Szürkehályog: van megoldás

Noha mindkettőt hályognak nevezzük, a szürke (katarakta) és a zöld (glaukóma) változat valójában nagyon is eltér egymástól. Dr. Feminger Andrea szemészorvossal tekintettük át, mi mindent érdemes tudni ezekről az elváltozásokról.

Minek következtében alakul ki a szürkehályog?

Dr. Feminger Andrea A szürkehályog kialakulása bizonyos kor felett szinte törvényszerű, ez az időskori szürkehályog. Okát, a kialakulás mechanizmusát pontosan még nem ismerjük. A betegség lényege a fiatalon teljesen átlátszó szemlencse állományának elszürkülése, átlátszatlanná válása, aminek következtében az illető egyre homályosabban lát. Eleinte úgy érzi, mintha egy vízfüggönyön nézne keresztül, később a tárgyak kontúrja elmosódott lesz, a színek kifakulnak, és az addig éleslátást nyújtó szemüvegével már nem lát jól. Ennek oka, hogy a lencse állományának megváltozásával a lencse fénytörő ereje is megváltozik, ezért a páciensnek új, a korábbitól eltérő dioptriájú szemüvegre van szüksége. Amikor már a látás élessége nem javítható újabb dioptriával, csak a műtét segíthet. A látásromlás üteme teljesen egyéni, ezért bizonyos időszakonként, például félévente kontrollálni kell a lencse állapotát. Ha a páciens úgy érzi, hogy már nagyon zavarja a látásromlás, természetesen előbb is jelentkezhet. Régebben többnyire az idősek, 65 év felettiek betegsége volt a szürkehályog, manapság már fiatalabb korban is előfordul.

Mitől függ, hogy mennyire súlyos az elváltozás?

A homály elhelyezkedése szabja meg a „súlyosságot”, vagyis azt, hogy mennyire zavarja a látást. A lencse széli részein kialakuló, úgynevezett „vesszős” homályok kevésbé okoznak látásromlást, mint amikor a szürkeség a lencse magjában, centrumában, az éleslátás tengelyében fejlődik ki. A folyamat lassan halad előre, hónapokig, évekig eltarthat, magára hagyva viszont teljes vakságot is okozhat.

Említette, hogy a háttér nem pontosan ismert. Mégis, milyen tényezők játszhatnak közre?

A kor előrehaladtával mindenünk „romlik”, a lencse anyagcseréje megváltozik, a szemlencse vízben oldhatatlan fehérjéinek mennyisége megnő, kémiai állapotuk megváltozik, ez okozza a szürkeséget, illetve a dohányzásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és az UV-sugárzásnak is bizonyítottan van szerepe a hályog kialakulásában. A veleszületett szürkehályog esetén genetikai okok, anyagcsere-betegségek, esetleg a terhesség alatti káros hatások állnak a háttérben. Az időskori szürkehályog mellett előfordulnak különböző betegségekhez – például cukorbetegséghez – társuló, illetve bizonyos gyógyszerek – így szteroidok – mellékhatásaként kialakuló hályogok.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Ha kialakult a szürkehályog, a megoldás a műtét: ki kell cserélni az elszürkült lencsét egy éleslátást biztosító műlencsére. Régebben az volt a szabály, hogy megvárták, amíg a hályog „megérik”, ennek oka a régi műtéti technika volt. A modern, ultrahangos műtétnél az a szabály, hogy ha a pácienst zavarja a homályos látás, akkor el lehet végezni a műtétet. Az ultrahangos műtéti eljárással az érettebb hályog sokkal nehezebben távolítható el, és lassabb a sebgyógyulás. Ezért ajánlatos a szürkehályogot minél hamarabb megoperálni. A műtét során az érzéstelenítést cseppekkel érik el, majd a szemsebész egy néhány milliméteres metszésen keresztül hatol be a szembe. A lencse elülső felszínén, a tokon körülbelül fél centiméter átmérőjű kerek lyukat készít, majd egy speciális ultrahang-készülékkel „összetöri” a lencse állományát, és azonnal ki is szívja azt, miközben a lencsetok többi részét meghagyja. Ebbe a tokba helyezi bele a szem adottságainak megfelelő műlencsét. Az összehajtogatott műlencse egy nagyjából 2 milliméteres nyíláson át a szembe kerülve kinyílik, és a tokban felveszi végleges formáját. A sebszéleket nem kell összevarrni, mert a speciális metszés következtében összefekszenek. Amennyiben a szemfenéken nincs kóros, az éleslátást befolyásoló elváltozás, a beteg a beültetett lencsével jól fog látni, akkor sem lesz szüksége szemüvegre, ha előtte szemüveges volt. Léteznek olyan műlencsék, amelyekkel már a közelre látás is megoldható. A műtétet követően ritkán előfordulhat, hogy a beültetett műlencse mögött az eredeti lencsetok megvastagszik, és átlátszósága romlik.

Vagyis újra létrejön a szürkehályog?

Nem, ez az úgynevezett „utóhályog”. Ezt az állapotot lézer segítségével lehet kezelni, és a látásélesség helyreáll.

Miben tér el ettől a zöldhályog?

A zöldhályog lényege, hogy a szemben lévő, úgynevezett csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez pedig az ideghártya és a látóideg fő vérellátási zavarát okozza. A vérellátási zavar következtében az ideghártya idegsejtjei elpusztulnak. Ez a folyamat visszafordíthatatlan látásromláshoz vezethet, de az időben felismert és kezelt betegség esetén ez a romlás lassítható, megállítható. Miközben a szürkehályogot csak műtéttel lehet kiküszöbölni, a zöldhályog alapkezelése konzervatív, vagyis különböző hatásmechanizmusú, szemnyomás-csökkentő cseppekkel orvosoljuk az állapotot. A zöldhályog bizonyos típusában a konzervatív terápia hatástalansága esetén lézeres és műtéti beavatkozásra van szükség, amely utat biztosít a csarnokvíz elfolyásának.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!