Nem csak a túl sok testzsír okozhat bajt

A testsúly kiváló jellemzője a teljes test tömegének, de arról nem ad felvilágosítást, hogy ebből mennyi a zsír és mennyi az izom – pedig korántsem mindegy, hogy egy 90 kilós ember testében milyenek ezek az arányok. Nem csak akkor van azonban baj, ha a testzsírszázalék túl magas, az alacsony érték is okozhat problémát – hangsúlyozza Dr. Viczián Ágnes belgyógyász, a Margit Medical Center szakorvosa.

A testzsír mérése utcai ruhában, egy vizsgálóasztalon fekve, egy csontsűrűségmérő (DXA) készülékkel történik. A készülék a testet átvilágítva készít felvételt, így mind a csontokról, mind az egyéb lágyszövetekről kapunk információt.

„A hagyományos denzitometriai vizsgálatok csak a csont eredményeket értékelik, oszteoporózis, oszteopénia esetleges meglétéről nyilatkoznak. Speciális, testszövet-elemző rendeléseinken az összes csont és lágy szövetet is vizsgáljuk. A lágyszöveteken belül megkülönböztetjük a zsír-, és izomszövetet, és ezek testrégiónkénti eloszlását” – mondja a szakorvos.

A mérések egyértelmű választ adnak a mennyiségi kérdésekre, a szakorvosok pedig ezen információk birtokában adnak iránymutatást a pácienseknek – egyénenként eltérő, hogy a zsigeri zsírt ki hogyan tudja eltüntetni. „Sokszor meglepetésként derül ki, hogy nem 10-20 kg-ot kell lefogynia a jelentkezőnek, hanem fél vagy 1 kilót a zsigeri zsírból, és ez a fogyás megoldja a többi súlyproblémáját is, kisebb méretű ruhákat hordhat, javul a közérzete, normalizálódnak a labor értékei.”

Mi az a nyugalmi kalória?

Egyre többször hallani a nyugalmi kalória felhasználása kifejezést, ami azt a kalória-felhasználást jelenti, ami - 0 aktív tevékenységet feltételezve- szükséges az élet fenntartásához, szerveink működéséhez, légzéshez, szívveréshez.

„Tehát például ha valaki egész nap joga ülésben ül vagy csak fekszik egész nap, ennyi kalóriát éget a szervezet a létfenntartásra. Ha mozgás nélkül ennél több kalóriát viszünk be étkezéssel, akkor azt a szervezetünk felhalmozza, elraktározza, legtöbbször zsírszövet formájában. Ha tudjuk a mozgással mennyi kalóriát égetünk el, ehhez hozzáadjuk a nyugalmi kalória szükségletet, máris kiszámolható mennyi kalória-bevitellel tudjuk elérni azt az egyensúlyt, ahol a testsúlyunk állandó maradhat” – mondja Dr. Viczián Ágnes belgyógyász.

Nem csak a zsírt, az izomtömeget is mérik a szakorvosok, ami komoly segítség lehet az edzésterv elkészítésében.

„Az izomtömeg is mérhető, és ez egyenes arányos az izomerővel. Ez az eredmény segít az edzésterv felállításában, majd a hatásosság számszerűsítésében. Igen fontos érték mind az egészséges sportembereknél, vagy sérülések rehabilitációjának a követésénél. Emellett alkalmas a különböző régiók, végtagok, karok, lábak izomtömegének a mérésére, ezek változásainak követésére, a test “erőnlétének” szimmetria megállapítására is” - részletezi a doktornő.
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!