„A gyereknek lehet újat mondani”

2019. 01. 25.
|
Generációk nőttek fel úgy, hogy a Magyar Televíziónak ugyanazokat a műsorait nézték egyidőben – de egészen 1997-ig (a kereskedelmi tévék elszabadulásáig) megvoltak egy-egy korcsoport közös nevezőt jelentő gyerekfilmjei. Süsü, a híres egyfejű – aki ’76-ban született, és kalandjait ’84-ig forgatták – a sok jól ismert mesefigura közt is kivételes.

A Debreceni Egyetemen, néprajz és média szemináriumon – 2017A Balázs Béla-díjas televíziós, Takács Vera szerkesztő, rendező, forgatókönyvíró, dramaturg – többek között a Süsü, a sárkány bábfilm életre hívója – 37 éven át készített gyerek- és ifjúsági műsorokat. A technika sokat változott a tévézési szokásokkal együtt, ő pedig haladt a korral. És halad ma is. Nyugdíjasként internetes portált szerkesztett, majd blogot kezdett írni. 92 éves édesanyja egyébként szintén internetezik.

Nagyon fiatalon kerültél a tévéhez, minden szakmai tapasztalat nélkül. Maga a Magyar Televízió is alig 15 éves múlt.

Igen, 1970-ben, ötödéves bölcsész voltam, amikor a tévénél kitalálták, hogy fiatalítanak. A gyerekosztály vezetője halászott az ELTE-n, és engem is behívtak interjúra. Táviratban. Az egész annyira gyorsan történt, hogy izgulni se volt időm. Kérdezgettek, például, hogy mit csinálnék, ha műsort kellene szerkesztenem – mondtam, hogy leülnék és gondolkodnék rajta. Legnagyobb meglepetésemre felvettek. Fogalmam sem volt, hova csöppenek. Tanárnak készültem, de a próbatanítás után már tudtam, hogy a tanítás menne nekem, ezért nem is érdekelt annyira, mint ez az új kihívás.

Nem voltál kudarckerülő típus. Az önbizalmad a családból hoztad?

Egyke voltam, mert az ikertestvérem meghalt, de a tisztes vasutas-dinasztiánkban nem volt szokás agyondicsérni a gyereket. Én csúnyának is találtam magam; amikor kezdtek a fiúk érdeklődni, egyszerűen nem értettem. Viszont szerettem tanulni, és Tabon, a faluban, ha szerepelni kellett, mindig engem kértek föl. A gyerekközösségen belül pedig valahogy én lettem a főnök; imádtam nyüzsögni, a társaim mégsem utáltak ezért, inkább örültek, hogy helyettük is magamra vállalok sok mindent.

A tévében mikor érezted, hogy megtaláltad a helyed?

Szerencsém volt, mert a Gyermekműsorok Szerkesztőségében pont kiesett egy szerkesztő, és mindjárt át kellett vennem a munkája egy részét. A Kukkantó című ismeretterjesztő műsor közel állt az érdeklődésemhez, remek szakemberekkel dolgozhattam. A struktúra már ki volt találva, gondolták, itt nem ronthatok el semmit, és nem fogok sokat ugrálni. Persze, ugráltam, rengeteg ötletem volt, fiatalon az ember azt hiszi, mindent jobban tud. A pályaválasztási tanácsadó műsort is rám bízták, elvileg ott se zavartam sok vizet. De folyton előálltam valamivel, elsőként, hogy ne a csúnya minisztériumi osztályvezető beszéljen az ápoló szakma bemutatásáról, hanem szép, fiatal ápolónők. Meg is büntettek minket, mert az osztályvezető lemaradt a képernyőről. Keresgéltem a határokat. Közben mindig nyílt valahol rés. Nagyon élveztem a mindennapi munkát, azt is, hogy egy tanfolyamon megismerhettem a televíziós technikákat, és megtanultam vágni. Mindig érdekeltek a technikai dolgok – nőként és bölcsészként is. A bábos vonal elindulása szintén új perspektívákat nyitott. A tévének önálló bábműhelye lett, ahol végtelen igényességgel, szívvel tervezett bábok készültek.

A Gyermekszínházi Portál logója (Arlekin) animálása közben – 2008 A bábszínházat valaki vagy imádja, vagy ki nem állhatja.

Így van. Én iskolásként szerepeltem bábdarabban, azt nem szerettem, viszont amikor találkoztam Kemény Henrik bábszínházával, láttam, milyen elementáris erő van a vásári bábjátékban, és ez mennyire hat a gyerekekre. Kemény Henrik mindent vitt. A tévében azt mondták, a Vitéz Lászlót nem lehet filmre venni, képernyőn meghal, de nem hittem el, és Szabó Attilát – a Süsü rendezőjét – kértem föl a munkára. A végeredmény magáért beszélt.

 

Úgy tűnik, nagy mozgásteret engedtek a szerkesztésben.

Ez úgy nézett ki, hogy rengeteg szerkesztő lébecolt a tévénél, a zömük valakinek a felesége volt, akit odatettek. Nem lehetett kirúgni senkit, ha valaki nem vált be, felvettek plusz egy embert. Csak négyen-öten dolgoztunk. Amikor leadtam az éves tervet, érdemes volt sok ötletet beleírni, mert mondjuk tizenötből nagyobb sansszal valósult meg három. Az ember ügyeskedett. Szintén nagyon sok főnökünk volt, valamelyiknek mindig meg lehetett rágni a fülét. A Süsü, amit borzasztóan szerettem volna megcsinálni, úgy jöhetett létre, hogy a gyerekosztály vezetője haragban állt a dramaturgia vezetőjével, és már csak dacból is felvállalta, hogy bábjátékot készítsünk, ami nem vágott a profilunkba.

Nemcsak szerkesztő voltál, de rendező, dramaturg és forgatókönyvíró is. Van elsődleges identitásod?

Televíziósnak tartom magam. Csak tíz év szerkesztés után, ’80-tól engedtek rendezni, amit régóta akartam. Riporterként is kipróbáltam volna magam, de arra nem kaptam lehetőséget. Nem is baj, mert nagyon félrevitt volna. Amiket felsoroltál, határterületek. A szerkesztő kitalál valamit, előkészíti, megszereti, és utána nagyon nehéz odaadni másnak, hogy ő menjen vele randevúzni. Persze sok minden tényleg speciális szakértelmet igényel. Például a Süsüt eszembe sem jutott, hogy én rendezzem.

Beszéljünk a Süsüről – nekem is nagy kedvencem volt. A bábfilm ötlete benned született meg.

Ez igaz, de a megvalósuláshoz sok minden kellett. Leginkább a fantasztikus szakmai gárda, és az az odaadás, ahogy az akkori bábfilmek készültek. Nagy Richárd tévéelnöksége szabadabb és professzionálisabb televíziózást jelentett, mint a korábbi vagy későbbi időszak. Persze véget is vetettek neki, de addig sok kitűnő alkotás született. Furcsa kettősségben éltünk, mert tág anyagi keretből gazdálkodtak a műsorok, és nem is voltak forintosítva az egyes költségek. Ugyanakkor a gyártásvezető őrjöngött egy plusz kefir miatt.

A Süsü, a sárkány nemzetközi siker lett, emellett máig megtartotta a varázsát. Szerinted mi a titka?

Világszínvonalú bábosok játszottak benne. Majd figyeld meg egyszer, a királyfi hányféleképpen ül le. A bábok is nagyon eltaláltak, a technika, a díszlet pedig profi. A Süsü nagy újítása az volt, hogy játékfilmes technikával vették föl, tehát nem úgy, ahogy a bábszínházat szokták, csak szemből, hanem 360 fokban járt körbe a kamera. A másfél méteres Süsü-figurának külön mechanikát tervezett Kemény Henrik, hogy a többi kesztyűsbáb mellett mozgatható legyen. A sikerhez persze kellett a szerethető történet. Egy szláv mese az alapja, amelyből rádiójáték készült, én ezt hallottam véletlenül. Már abban Bodrogi Gyula volt a sárkány hangja. Ahogy nyüszögött, mert megütötte magát – én abba szerettem bele. Tudtam, hogy ebből bábfilmet kell csinálni. Csukás Istvánt kértük föl a megírására, az eredeti történetből csak annyi maradt, hogy az egyfejű beleszeret egy királylányba, és ügyetlenkedik. Szóval ez Csukás meséje lett, az ő fordulataival, az ő humorával. Ehhez ő kellett. És Bergendy zenéje. Gondoltam, ne a szokásos, tipikus báb-zene legyen. A nemzetközi siker persze a jó PR-nak is köszönhető. A Nemzetközi Kapcsolatok Osztályát egy agilis, kemény nő vezette, a beosztottjai szenvedtek tőle, de mi babérokat arattunk. A Süsüt 26 országnak adták el pillanatok alatt.

Több munkád is díjat nyert. Például A világ legrosszabb gyereke, vagy a Kölyökidő című ifjúsági műsor. Neked van kedvenc műsorod, vagy ez olyan, mintha azt kérdezném egy anyától, van-e kedvenc gyereke?

A burleszkszerű A Dongó őrs kalandjai és az Aholtudsegít Marék Veronikával közös munkáink, ezeket ma is nagyon szeretem. Volt kötelező úttörő-tematika az ifjúsági műsoroknál, de ezt ki lehetett kicsit fordítani, viccet csinálni belőle. Rossz szemmel is nézte a vezetőség. A Kölyökidő, főleg egy bizonyos szakasza, szintén nagy kedvencem. Hét évig ment, olyan gárda jött össze, hogy majdnem egy család lettünk.

A Kölyökidő forgatásán – 1990, fotó: Sárospataki Györgyi

A Kölyökidő átívelt a rendszerváltáson.

’89-97-ig futott, én rendeztem és írtam. Praktikus tanácsadó műsort kértek, hogy például ha becsapnak egy gyereket, mit tegyen. Azt akarták, hogy pszichológusok válaszoljanak, én meg, hogy egyáltalán ne legyen a filmben felnőtt. Győztem – ebben a szakmában néha ronda erőszakosnak kell lenni. Nehezen indult, de a harmadik évre kiforrta magát. Annyira együtt éltem a gyerekekkel, hogy ha egy fiú és egy lány megtetszett egymásnak, beleírtam. Volt, hogy mire forgatni kezdtünk, összevesztek, de mondtam nekik, hogy majd később szakítsanak.

A siker mennyire csinált „celebet” a gyerekszereplőkből akkoriban? Meg tudták úszni?

Őket, ugye, eleve szerepelni vágyó gyerekek közül válogattuk ki. Volt, akit tévéreklámban, mást gyerekszínház-fesztiválon, színjátszó táborokban fedeztem fel. De például Kovács Robi, aki A világ legrosszabb gyereke főszereplője is, direkt szereplőválogatásra jött. Mégis normálisak maradtak. Az volt a kivétel, aki sztárallűröket vett fel, pedig nagyon népszerűek lettek. „Megismertek a villamoson a hülye fiúk!” – mesélték nyafogva a lányok: zavarba jöttek, de persze örültek. Nem szálltak el. Én azt erősítettem bennük, hogy ez egy klassz szakkör, érezzük jól magunkat és játsszunk jól; de ugyanazok maradunk. Az egyik kislány elmesélte például, hogy ő tudott magának drága fürdőruhát venni a fizetéséből, az osztálytársai meg nem – ez gondot jelentett neki. Persze, a Kölyökidőben is volt féltékenység, széttartás, nagyon figyelni kellett a csoport dinamikájára.

A TV régi székháza előtt Kovács Róberttel és Acél Rékával - 2010, fotó: Zih ZsoltKövetted a felnövekvő generációkat 37 éven át. Változtak a gyerekek?

Az látványos volt, ahogy az egyes életkori sajátosságok egyre lejjebb csúsztak. A kölyökidős tízéveseknél már meghatározó volt a látens erotika. Rá kellett jönnöm, hogy a vonzalom, a szerelem meg kell, hogy jelenjen a műsorban, különben nem lesz hiteles és érdekes a nézők korosztályának. Az őket követő generációk még korábban értek. Feldolgozhatatlanul sok külső impulzust kapnak a gyerekek, a kereskedelmi tévékkel pedig teljesen elszabadult a vizuális kultúra. Lényegében megszűnt a gyerekfilmgyártás, és hát kontroll nélkül ömlik a szenny a gyerekekre.

70 fölött is aktív vagy: portált szerkesztettél, filmes szemináriumot tartottál, blogolsz – folyamatosan alkotsz. Mégis azt írod valahol, hogy a nyugdíjazásoddal „kiüresedett a világ.”

Nekem tényleg a tévé volt az életem – 61 évesen, amikor nyugdíjba küldtek, aktívabb voltam, mint valaha. A Pozsonyi úton laktam kedves, piacra járó, levest hozó szomszédasszonyokkal. Nagyon szerettem őket, de láttam magam, ahogy fél év múlva én is megyek a piacra válogatni a húsokat, és ez halálra rémített. Úgyhogy elköltöztem, és váltottam. A gyerekszínházi portálnak vállaltam a szerkesztését, mert a magyar gyerekszínház-kultúra nagyon értékes, mégsem figyelnek rá. Fontosnak tartom, hogy népszerűsítsem. A Magyar Televízió gyerekműsorainak történetét is missziós céllal kezdtem írni: abszolút hiánypótló. A gyerekműfajt sokan alsóbbrendűnek tartják. Azt gondolják, ami nem jó a felnőttnek, jó a gyereknek. Holott neki kell igazán minőséget adni. Máig kérdezgetnek, nem akartam volna-e felnőtteknek műsort készíteni. Nem. A gyereknek lehet újat mondani, őt még lehet formálni. Ahhoz, hogy kiszolgáljam a felnőtt már elszúrt ízlését, nem éreztem kedvet.

Gaskó Balázs búcsúztatja az önkéntes nyugdíjba küldés után – 2006, fotó: Zih Zsolt

nyeremény banner
Áprilisi akció

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

2 990 Ft

29,9 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Linex® Forte élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 520 Ft

90 Ft/db
Antibiotikum-kúra és gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén az étrend kiegészítésre javasolt, több milliárdnyi élőflóra sejtet, inulint és oligofruktózt tartalmazó készítmény
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

MagneB6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
A Magne B6 hatóanyagainak kiváló kombinációja révén hatékonyan pótolja a szervezetből hiányzó magnéziumot. Magnéziumhiány kezelésére
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 175 Ft

58,8 Ft/db
Már egy adag (2 db kapszula) megszüntetheti a különböző eredetű hasmenés tüneteit. Alkalmazható felnőtteknél és 6 éven felüli gyermekeknél. Felnőtteknél irritábilis bél szindrómához (IBS) kapcsolódó hasmenés esetén is
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 815 Ft

37,8 Ft/db
Egyedülálló védőréteget képez a gyomorban, így is csökkentve a refluxos tüneteket, és víz nélkül könnyedén bevehető. Terhesség és szoptatás ideje alatt is alkalmazható. Cukor-, laktóz- és gluténmentes
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Otrivin® 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 800 Ft

180 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Spert Preparation H® végbélkúp

12 db

2 425 Ft

202,1 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® forte bevont tabletta

20 db

1 985 Ft

99,3 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére alkalmazható gyógyszer. Antibakteriális kezelés kiegészítéseként is felhasználható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 790 Ft

79,9 Ft/db
Rendszeres használata segít az életkor előrehaladtával jelentkező szellemi teljesítményromlás esetén: serkenti az agyi vérkeringést, javítja a koncentrációs képességet és a memóriát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

15 g

1 740 Ft

116 Ft/g
3-as csapás a bőr gombás fertőzésére: gyorsan enyhíti a viszketést, (már napi 1×-i használat mellett) képes elpusztítani a bőrgombák széles körét és számos baktérium ellen is hatásos
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo® 25 mg bevont tabletta

20 db

1 870 Ft

93,5 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 570 Ft

257 Ft/ml
A szemszárazság okozta égő érzés és irritáció átmeneti enyhítésére. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Alcon Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyógyászati segédeszköz*

Béres Porcerő Forte 1500 filmtabletta

90 db

4 990 Ft

55,4 Ft/db
Ízületi megbetegedésben szenvedők különleges táplálkozási igényeihez igazított összetételű, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer C-vitaminnal, glükozamin-szulfáttal, kondroitin-szulfáttal és D₃-vitaminnal.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Hatékony, gyorsan felszívódó  fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, mint menstruációs fájdalom, hátfájás, fejfájás, migrén, fogfájás csillapítására, lázcsillapításra, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Analgesin® Dolo 220 mg filmtabletta

20 db

1 240 Ft

62 Ft/db
Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer. Fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom esetén javasolt, fájdalomcsillapító hatása rövid időn belül jelentkezik és akár 12 órán át tart
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-Vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 305 Ft

25,6 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalom: 1000 mg C-vitamin filmtablettánként
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACCU-CHEK® Active tesztcsík

50 db

2 685 Ft

53,7 Ft/db
Vércukor meghatározására szolgál a megbízható Accu-Chek Active készülékkel, alkalmas betegek önmonitorozására. Rendszeres vércukorméréssel  és kezeléssel megelőzhetők a diabétesz súlyos szövődményei
Gyógyászati segédeszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 125 Ft

21,3 Ft/g
Magas diklofenák hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gél. Izom- és ízületi fájdalom esetén célzottan a fájdalom helyén hat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el