Ingyenes UV-szűréskampány

A hónap végéig tartó ingyenes UV-szűrésre várják azokat, akik szemüvegüket, napszemüvegüket szeretnék bevizsgáltatni fényvédelem szempontjából. Ezen felül szaktanácsadással is szolgálnak a kampányhoz csatlakozó hetven optikai szaküzletben.

A Magyar Látszerész Szövetség MTI-hez csütörtökön eljuttatott információi szerint UV-extra - extra védelem a szemnek elnevezésű kampány célja, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét a fokozott UV-terhelés szemre, szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira.

A kampányban részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű UV-szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg UV-szűrő képességét, a lencse felületi épségét, de bevizsgálják a meglévő napszemüveget szintén ezen paraméterek alapján. A kontaktlencse viselőknek speciális tanácsadást nyújtanak az UV-védelemre nézve.
A szakmai szervezet kiemeli, hogy a gyermekek szemét is védeni kell az UV-sugárzás ellen, hiszen az ő szemüket jobban károsíthatja az UV-fény. Számukra külön szűrővizsgálatokat szerveznek.

Az UV-sugárzás nemcsak a bőrre, de szemre is nagyon ártalmas lehet. Egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a pterygium vagy más néven kúszóhályog kialakulásával.

A pterygium, vagy más néven kúszóhályog különösen gyakori a vízparton vagy magas hegységekben dolgozóknál. A pterygium egy kötőhártya vastagodás, ami a szem felszínén nő és azért veszélyes, mert rá tud kúszni a szaruhártyára, gyakori gyulladást és fénytörési hibát okozva.

Ha elég hosszú ez a kúszóhályog, elfedheti a szaruhártya optikai zónáját is, jelentős látásromlást okozva ezzel. Ezt az elváltozást csak műtéti eljárással lehet gyógyítani. A nagy mennyiségű UV sugárzás elősegíti a szemlencsében a szürke hályog kialakulását is, de akár rákot is okozhat nem csak a szemhéjon, hanem a szemben is.

Semmiképp nem ajánlatos olyan napszemüveg használata, amely nem biztosít UV-védelmet. Ezek többet ártanak, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget, mivel tévesen nyújtanak biztonságérzetet. Csökkentik a lencsén átjutó fény mennyiségét, így a pupilla kitágul, pedig nincs UV-védelem. Ebből fakadóan a fény ártalmasabban jut a szembe. Ha nem biztos abban, hogy szemüvege vagy napszemüvege jó UV-védelmet biztosít, az optikusa örömmel segít. Ő ellenőrizni tudja, hogy a szemüveg teljes védelmet nyújt-e 400 nm-ig1 és tud ajánlani jó lencsét UV-védelemmel.

Az akcióban résztvevő üzletekről és a kapcsolódó eseményekről a program honlapján (www.uvextra.hu) található részletes információ.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!