Hűsítő gyümölcsök forró napokra
2010. 07. 20.
Kinek van kedve a nyári melegben kiadós reggelihez, három fogásos ebédhez vagy éppen egy laktató vacsorához? Valószínűleg senkinek. Ilyenkor kapnak föszerepet a gyümölcsök gyümölcslevek, tejes és joghurtos turmixok vagy akár jeges bólék formájában.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/07/cranberri.jpg)
A boldogasszony csipkéjének vagy himpérnek is nevezett málna az egyik legegészségesebb bogyós gyümölcsünk. Magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt kiváló tápanyagforrás. A népi gyógyászatban a termést és levelét egyaránt használják főleg vércukor és vérnyomáscsökkentő hatása miatt. A hagyományos tejes málnaturmixot különbözőképpen dobhatjuk fel.
Málnás smoothie
1 csésze zsírszegény tej
1 vaníliás vagy natúr joghurt vaníliás cukorral
¼ csésze multivitamin vagy narancslé
1 kis adag friss vagy fagyasztott málna
½ teáskanál mandula aroma vagy darált mandula
A hozzávalókat turmixoljuk össze, majd öntsük poharakba. Azonnal fogyasztható.
A málna mellett népszerű és könnyen beszerezhető gyümölcs a sötétlila színével csábító szeder. Az apró gyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz. Vércukorszint-csökkentő, baktériumölő és zsírégető hatása van. Savanykás ízének köszönhetően frissítő hatású italokat készíthetünk belőle.
Szederturmix
1 kis adag szeder
½ csésze zsírszegény tej
4 gombóc vaníliafagylalt
néhány jégkocka
A jégkockákat turmixgépben aprítsuk fel, majd adjuk hozzá a szedret és turmixoljuk tovább. Adjuk hozzá a vaníliafagylaltot és a tejet majd addig turmixoljuk, amíg egyenletesen lágy nem lesz. Azonnal fogyasztható.
A lila és bordó gyümölcsök szerelmeseinek másik kedvence a havasi meggynek, kukajszának vagy molabogyónak is nevezett áfonya. Az édeskés gyümölcs jótékony hatással van szervezetünkre. Amellett, hogy gazdag vitamin- és ásványianyag forrás, antioxidánsokat tartalmaz, mely köztudottan segít például a rákos sejtek elleni küzdelemben. A gyümölcs húsa fogínypanaszokra is kiváló, az áfonyából készített tea pedig élénkítő hatású.
Áfonya juice
1 adag friss áfonya
néhány csésze víz
só ízlés szerint
3 szelet narancs
cukor ízlés szerint
Kb. 10 percig főzzük az áfonyát sós vízben a narancsszeletekkel együtt. Aprólyukú hálón paszírozzuk át, majd 2-3 percig főzzük tovább a levet és adjunk hozzá cukrot ízlés szerint. Hűtve fogyasztható.
A fehér, piros és fekete színekben pompázó ribizli hasonlóan jó tulajdonságokkal bír, mint az áfonya. Savanykás ízének köszönhetően pedig biztosan felfrissülünk tőle. Számos jó tulajdonsága mellett kiemelkedő C vitamin és magnéziumforrás, gyulladásgátló hatású és fokozza a sejtanyagcserét. Zsírégető hatása miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Ribizli turmix
1 csésze friss ribizli
3 dl tej vagy joghurt
méz, cukor vagy vaníliás cukor ízlés szerint
A hozzávalókat géppel összeturmixoljuk és hűtve fogyasztjuk. Ízlés szerint búzacsírát vagy müzlit is keverhetünk bele.
Végül, de nem utolsó sorban meggyből és cseresznyéből készíthetünk turmixot vagy akár gyümölcsös frissítő gyanánt bólét.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/07/823918-summers-here-2-1-4-.jpg)
Gyümölcsbólé
50 dkg meggy vagy cseresznye
1 citrom
10 dkg méz
1l víz
1 teáskanál konyakaroma
A gyümölcsöt kimagozzuk, feldaraboljuk és egy nagy tálba tesszük. A megmosott citromot rákarikázzuk, megszórjuk cukorral és átitatjuk az aromával. Hűtőben néhány órán át érleljük. Ezután ráöntjök a tonic-meggylé keveréket és azonnal tálaljuk. Meggy és cseresznye helyett használhatunk barackot, körtét, almát, szilvát vagy banánt is vegyesen.
Akik kerülik a tejet azok gabontejjel készíthetik el a hűsítő nedüt, akik pedig a cukrot kerülnék, azok a mesterséges édesítőszerek mellett választhatják a mézet, a steviat, vagy akár a juharszirupot.
Aki pedig nyitott új ízek iránt, az bátran dobáljon bele a turmixba pár sóskalevelet, kissé savanyítja az italt, de íze nem érződik a kész turmixban.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!