Születésmese

2018. 12. 19.
Szerző: Szonda Györgyi

Mióta anya lettem, kicsit több mint húsz éve, minden decembert igyekszem különleges várakozássá varázsolni, évről-évre próbálok felejthetetlen adventi időszakot biztosítani a gyerekeimnek. Olvashattak már az adventi naptárunkról, ahol minden napra valami meglepetést találunk ki, amit együtt csinálunk, így minden napra jut egy rövidebb-hosszabb egymással eltöltött minőségi idő, vagy írtam már az őrangyalos játékunkról, amikor egy hétig még többet figyelünk valamelyik családtagunkra.

Ebben a hónapban a mesék is különlegesek, valamilyen módon a karácsonyhoz, a szeretethez, az ünnephez vagy Jézus születéséhez kötődnek. Volt év, amikor az adventi kalendárium rejtett minden napra egy mesét, de mostanában közösen választunk, van, amikor esti a mese, és a kisebb gyerekek ágya mellett olvasom, de van, amikor közösen hallgatják a nagyobbak is a nappaliban a kandalló mellett.

A Kisjézus születése akkor is szóba kerül egy családban legalább szenteste, ha nem járnak templomba, de ahol tanulnak hittant a gyerekek, ott több karácsonyi történet, ének szól erről a réges-régi éjszakáról. Néptáncos múltamnak köszönhetően sok gyönyörű betlehemes éneket tudok, amelyeket kicsi koruktól hallanak a gyerekeim advent estéin, és a meséken kívül ezek a dalok is hozzátartoznak a várakozás heteihez.

Dávid és Réka is ebben a számomra kedves időszakban, advent első ill. második vasárnapján született, így bekerült a hagyományos mesélés történetei közé az ő érkezésük meséje is, amit a születésnapjukon mesélek minden évben. Annyira szeretik ezeket a meséket, hogy azóta a nagyoknak is jár minden évben a saját születésmeséjük, így abban a meghittségben van részem, hogy évente újraélhetem ezeket a csodás pillanatokat, amelyek csak az adott gyermek várásának, érkezésének a sajátjai. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy minden gyermekem születése csodálatos volt a maga nemében, mindannyiszor felemelő élmény volt, így tényleg gyönyörű meséket mesélhetek.

Ezek az emlékek az anyai, szülésre jellemző tudatállapot miatt nagyon élesek, nagyon mélyen bevésődtek, ezért tudnak olyan részletesek lenni, hogy a hulló hópelyhek mérete, a kórházba vezető úton hallott zene, vagy a szülőszoba folyosóján villogó karácsonyfa fényei is szerepelnek benne. Ezek a születésmesék nagyon sokat adnak minden gyermeknek, fontosnak érzik tőle magukat, így karácsony közeledtével ajándékozzuk meg őket ezzel az élménnyel, szóljon egy mese arról a várakozásról is, amelyben ők a főszereplők…

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!