Árulkodó körmeink

Szerző: Szentkuty Nikolett
Gyakran bele sem gondolunk, de körmeink nagyon fontos szerepet töltenek be: nélkülük ujjaink védtelenek lennének, sérülésük pedig komoly fájdalommal járhat. Körmeink állapota nagyban befolyásolja megjelenésünket is, ezért egy-egy körömbetegség a kellemetlen tüneteken túl nagyon zavaró lehet. Hogy mit tehetünk körmeink egészsége érdekében, arról dr. Zubai Zitát, az ároktői Vándor Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

dr. Zubai ZitaA töredezett körmökkel járó kellemetlenségeket legalább egyszer mindenki megtapasztalja életében. Milyen okai lehetnek a körmök elgyengülésének?

Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, ugyanakkor a köröm elváltozásai, elgyengülése és megbetegedései szervi okokra is visszavezethetők. Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét. Abban az esetben, ha valamilyen behatás éri a köröm osztódó sejtjeit, a körömlemez elvékonyodhat, és ezáltal haránt irányban futó barázdák jelenhetnek meg rajta. A kiváltó okok általában súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek, de helytelen körömápolás is kiválthatja őket.

Melyek a leggyakrabban tapasztalható elváltozások, és ezeket mi okozhatja?

Színbeli eltérések és a kiváltó ok:

Sárga szín: dohányzás vagy súlyos májbetegség. Amennyiben a sárgás szín mellett a köröm megvastagodott, töredezett, az gombás fertőzésre is utalhat.

Barnás elszíneződés: bizonyos gyógyszerek szedése idején vagy a köröm alatt keletkezett vérömleny felszívódásakor, de ritkán jelezhet a köröm alatt kialakult rákos betegséget is.

Zöld szín: a köröm alatt bizonyos pigmenteket termelő baktériumok elszaporodását jelezheti.

Kékes elszíneződés: szív- és tüdőbetegségekben a vér alacsonyabb oxigén-telítettségét jelzik.

Szürkés elszíneződés és töredezett köröm: vitamin- és vashiány következménye is lehet.

 

Alaki elváltozások:

Kanálköröm (a köröm szabad széle felfelé hajlik): gyakran társul vashiányos vérszegénységhez. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani, sok zöldséggel, gyümölccsel és korpás termékkel az étrendünkben.

Törékeny köröm: Pajzsmirigy-megbetegedés következménye lehet, az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy biotin hiánya is puhíthatja a körmöket. Ezek a patikákban is kapható táplálék-kiegészítő készítményekkel is pótolhatóak.

Óraüveg köröm (A körmök felszíne domborúvá válik, az utolsó ujjpercek szélesebbek lesznek, megvastagodnak): szív- és tüdő-, vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar, valamint keringési problémák is állhatnak a háttérben.

Benőtt köröm (a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülölelő szövetbe): itt gyulladás, fájdalom és úgynevezett sarjszövet (˝vadhús˝) képződik. A betegség gyakran elhúzódó lefolyású. Hátterében nem megfelelő pedikűr, és túlságosan szoros lábbeli viselése áll. A benőtt köröm sebészeti úton gyógyítható, fontos továbbá a helyes körömápolás elsajátítása is.

 

Foltok és pontok a körmön:

Apró pontok figyelhetők meg pikkelysömörben szenvedőknél, ebben a betegségben jellegzetes az úgynevezett olajcsepp-tünet, vagyis a köröm foltos elszíneződése.

A fehér foltok megjelenése a körmön vitamin- vagy ásványianyag-hiányt jelenthetnek.


Barázdák megjelenése:

Keresztbarázdák: fertőző betegségekről vagy vérszegénységről árulkodhatnak, de alultápláltság esetén is kialakulhatnak. Észlelésük esetén érdemes háziorvoshoz fordulni, és egy rutin laborvizsgálatot kérni.

Hosszanti barázdák: Általában az ártalmatlan elváltozások közé tartoznak. Többnyire a korral sokasodnak. Azonban kialakulhat vashiány, bőrszárazság, keringési zavar, erős mechanikai vagy vegyi behatás miatt is.

Amennyiben akár színbéli, akár alaki elváltozást észlel a páciens, érdemes háziorvoshoz, illetve szakorvoshoz fordulni.

Hogyan kezelhető leghatékonyabban a gombás körömfertőzés?

A gombás körömfertőzés szintén nagyon gyakori. Kialakulására hajlamosíthat például cukorbetegség, valamint a köröm sérülésével járó állapotok. A kéz vagy a láb körmei is megbetegedhetnek. A köröm megvastagszik, sárgásan vagy fehéresen elszíneződik, töredezik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel. A hatékony kezelés meghatározásához a szóban forgó gombafaj meghatározása szükséges, majd a ráható gyógyszeres kezelés alkalmazása. Ez enyhébb esetekben helyi kezelést jelent (például ecsetelők, kenőcsök, krémek, gyógyszeres tapaszok és gombaellenes körömlakkok), súlyosabb, régebb óta fennálló panaszok esetén pedig szájon át szedhető gombaellenes készítményeket alkalmazhatunk.

Rossz szokásunk a körmök rágása. Milyen hatékony módszer létezik a leszokásra?

A körömrágás mind gyermekek, mind felnőttek körében előforduló probléma. Ennek oka sokszor valamilyen szorongás lehet. Sajnos a leszokás nem egyszerű, mert mindenkinél más válik be. Gyógyszertárakban kapható olyan ecsetelő, amely kellemetlen, keserű ízű, ami elveszi a páciens kedvét ettől a rossz szokástól. Másoknak viszont az válik be, hogy műkörmöket csináltatnak, ami elvékonyíthatja a körömlemez felső rétegét, azonban napjaink modern géllakkjai már kevésbé roncsoló hatásúak.

Sok szenvedést okozhatnak a nem megfelelő alakú körmök. A körömformánk genetikailag kódolt vagy alakíthatunk rajta?

A köröm formája genetikailag kódolt, ezen megfelelő szakértelemmel rendelkező manikűrös segítségével változtathatunk, ám végleges eredményt nem érhetünk el. Mindig olyan formájú marad a körmünk, ami a körömágyunknak megfelelő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!