Tényleg nem mindegy, mit eszel
Sokan nem is gondolnák milyen iszonyatos mértékben terheli a globális élelmiszeripar a környezetet. Az állattenyésztés felelős az összes üvegházhatású gáz kibocsátás 20%-áért, a mezőgazdaságra megy el az összes édesvíz 70%-a, egy élelmiszer pedig átlagosan 1000 km-et utazik, mire a fogyasztó tányérjára kerül. De ahelyett, hogy megbecsülnénk az ilyen komoly erőforrás és energia felhasználással elkészített ételt, a statisztikák szerint annak harmada a kukában végzi. De ennek nem kell így lennie. Nem kell a terméknek 1000 km-et utaznia, ha a helyit választjuk, nem kell az édesvíz készletet a mezőgazdaságra áldozni, ha kevesebb húst eszünk és nem kell minden harmadik terméket kidobni, hogy ha megtanulunk tudatosan vásárolni. A fentiek megvalósításában kíván a Felelős Gasztrohős segíteni. Ezen felül céljuk, hogy olyan vendéglátóegységeket találjanak, akik helyi beszállítókat alkalmaznak, nem csak hús ételeket kínálnak és kevés hulladékot termelnek. Könyörtelen kritikát kapnak viszont az olyan éttermek, akik nem így működnek. Az étterem kritikáinkkal növelni szeretnék a fogyasztók igényét a felelősen működő éttermek, kávézók, borbárok iránt és ezzel talán olyan vendéglátósokat is ráveszünk a környezetvédelmi szerepvállalásra, akik egyébként nem feltétlenül gondolkodnak még környezettudatosan.
A teljes beszélgetés elérhető:
Forrás: kulturpart.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!