Gyógyszereinkkel külföldre

Szerző: Szentkuty Nikolett
Egy nyaralás vagy egy huzamosabb külföldi tartózkodás esetén elkerülhetetlen, hogy átgondoljuk, milyen készítményeket szükséges beszereznünk, rendszeresen szedett gyógyszereinket milyen mennyiségben vihetjük majd magunkkal, és hogyan válthatjuk ki az itthon felírt receptjeinket. Kérdéseinkre dr. Harmati Tímea, a győri Szent István Gyógyszertár patikusa válaszolt.

Melyek azok a leggyakrabban használt készítmények, amelyeket mindenképp érdemes magunkkal vinni egy külföldi út során?

dr. Harmati TímeaEgy külföldi utazás előtt elkerülhetetlen, hogy ne készüljünk fel a „legrosszabbra”. Hogy mit is érdemes magunkkal vinni poggyászunkban? Talán az egyik legfontosabb teendő, hogy magunkhoz vegyünk egy általános fájdalom- és lázcsillapítót. Ezen kívül hasmenés és hányás kezelésére szolgáló készítmény is lapuljon a táskánkban, és ajánlatos magunkkal vinni rovarcsípés megelőzésére és kezelésére használható termékeket is. A nyári időszakban bőrünk védelmében elengedhetetlen a magas fényvédő faktorszámmal rendelkező naptejet is becsomagolnunk, és hasznos, ha olyan terméket is kiválasztunk, ami alkalmas a napégés kezelésére. Ezeken kívül érdemes felkészülni az esetleges sebek ellátására is.

A gyógyszertárakban szívesen segítünk mindenkinek, hogy – az úti célhoz igazodva – a legmegfelelőbb termékeket választhassuk ki. Arra bíztatok mindenkit, hogy praktikus tanácsokért bátran forduljanak gyógyszerészükhöz.

Mely gyógyszerek esetében indokolt engedélyt kérni azok külföldre vitelében?

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban a gyógykezelés alatt álló átutazók vagy nyaralók a rendszeresen szedett gyógyszereiket engedély nélkül maguknál tarthatják. Tehát abban az esetben, ha valaki ide tervezne nyaralást, nincs szükség külön igazolás beszerzésére. Ha mégis hosszabb időre tervezi utazását, vagy nem EGT-tagállamba készül, és több gyógyszert is szed párhuzamosan, vényköteles gyógyszerei tekintetében a beteg kérésére a háziorvosa állít ki igazolást.

MINDENKÉPP SZÜKSÉGES AZ ORVOSI IGAZOLÁS KIÁLLÍTÁSA A FOKOZOTTAN ELLENŐRZÖTT SZERT TARTALMAZÓ GYÓGYSZERREL KEZELT BETEG UTAZÁSÁHOZ, ÉS HA A HÁROM NAPOT MEGHALADJA A KÜLFÖLDI TARTÓZKODÁS, EGY OGYÉI ÁLTAL HITELESÍTETT IGAZOLÁST IS SZÜKSÉGES HOZZÁ CSATOLNI.

Külön hangsúlyozom, hogy bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét országaikból/országaikba – erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni.

Egy hosszabb külföldön való tartózkodás esetében mi a teendője egy krónikus betegnek, hogy mindenképp magával vihesse a gyógyszereit, akár a kézipoggyászában szállítva?

Folyékony gyógyszerek 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben abban az esetben vihetőek fel a repülőgépre, amennyiben egészségügyi szempontból nélkülözhetetlenek az utasnak. Tehát egy inzulin, vagy egy asztmapipa természetesen ott lehet a betegnél a fedélzeten. Csak annyi a dolga, hogy ezeket a gyógyszereket külön jelentse be a reptér biztonsági szolgálatánál. Természetesen célszerű orvosi igazolással is alátámasztani, hogy az utas krónikus beteg, és ezek a gyógyszerek elengedhetetlenek számára.

A Magyarországon kiállított recepteket ki lehet váltani a világ bármely országában? Ez milyen költségekkel járhat?

Az Unióban felírt gyógyszerreceptek mindegyik EU-tagállamban érvényesek. A társadalombiztosítási támogatás igénybevételéhez már az utazás előtt ki kell váltani egy olyan okiratot, amellyel a későbbiekben igazolható a jogosultság, például EU-kártya. Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában a magyar állampolgárok is ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosultak, mint az adott országban egészségbiztosítással rendelkezők. Így ha egy magyar betegnek gyógyszert kell kiváltania, s rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyával, ugyanazért a gyógyszerért nem kell többet fizetnie, mint a helyi, biztosítottnak minősülő lakosoknak.

Előfordulhat, hogy egyes uniós országokban a magyar viszonylathoz képest kedvezményesebb áron juthat egy gyógyszerhez, de az is megeshet, hogy más uniós országokban felszámítják a felírt gyógyszer teljes árát, mivel ott az a nem támogatott kategóriába tartozik. Az is elképzelhető, hogy az itthon felírt gyógyszer nem kapható, vagy más néven került forgalomba az adott országban.

Fontos tudni, hogy az orvosi rendelvényekre annak az országnak a szabályozása vonatkozik, ahol a gyógyszert kiváltják, így a gyógyszerész a helyi előírások alapján fogja kiadni az adott készítményt.

UTAZÁS ELŐTT MINDIG ÉRDEMES A CÉLORSZÁG KONZULÁTUSÁN TÁJÉKOZÓDNI A HELYI ELŐÍRÁSOKRÓL ÉS LEHETŐSÉGEKRŐL.

Magyarországon csak az Unióban kiállított recepteket kötelesek kiadni a gyógyszertárak?

Nem. Egy nem EU-s tagállam receptjét is kötelesek vagyunk elfogadni, és kiadni a rajta szereplő készítményt, kivéve abban az esetben, ha kábítószerként és pszichotróp anyagként minősített gyógyszer szerepel rajta. Ezeknek a külföldi recepteknek is vannak alaki és formai követelményei, amelyeknek meg kell felelniük, és fontos információ, hogy a készítményeket teljes áron számítjuk fel, mivel a magyar egészségbiztosítási rendszer nem támogatja ezeket. Számlát természetesen kiállíthatunk, hiszen a külföldi páciens otthoni egészségbiztosítója esetleg megtérítheti neki a költségeket. Az olyan vényekre, amelyek nem az Európai Gazdasági Térség valamelyik tagállamából származnak, maximum 30 napra elegendő mennyiségű gyógyszer adható ki.

Ha külföldi utunk során nem vényköteles gyógyszerre van szükségünk, mire figyeljünk? Mi könnyítheti meg a gyógyszer kiválasztását?

Egységes jelzés ugyan nincs a gyógyszereken, de azt javaslom, hogy ne konkrét készítményt kérjünk, hanem mindig inkább panaszainkkal forduljunk a helyi patikusokhoz. Igyekezzünk lényegre törően, de semmilyen fontos információt nem elhallgatva fogalmazni, például egy gyógyszerallergiát vagy azt, hogy gyermeknek szükséges a készítmény, mindig jelezni kell. Bár egy laikus számára nem egyszerű, hiszen a legtöbben nem ismerik a gyógyszereket a hatóanyagok szempontjából, de aki konkrét gyógyszert keres, annak azt javaslom, hogy inkább a hatóanyagok alapján kérjen gyógyszert külföldön. Ez sok szempontból egyszerűbb, hiszen egy külföldi országban előfordulhat, hogy nem forgalmazzák a keresett készítményt, így nem ismeri a patikus, nehezebb lesz a kommunikáció, de a hatóanyag alapján már megtalálhatja egy más formáját, vagy egy hasonló készítményt.

A KÜLFÖLDRE UTAZÓKNAK IS CSAK AZT TANÁCSOLHATOM, MINT MINDEN PÁCIENSNEK: KÜLFÖLDÖN IS FORDULJANAK BIZALOMMAL A GYÓGYSZERÉSZEKHEZ!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!