A szép haj titka

Szerző: Tompa Diána
Mindenki vágyik az egészséges, dús hajkoronára, mégis sokan küzdenek – főképp a hidegebb idő beálltával – a fokozott hajhullással. Ennek okairól és a hátterében álló betegségekről Dr. Bojcsuk Szabinát, a nyírbátori Bátor Patika gyógyszerészét kérdeztük.

Mit tekintünk hajhullásnak? Mikortól számít krónikusnak?

Dr. Bojcsuk SzabinaÁtlagosan százezer hajszál található egy egészséges ember fejbőrén, és napi száz szál elvesztése még természetes. E fölött beszélhetünk kóros hajhullásról. A haj folyamatosan megújul, normál esetben a kihulló és újonnan keletkező hajszálak mennyisége kiegyenlített. A hajnövekedésnek három fázisa van. A növekedési fázisban (3-5 év) a sejtek osztódnak, a szervezet táplálja a hajszálat, egészséges esetben a hajszálak 80 százaléka ebben a szakaszban van. Az átmeneti fázisban (1-2 hét) a hajhagyma tápanyagellátása lecsökken, majd megszűnik. A hajszál ekkor már nem él, de addig a fejbőrön tartózkodik, míg nem kerül egy új hajszál a helyére. A hajszálak egy százaléka van ebben a fázisban. Az utolsó, nyugalmi szakaszban (3 hónap) a hajtüsző nem működik, elszarusodik, majd az új hajszál kitolja a régit. A hajszálak 10-20 százaléka van ebben a szakaszban.

Van-e genetikai oka a hajhullásnak?

Az esetek kilencven százalékában az örökletes tényezők a felelősek a haj hullásáért, mely főként a férfiakat érinti. Többségük harminc éves kor körül kezd kopaszodni, de ez már korábban is elkezdődhet. Az úgynevezett férfias típusú hajhullás genetikailag meghatározott és hormonfüggő. Az oka a hajhagymák dihidrotesztoszteronnal (DHT) szembeni túlérzékenysége, mely a tesztoszteron nevű férfi nemi hormonból képződik.

A hormonrendszerbe beavatkozó hatóanyagok alkalmazása túl nagy kockázattal jár, súlyos mellékhatások léphetnek fel. Bármely hajnövekedésre jótékonyan ható készítmény (vitamin, gyógynövény, koffeines sampon) csak késleltetheti a kopaszodást, de végleges megoldást csak hajbeültetéssel lehet elérni.

Mik a téli hajhullás okai?

Télen a táplálkozásunk nem olyan változatos, mint a melegebb hónapokban, kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, az emiatt kialakuló vitaminhiány is vezethet hajhulláshoz. Legtöbben a szabadságot, pihenést nyárra tervezik, így a téli hónapokban gyakran túlterhelik magukat. A kevesebb testmozgás, a stresszes, túlhajszolt életmód olyan változásokat indít be a szervezetben, ami kedvezőtlenül befolyásolja a hajnövekedést. A hideg idő miatt sokan sapkát, kalapot hordanak. A nem jól szellőző fejfedők elősegítik a kórokozók elszaporodását, ez előidézhet gombás fertőzéseket, amelyek szintén okozhatnak hajhullást, ha már olyan mértékű a gyulladás, hogy érinti a hajhagymákat is.

Mely gyógyszerek eredményezhetnek hajhullást?

Árthatnak az akne elleni szerek, antibiotikumok, gomba ellenes szerek, vérrögképződést gátló szerek, epliepszia elleni szerek, egyes vérnyomáscsökkentők, a nem szteroid gyulladáscsökkentők, szteroidok, pajzsmirigy gyógyszerek és a kemoterápiás szerek.

Hogyan lehet védekezni a hajhullás ellen?

A legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. A rendszeres testmozgás fokozza a keringést, javítja a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátását. Fontos a kiváltó okok megszüntetése is. Előfordulhat a nem megfelelő kozmetikum, hajfesték, hajvasalás vagy a gyakori szoros copf viselése miatti hajkárosodás.

Léteznek házi praktikák?

Házi praktikák helyett tanácsosabb szakemberhez fordulni, és kideríteni az okokat, majd szakszerű terápiát választani. Az otthoni módszerek csak kiegészítő terápiaként javasoltak, például a ricinusolajos hajpakolással látványos javulást lehet elérni. Három evőkanál ricinusolajat masszírozzunk be a száraz fejbőrbe a hajtövekre, majd bugyoláljuk be meleg törölközővel, és hagyjuk 30 percig hatni, végül alaposan öblítsük ki. Ezt heti kétszer ismételjük meg, három hónapig. Gyógynövények közül jótékony hatású a csalán, a zsurló, a kamilla, a körömvirág, a diólevél, a rozmaring. 5 liter vízhez öt marék gyógynövényt kell adni, és ennek a főzetével leöblíteni heti egyszer a hajat. Emellett a rendszeres fejmasszázs is hatékony.

Milyen gyógyszertárban kapható készítmények segíthetnek a problémán?

Vannak erre a célra kifejlesztett komplex készítmények, melyek vitaminokat, gyógynövényeket, ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezen termékek szedése legalább három hónapig mindenképpen javasolt. Külsőleg is támogathatjuk a hajnövekedést, vitaminos gyógynövényes samponnal, pakolással. Koffeintartalmú samponok is forgalomban vannak, amelyek fokozzák a hajhagymák működését. Várandósság idején általában dúsabb, erősebb lesz a haj, inkább a szoptatás idején jelenthet problémát a hajhullás, de ez a szülés után hat hónappal általában magától rendeződik. Kismamáknak javaslom, kérjék ki orvosuk vagy gyógyszerészük véleményét, mielőtt bármit elkezdenek alkalmazni.

Milyen betegségeket jelezhet a hajhullás?

Állhat a háttérben gyulladásos folyamat – fog-, fogíny-, mandula- vagy petefészek-gyulladás – illetve gombás fertőzés, vashiány és egyes autoimmun betegségek.

Sokszor hallani, hogy aki vizes hajjal, sapka nélkül megy ki télen az utcára, annak kihullhat a haja. Igaz ez?

Nem. Megfázhat, és a legyengült immunrendszer, illetve az esetleges antibiotikumkezelés miatt, közvetve lehetnek hajhullási problémák, de ez nem törvényszerű.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!