Mozgással a csontritkulás ellen

Sportolni soha nem késő elkezdeni! Rendszeres és tudatos mozgással nemcsak megelőzhetjük a csontritkulás kialakulását, de bizonyos esetekben vissza is fordíthatjuk. Dr. Gomez Izabellával, a Margit Medical Center reumatológusával beszélgettünk a mozgás és a csontritkulás kapcsolatáról.

Az oszteoporózis népbetegség, Magyarországon minden tizedik embert érinti a probléma. Kialakulásában sok minden szerepet játszhat, ilyenek például az örökletes hajlam, hormonhatások, egyes betegségek, rossz táplálkozási szokások, alkoholfogyasztás, dohányzás, illetve az elegendő testmozgás hiánya. A betegség időben történő kiszűrése, valamint a csonttörött páciensek személyre szabott terápiája a legfontosabb feladat a csontsűrűség elleni harcban. A csontvesztés üteme rendszeres testmozgással és megfelelő táplálkozással lassítható. A sport, az egyik leghatékonyabb fegyver, ha szeretnénk felvenni a kesztyűt csontjaink egészségéért, az életünkért.

Mi az összefüggés?

A tudományos vizsgálatok eredményei szerint a rendszeres testmozgásnak nem csupán a megelőzésben, hanem a csontritkulás kezelésében is lényeges szerepe van. Egyrészt a csontbontó folyamatokat késlelteti, másrészről a csontritkulás talaján kialakult csonttörések elkerüléséhez is hozzájárul. "Ez utóbbi köszönhető egyrészt az ún. esési rizikó csökkentő hatásnak: nagyobb izomerő, megfelelő egyensúly esetén a beteg eséskor könnyebben kivédi az ütközést. Másrészt a mozgás csontépítésre kifejtett pozitív hatása a töréssel szemben ellenállóbbá teszi a csontot" - mondja a doktornő. Bizonyítottan a csontozat rendszeres terhelése nagyban hozzájárulhat a csont szerkezetének, töréssel szembeni ellenálló képességének megőrzéséhez. A már kialakult csontritkulás esetén mozgásprogramot csak orvosi felügyelet, vagy gyógytornász irányítása mellett ajánlott elkezdeni.

Nem kell kímélni magunkat

Sokan – főleg egy elszenvedett csonttörés után – félnek a mozgástól, a terheléstől. Pedig ez egy alapvető tévedés. "A csontritkulásban szenvedőknek nem kell kímélniük magukat! Ezzel a problémával gyakran találkozunk. Aki nem mozog, nem sportol, még gyorsabban építi le a csontjait. A betegeknek természetesen azért óvatosabban, több szempontot is figyelembe véve szabad csak sportolniuk" - figyelmeztet a doktornő. Javasolt gyógytornász segítségét kérni a mozgásprogram összeállításához. Ha bekövetkezik csonttörés természetesen az érintett, törött végtagot, gerincet a törés gyógyulás idejére kímélni kell. Azonban ez esetben is fontos a megfelelő, kontrollált mozgás biztosítása, gyógytorna alkalmazása. Később óvatosan olyan mozgássorokat is kell végezni, amelyek erőt fejtenek ki a csontokra. Az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokat azért érdemes gyakorolni, mert így kisebb lesz az esési rizikó.

Milyen mozgást válasszunk?

"Oszteoporotikus betegeknél komplex mozgásprogramra van szükség, amely tartalmaz állóképességi elemeket (úszás, zenés torna, stb.) és erősítő gyakorlatokat is. Azokat a sportágakat érdemes előnyben részesíteni, amelyek nem fejtenek ki nagy húzó-, nyíró-, csavaróerőt a csontokra, mint például a gyaloglás, nordic walking, kerékpározás, stb" - javasolja Dr. Gomez Izabella. A heti 5x30 perc séta, napi kocogás, vagy bármilyen testmozgás ugyanis elősegíti a csontképzést. Ami az úszást illeti, a csontokra közvetlenül nem hat, mégis preferált a csonttörések megakadályozásában, mivel a szabályos légvételek és a mozdulatok ismételgetése új ideg-izom kapcsolatokat alakít ki, mellyel javul a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzékelés, ezáltal az esési rizikó.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!