Hűsítő gyümölcsök forró napokra

2010. 07. 20.
Szerző: Szimpatika
Kinek van kedve a nyári melegben kiadós reggelihez, három fogásos ebédhez vagy éppen egy laktató vacsorához? Valószínűleg senkinek. Ilyenkor kapnak föszerepet a gyümölcsök gyümölcslevek, tejes és joghurtos turmixok vagy akár jeges bólék formájában.
A nyár slágerei a málna, szeder, áfonya, ribizli, meggy és cseresznye önmagukban is megállják a helyüket, azonban hűsítő ital formájában még az is szívesen megkóstolja őket, aki megrögzött gyümölcs- és vitaminellenes.

A boldogasszony csipkéjének vagy himpérnek is nevezett málna az egyik legegészségesebb bogyós gyümölcsünk. Magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt kiváló tápanyagforrás. A népi gyógyászatban a termést és levelét egyaránt használják főleg vércukor és vérnyomáscsökkentő hatása miatt. A hagyományos tejes málnaturmixot különbözőképpen dobhatjuk fel.





Málnás smoothie

1 csésze zsírszegény tej

1 vaníliás vagy natúr joghurt vaníliás cukorral

¼ csésze multivitamin vagy narancslé

1 kis adag friss vagy fagyasztott málna

½ teáskanál mandula aroma vagy darált mandula

A hozzávalókat turmixoljuk össze, majd öntsük poharakba. Azonnal fogyasztható.

A málna mellett népszerű és könnyen beszerezhető gyümölcs a sötétlila színével csábító szeder. Az apró gyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz. Vércukorszint-csökkentő, baktériumölő és zsírégető hatása van. Savanykás ízének köszönhetően frissítő hatású italokat készíthetünk belőle.

Szederturmix

1 kis adag szeder

½ csésze zsírszegény tej

4 gombóc vaníliafagylalt

néhány jégkocka

A jégkockákat turmixgépben aprítsuk fel, majd adjuk hozzá a szedret és turmixoljuk tovább. Adjuk hozzá a vaníliafagylaltot és a tejet majd addig turmixoljuk, amíg egyenletesen lágy nem lesz. Azonnal fogyasztható.

A lila és bordó gyümölcsök szerelmeseinek másik kedvence a havasi meggynek, kukajszának vagy molabogyónak is nevezett áfonya. Az édeskés gyümölcs jótékony hatással van szervezetünkre. Amellett, hogy gazdag vitamin- és ásványianyag forrás, antioxidánsokat tartalmaz, mely köztudottan segít például a rákos sejtek elleni küzdelemben. A gyümölcs húsa fogínypanaszokra is kiváló, az áfonyából készített tea pedig élénkítő hatású.

Áfonya juice

1 adag friss áfonya

néhány csésze víz

só ízlés szerint

3 szelet narancs

cukor ízlés szerint

Kb. 10 percig főzzük az áfonyát sós vízben a narancsszeletekkel együtt. Aprólyukú hálón paszírozzuk át, majd 2-3 percig főzzük tovább a levet és adjunk hozzá cukrot ízlés szerint. Hűtve fogyasztható.

A fehér, piros és fekete színekben pompázó ribizli hasonlóan jó tulajdonságokkal bír, mint az áfonya. Savanykás ízének köszönhetően pedig biztosan felfrissülünk tőle. Számos jó tulajdonsága mellett kiemelkedő C vitamin és magnéziumforrás, gyulladásgátló hatású és fokozza a sejtanyagcserét. Zsírégető hatása miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

Ribizli turmix

1 csésze friss ribizli

3 dl tej vagy joghurt

méz, cukor vagy vaníliás cukor ízlés szerint

A hozzávalókat géppel összeturmixoljuk és hűtve fogyasztjuk. Ízlés szerint búzacsírát vagy müzlit is keverhetünk bele.

Végül, de nem utolsó sorban meggyből és cseresznyéből készíthetünk turmixot vagy akár gyümölcsös frissítő gyanánt bólét.



Gyümölcsbólé

50 dkg meggy vagy cseresznye

1 citrom

10 dkg méz

1l víz

1 teáskanál konyakaroma


A gyümölcsöt kimagozzuk, feldaraboljuk és egy nagy tálba tesszük. A megmosott citromot rákarikázzuk, megszórjuk cukorral és átitatjuk az aromával. Hűtőben néhány órán át érleljük. Ezután ráöntjök a tonic-meggylé keveréket és azonnal tálaljuk. Meggy és cseresznye helyett használhatunk barackot, körtét, almát, szilvát vagy banánt is vegyesen.


Akik kerülik a tejet azok gabontejjel készíthetik el a hűsítő nedüt, akik pedig a cukrot kerülnék, azok a mesterséges édesítőszerek mellett választhatják a mézet, a steviat, vagy akár a juharszirupot.

Aki pedig nyitott új ízek iránt, az bátran dobáljon bele a turmixba pár sóskalevelet, kissé savanyítja az italt, de íze nem érződik a kész turmixban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!