Fáj a térde? – Fogyjon le!

2019. 05. 14.
– Fáj a térde? – Fogyjon le! – egyszerű és hatásos megoldás, ami dózisfüggő is, azaz minél több súlyfeleslegtől szabadul meg a beteg, annál kevesebb fájdalmat okoz neki a térdízületi porckopása.

A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben. Kezdetben csak a lépcsőn járáskor veszi észre a beteg, hogy nem hajlik megfelelően a térde, majd később a sík terepen való járás, illetve a leülés, felállás is gondot jelenthet.
A gonarthrosis végstádiumában jön szóba a művi ízület, azaz térdprotézis beültetése.

Az enyhe porckárosodástól a végállapotig, rendszerint hosszú idő, több év telik el. A porc pusztulását több tényező is elősegítheti; idősebbeknél az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, 65 év felett már 20-35 százalékban figyelhetjük meg. Emellett a túlsúly, az arthrosis egyik legfőbb rizikótényezője.

A 2013-ban publikált „Intenzív diéta és sport” (IDEA)-vizsgálat 399 túlsúlyos (testtömegindex 27 és 41 közötti) nőnél és férfinál igazolta a 18 hónapon keresztüli súlykontroll pozitív hatását.

A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben. A gonarthrosis végstádiumában jön szóba a művi ízület, azaz térdprotézis beültetése.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/11764/terdizulet-kopasaA 2013-ban publikált „Intenzív diéta és sport” (IDEA)-vizsgálat 399 túlsúlyos (testtömegindex 27 és 41 közötti) nőnél és férfinál igazolta a 18 hónapon keresztüli súlykontroll pozitív hatását.

A legjelentősebb mértékű súlycsökkenés (10,6 kg) a diéta és a sport együttes hatására jelentkezett. A tapasztalt súlyvesztés jelentős része (8,9 kg) a diétának köszönhető, míg 1,8 kg fogyás írható a sportolás számlájára.

A súlyvesztés a fájdalom csökkenéséhez vezet,

Az étrend és a mozgás kombinációja a betegek 40 százalékánál azt eredményezte, hogy másfél év elteltével 0 és 1 közötti WOMAC értékekkel rendelkeztek. A Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) értéke 0-tól 4-ig terjedően írja le az osteoarthritises fájdalom erősségét, ahol a 0 a fájdalommentes állapotnak, a 4 pedig az extrém erős fájdalomnak felel meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!