Mentsük, ami ehető!

2019. 05. 29.
A boltok polcain található élelmiszeripari termékeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Ha ezek nem teljesülnek maradéktalanul, akkor meg kell semmisíteni az egyébként még fogyasztható termékeket. A külföldi mintára alakult Magyar Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy a csomagolássérült, gyártási hibás vagy közeli lejáratú élelmiszerek ne a szemétben végezzék, hanem az arra rászorulókhoz kerüljenek. A Magyar Élelmiszerbank munkájáról Sczígel Andrea, a nonprofit szervezet külső kapcsolatok igazgatója mesélt.

Mivel foglalkozik a Magyar Élelmiszerbank?

 Sczígel AndreaAz Élelmiszerbank 2005 óta működik Magyarországon, azzal a céllal, hogy a gyártóknál és kereskedőknél keletkezett nagymennyiségű élelmiszerfelesleget összegyűjtse, majd a partnerszervezetein keresztül a nélkülözőknek kiossza. A tavalyi évben 11 ezer tonna élelmiszert sikerült megmentenünk a kidobástól, megsemmisítéstől, ez az előző évhez képest húsz százalékos növekedést jelentett. Minden évben sikerült növelnünk a mennyiséget, de ez a folyamat lassul, mert a kapacitásunk és az elérésünk korlátos, anyagi és emberi erőforrás függvényében tudunk bővülni.

Hogyan választjátok ki a partnerszervezeteket?

Pályázat útján tudnak jelentkezni azok a karitatív szervezetek, akik egyébként is végeznek valamilyen szociális tevékenységet. A szervezetek, akikkel szerződést kötünk, kapják meg a mentett élelmiszert, amit aztán ők osztanak ki a rászorulók között. Nagyon sokan szeretnének csatlakozni az Élelmiszerbankhoz, de sajnos nem tudunk mindenkit kiszolgálni. A 11 ezer tonna élelmiszer sok, de nem elég az összes rászoruló ellátására. Jelenleg 350 partnerszervezettel dolgozunk együtt, rajtuk keresztül jelen vagyunk minden megyében és járásban. 300 ezer embert látunk el, ebből 180 ezer embernek napi, heti szinten tudunk élelmiszert biztosítani. Természetesen igyekszünk a kört bővíteni, de a lehetőségeinkhez mérten csak limitáltan tudjuk.

Milyen termékeket nem tudtok átvenni?

Úgy dolgoztuk ki a logisztikai folyamatokat, hogy szinte mindent át tudunk venni: pékárut, zöldség-gyümölcsöt, vegyes élelmiszereket, hosszú és rövid lejáratú termékeket, húsárut és tejtermékeket egyaránt. Egyedül a fagyasztott élelmiszerek osztása nehezebb, hiszen a fagyasztva szállítás speciális járművet igényel, amivel nemigen rendelkeznek a partnerszervezeteink.

Az élelmiszermentésben nincs nagy fluktuáció a hónapok között, bár az év vége kiemelkedőbb, amikor a hideg és az ünnepi időszak miatt nagyobb mennyiségű élelmiszert osztunk, de egész évben rengeteget dolgozunk.

Mi a különbség a „fogyasztható” és „minőségét” megőrzi jelölések között?

A menthetőség, adományozhatóság szempontjából nincs különbség közöttük, mert mindkettőt ki kell osztani a megadott dátumig, de fontos tudni, hogy a két lejárati határidő nem ugyanaz. A rövidlejáratú termékek, mint a húsáru, a hűtendő- és tejtermékek rendelkeznek fogyaszthatósági dátummal, és ezeket az árucikkeket valóban nem ajánlott elfogyasztani a feltüntetett időponton túl, bár ezt is érdemes mindig fogyasztóként tesztelni. A hosszú lejáratú termékeknél, illetve a tartós élelmiszereknél a minőségét megőrzi dátum azt jelenti, hogy addig vállal a gyártó a kinézetre, küllemre és állagra szavatosságot, de utána is fogyasztható a termék, az mindig egyéni megítélést igényel, hogy meddig. Például egy só soha nem fog megromlani, vagy a cukor és tésztafélék is még nagyon sokáig fogyaszthatók.

Az élelmiszerbiztonsági szabályok miatt magánszemélyként nem lehet élelmiszert felajánlani. Hogyan lehet támogatni az Élelmiszerbankot?

Ha valaki szeretné segíteni az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet, akkor anyagi támogatással vagy önkéntesként tudja ezt megtenni. Havi ezer-kétezer forint felajánlásból 30-60 ezer forint értékű élelmiszert tudunk megmenteni, hiszen az élelmiszert térítésmentesen kapjuk a cégektől, és mi is így adjuk tovább a partnerszervezeteinknek, de maga a szállítás, raktározás pénzbe kerül. Az Élelmiszerbank ezeket a költségeket fedezi az egyéni felajánlásokból, vállalati támogatásokból és pályázatokból. Emellett önkéntesként is lehet hozzánk jelentkezni, irodai adminisztrációban, sofőrként vagy raktározásban lehet segíteni. Az önkéntesektől azt szoktuk kérni, hogy rendszeresen jöjjenek, heti egyszer-kétszer, hiszen így tudjuk kihasználni ezt a segítséget megfelelően.

Ilyen területen dolgozni nagyfokú elköteleződést igényel. Miért döntöttél úgy, hogy a Magyar Élelmiszerbanknál szeretnél dolgozni?

Nagyon szerettem volna olyan területen dolgozni, ahol azt a tudást, amit előtte a for-profit szférában szereztem, valami jó cél érdekében tudom felhasználni. Ez a Magyar Élelmiszerbanknál komplexen jelen van, mert nemcsak a rászorulókon segítünk jelentős mértékben, hanem óvjuk a környezetet, hiszen az élelmiszermentéssel csökkentjük a környezetterhelést is.

Milyen terveitek vannak a következő évekre?

Ahogy eddig, úgy a jövőben is az a célunk, hogy minél több élelmiszert megmentsünk. Magyarországon nagyjából még tízszer annyi élelmiszert lehetne eljuttatni a rászorulókhoz, mint amennyit jelenleg tudunk, tehát nagyjából 80-100 ezer tonnát. Jó lenne, ha ez nemcsak egy távlati cél lenne, hanem minél előbb meg tudnánk valósítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!