarak véréből táplálkoznak, amely a Borrelia burgdorferi baktériumot tartalmazza. Ha a betegséget nem kezelik korán, nem lehet hatékonyan fellépni ellene. Ilyen esetben a beteg állapota valószínűleg súlyosabbá válik, ami a páciens életminőségének romlását eredményezi: gyakori, hosszan tartó és visszatérő tünetek, például ízületi gyulladás, súlyos fejfájás, hidegrázás, hideg verejtékezés, dezorientáció, szédülés és autoimmun problémák lépnek fel.

Megelőzése érdekében erdőben vagy hosszú fűben érdemes a testet lefedő ruhát, kalapot viselni, illetve kullancsriasztót használni, testünk felszínét pedig ellenőrizni, és ha kell, eltávolítani az élősködőket.

Ritka esetekben a Lyme-kór akár halálos is lehet. 1985 és 2018 között kilenc halálesetet jelentettek, amelyet a Lyme-kór által kiváltott szívgyulladás okozott. Ez akkor következik be, amikor a baktériumok bekerülnek a szívszövetbe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!