Piros Orr Bohócdoktorokkal könnyebb a műtét előtti várakozás

A Piros Orr Bohócdoktorok már a műtétre várakozó gyermekek gyógyulását is segítik. Az Intenzív Mosoly program során a bohócdoktorok a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremtenek barátságos, oldott légkört a műtétek előtt. Ebben a helyzetben nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek is nagy szükségük van a félelem és a szorongás oldására. A bohócdoktorok humorral segítik át a betegeket ezeken a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is.

Hogyan zajlik a program?

A hagyományos bohócdoktori vizittel ellentétben nem párosával, hanem egyedül érkezik a bohócdoktor a kora reggeli órákban a gyermekkórházba. Ezután tájékoztatást kap a nővérektől a gyerekekről, a tervezett műtétekről és vizsgálatokról, közösen tervezik meg a délelőtti programot. Az érkező gyerekeket a nővér a bohóccal együtt fogadja, aki bevezeti őket a szobájukba. A délelőtt folyamán a műtétek előkészületei egy nagy közös játékká válnak. A bohócdoktor vezeti fel a soron következő vizsgálatot, együttműködve az orvossal, nővérrel. A gyereket a műtőig kíséri, majd a műtét után az osztályon várja.

A program kísérleti jelleggel 2017 nyarán indult a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján, majd 2018 végén a SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, idén pedig a Bethesda Gyermekkórházban is bevezetésre került. Így jelenleg már három helyszínen zajlik heti rendszerességgel. Az orvosok és a nővérek nagy örömmel fogadták a bohócdoktorokat, saját bevallásuk szerint nagy segítség ez nekik és sok terhet vesznek le a vállukról. Gelencsér Tünde művészeti vezető, aki maga is rendszeresen részt vesz a programban, így nyilatkozott tapasztalatairól: „A mi dolgunk, hogy a fantázia, a humor és az improvizáció adta lehetőségekkel olyan atmoszférát teremtsünk, amiben a gyerekek megfeledkeznek róla, hogy a kórházban vannak. Nagyszerű látni, hogyan vonódnak be a gyerekek a játékba, a közösen teremtett fantáziavilágba. Az első óra után gyakran az addig külön szobákban lévő, magukba zárkózott szülők is felszabadultabbá, nyitottabbá válnak, elkezdik segíteni, támogatni egymást. Ez nagyon nagy erő. Ahogy a szorongás csökken, a jó hangulat mindenkire átragad. Csodálatos azt megélni, amikor az előkészítés folyamata izgalmas kalanddá válik, és a gyerek vidáman, játszva készül a műtétre. A nővérekkel, orvosokkal való együttműködés itt nagyon fontos, igazi csapatmunka. Ha jól csináljuk, a kellemes légkör az ő munkájukat is könnyebbé teszi.”

Több külföldi kutatás is foglalkozik azzal, hogy milyen hatást gyakorol a gyerekekre, ha egy műtét előtt találkoznak bohócdoktorral. Egy tanulmányból kiderül, hogy a bohócdoktorok jelenléte csökkenti a gyerekek beavatkozástól való félelmét. A feszültség sikeres oldása segíti a gyógyulást, így rövidebb kórházi tartózkodást is eredményez. (Kocherov et al., 2016) Egy másik tanulmány rámutatott, hogy ha egy beavatkozás előtt ott vannak a bohócdoktorok, az édesanyák is kevésbé szoronganak. (Agostini et al., 2014)

„Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Ez ösztönzi alapítványunkat a folyamatos fejlődésre és új programok kidolgozására. Idén egy új helyszínen is tervezzük a heti rendszerességű bohócdoktori vizitek bevezetését.” - mondta Rékay Ágnes ügyvezető igazgató.

Az Alaptíványról

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival nevetést és humort vigyen az arra rászorulók életébe. Jelenleg 30 bohócdoktorunk 15 gyerekkórházat látogat heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vagyunk 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben. Bohócdoktoraink az elmúlt 23 év alatt közel 350 000 beteg gyermekhez, valamint több ezer idős emberhez vitték el a gyógyító nevetést.

Nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére. A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Gelencsér Tünde művészeti vezető mellett számos elismert magyar és külföldi vendégművész, gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják. A nevetés nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek. Sokat tanulhatunk abból, hogyan dolgoznak a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért alapítványunk 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International szervezethez. A tíz tagállam, Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina alapítványai kölcsönösen segítik egymást szakmailag. A nemzetközi képzések és a közös rendezvények remek alkalmat kínálnak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai megosszák egymással tapasztalataikat és tudásukat.

Bohócdoktoraink által rendszeresen látogatott gyermekkórházak:

SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Heim Pál Gyermekkórház, Madarász utcai Telephely

Heim Pál Gyermekkórház, Onko-hematológiai osztály

Szent János Kórház, Gyermekosztály

Bethesda Gyermekkórház

Pető Intézet

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ

Szent László Kórház, Gyermekhematológiai osztály

Tatabányai Szent Borbála Kórház, Gyermekosztálya

Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, Gyermekosztály

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Oktatókórház, Nyíregyháza

BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc

Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika

 

www.pirosorr.hu

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!