Sejtjeink tanácsai a fitt élethez

Napjainkban egyre több testi-lelki betegség kapcsán derül ki, hogy azokat, illetve a rájuk való hajlamot már születésünk óta magunkkal hordozzuk génjeinkben. Ugyanez igaz azonban az egészségünk, harmonikus működésünk kapcsán is: ha megfejtjük sejtjeink kódolt üzeneteit, elérhetjük a számunkra éppen optimális szellemi és fizikai állapotot - világít rá Dr. Gógl Álmos, a Sportgenetika alapító sportorvosa.

A hangsúly az egyediségen van, hiszen minden ember saját, egyéni géntérképpel rendelkezik. Ez az oka többek között annak, hogy miért nem működik mindenkinél egységesen ugyanúgy egy adott diéta vagy edzésmódszer és annak is, hogy miért van szükségük egyeseknek több, másoknak kevesebb pihenésre. 

Az egészséges életmódra egy egész iparág épült, így nagyon nehéz dolga van annak, aki fitt szeretne lenni és valóban jól működő, hiteles megoldást keres. Sokan kínálnak személyre szabott alternatívákat a siker eléréséhez, de felmerül a kérdés, hogy hogyan is lehet valójában ilyenről szó, ha közben nem veszik figyelembe a létező legegyedibb tényezőt: a DNS-ünkbe kódolt adottságainkat. 

“A genetika tudományának robbanásszerű fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy szakemberek egy teljesen fájdalommentesen levett mintából DNS-tesztet végezzenek. A megfelelő gének tipizálása után választ kaphatunk olyan kérdésekre, mint hogy hajlamosak vagyunk-e a gyors hízásra/fogyásra, kialakulhat-e inzulinrezisztenciánk, van-e már létező laktóz-, vagy gluténérzékenységünk. Az adatok alapján az orvos, dietetikus és edző is sokkal nagyobb biztonsággal tud számunkra valóban hatékony étrendet és mozgástípust ajánlani“ - fejti ki Dr. Gógl Álmos, a téma egyik hazai szakértője.

Gyerekeknek és profi sportolóknak is 

Ez a módszer természetesen gyerekek esetében is ugyanolyan eredményes, mint a felnőtteknél. A szülőknek nagy könnyebbséget jelent, ha az eredményeket figyelembe véve tudatosan járulhatnak hozzá gyermekeik egészséges táplálkozási szokásainak kialakításához, vagy választhatnak olyan sportágat számukra, melyben azok a leginkább kiteljesedhetnek. 

“Ne feledkezzünk meg arról sem, milyen fontos szerepe van egy genetikai tesztnek abban is, hogy a profi sportolók teljesítménye doppingszerek nélkül fokozható legyen, hiszen többek között megtudhatjuk belőle, hogy ki, mennyire és milyen sérülésekre hajlamos, vagy milyen hosszúságú pihenési időszakra van szüksége szerveztének a regenerálódáshoz” - teszi hozzá a sportorvos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!