A dohányzás káros az egészre

Évente négy és fél milliárd cigarettacsikket dobnak el a Földön, az azokban lévő káros anyagok pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben. Bár Magyarországon szigorú büntetést vonhat maga után a csikk eldobása, de kevés a tettenérés és a büntetés. Elsikkad, mit jelent a dohányzással járó hulladék a Föld és az élővilág, a környezetszennyezés szempontjából. Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a műanyag hulladékok elleni küzdelem, előtérbe kerültek a fültisztító pálcák, és a szívószálak is. A csikkek azonban ezeknél is nagyobb problémát jelentenek

A cigaretta ugyan leginkább természetes anyagokat tartalmaz, de nem vagyunk tisztában azzal, pontosan miből is áll egy cigaretta, vagy a szűrője. Attól, hogy valami természetes anyagból készül, és képes lebomlani, még lehet káros. A csikkek lebomlási ideje 10-12 év, és a szűrő műanyagot is tartalmaz - valamint körülbelül 4000 kémiai vegyületet, ezek miatt egyetlen eldobott csikk 1000 liter vizet is képes beszennyezni. Évente 5.5 billió cigarettát gyártanak le… A dohányosok sokszor hiába figyelnének oda, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák amúgy is káros szenvedélyükkel, mert sok helyen nincs is hova tenni a csikket. A köztéri szemetesek csikktartója vagy tele van, vagy hiányzik.


A Jön Alapítvány Csikkmentes február néven kezdeményezést indított el, és az EU elé is került egy törvénytervezet, amely a gyártókat kötelezné arra, hogy a termékük megfelelő utókezeléséről is gondoskodjanak. A szemléletformálást, valamint a megfelelő hulladékgyűjtők elhelyezését is a vállalatokra testálná.

A JÖN Alapítvány kihívással egybekötött eseményének célja felhívni a figyelmet a cigi csikkek komoly környezetszennyező hatására, és felkelteni a dohányzó lakosság figyelmét annak megfelelő kidobására. Az alapítvány által a magyar lakosság körében végzett, nem reprezentatív felmérések szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált cigicsikkek látványa. Továbbá a JÖN Alapítvány által szervezett szemétszedési akciók során a leggyakrabban előforduló hulladék a cigicsikk, de az óceánok és tengerek egyik leggyakoribb hulladéka is cigarettacsikk. Napjainkban nem a PET-palackok vagy a szívószálak, hanem a cigarettamaradványok károsítják leginkább a vizek élővilágát.  

Forrás: kulturpart.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!