Igyon egy sört az egészségére!

2010. 07. 12.
Szerző: T.Zs.
A sör nem más, mint víz, maláta, komló és élesztő együttese, mégis sokan a végletekig rajonganak érte, mások fanyalognak a keserű ízén és értetlenül állnak e rajongás tárgya előtt. Mára már tudományosan bizonyított tény, hogy a sör nemcsak finom, de egészséges is, így bátran kiállhat a vörösbor messze ismert jótékony hatásának árnyékából, hiszen napi egy üveg sör elfogyasztása jótékonyabb hatással van szervezetünkre, mintha nem innánk egy korsóval.
Két történelmi magáért beszélő adat: a hun nyelvből három szót ismerünk biztosan: a sztráva a halotti tort, a medosz a mézsört, a kamon a kölessört jelent. Tehát a háromból kettő bizonyos sörfajta neve A másik: a sumérok i.e. 3500-ban már késztettek sört, jóval előbb, mint kenyeret. És ami nem elhanyagolható: már Hippokratész, Szent Hildegárd és Paracelsus is gyógyszerként tekintett az értékes nedűre.

A sör legrégebbi írásos bizonyítéka is Mezopotámiából, az i.e. III. évezredből való. Mivel a komló még ismeretlennek számított, a sört mézzel, datolyával, fügével és más gyümölcsökkel ízesítették. A sörkészítést ekkor már nemcsak ismerték és gyakorolták, de még törvényben is szabályozták! Hammurápi törvényoszlopán is találunk a sörök minőségének biztosítására vonatkozó szabályokat, ezek megszegőit pedig a kor szellemében igen súlyos büntetésekkel igyekeztek eltántorítani a sörpancstól.

Egyiptomban tovább folytatódott a sör diadalútja, csupán az olimposzi istenek és a római légiók voltak képesek azt megállítani, mivel e másik két ókori nép inkább a bort kedvelte. Azokon a vidékeken viszont, amely borszőlő termesztésére már nem volt megfelelő, a sörfőzés egyre inkább elterjedt. A mai Írország és Anglia területén már i.e. VI. században ismerték eme tudományt. Nem beszélve a germánokról, akik a sört valóságos isteni italnak tekintették. A germánok különféle bogyókat (pl.: borókabogyót), illetve fűszereket (sáfrányt, köményt, ánizst) használtak ízesítésére.

A XIII. századtól kezdve azután a komló szinte mindenhol kiszorította ezeket az ízesítőanyagokat. A sört a középkor elején különféle szerzetesrendek készítették, később a városokban is megindult a sörfőzés, és kezdtek céhekbe tömörülni, hogy érdekeiket jobban tudják érvényesíteni. 1516-ban adták ki Bajorországban a sör tisztaságáról szóló törvényt, a ″Reinheitsgebot″-ot, ami kimondja, hogy a sör kizárólag három alkotóelemből: vízből, malátából és komlóból kell, hogy álljon. A XIX. században kezdődő nagyipari termelés persze elsöpörte ezt a szabályt is, de az ínyencek egyre inkább keresik a kis sörfőzdéket, amelyek hagyományos módszerrel készült, speciális fajtákat kínálnak.

A túlzott alkoholfogyasztás számos betegséget okoz, károsítja a májat, az idegrendszert, rövidíti az élettartamot. Ugyanakkor a teljes absztinencia ugyanúgy megnöveli egyes betegségek kockázatát, mint a túlzott alkoholfogyasztás. Az egészségmegőrző arany középút a napi egy, legfeljebb két korsó sör, mivel a benne rejlő tápanyagok, nem utolsó sorban az alkoholtartalma hatására könnyen dolgozhatók fel.

A sörnek magas a víz- és alacsony az alkoholtartalma. így egy korsó sör nagyban hozzájárul a napi kb. két liter folyadékbevitelünkhöz, Tágítja az ereket, így jó hatással van a szívbetegségek, az agyvérzés és a vérrögképződés elleni vérhígító kezelésekben. A mérsékelt sörfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50 %-kal csökkenhet.

A sörben lakozó élesztősejteknek gyenge hashajtó és vízhajtó hatása van, így segít a méregtelenítésben is.

Naponta fél liter sör 40%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának rizikóját, így ez a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszer, ami a gazdasági világválság árnyékában nem utolsó szempont. Lengyelországban és Csehországban, aki vesekő betegségben szenved, annak sörét a társadalombiztosítás fizeti. Nagy lenne a sörbarátok öröme, ha 30. pontnak a szabad pálinkafőzés mellé a receptre kapható sört is törvénybe iktatná a kormány.

Az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a sörben lévő a B1, B2, B3, B6, és H vitaminok, valamint olyan az ásványi anyagok, mint a réz, vas cink, foszfor és magnézium. A legutóbbi tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növeli meg az enzimek aktivitását, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozza a vértestek képződését.

A nátriumtartalma alacsony, ám a káliumtartalma magas. A káliumban gazdag sör pedig megelőzi a magas vérnyomás kialakulását. A napi foszforadag 32%-a található egy korsó sörben, aminek fontos szerepe van az egészséges csontok és fogak megőrzésében, viszont a túlzott mennyiségű foszfor lassan szivacsos állagúvá teszi csontjait. A éltető nedűben lévő B2 vitamin fokozza a haj és a köröm növekedését, a hámosodást.

A sör tápértéke óriási és az orvosok egy része komplett élelmiszernek tekinti. Dobozonként 140 kalóriát tartalmaz, ez kevesebb, mint ugyanennyi kóla vagy almalé kalóriatartalma.

A komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. A sör a benne lévő komló révén nyugtató és altató hatású, és segíti az emésztést. Jelentős az ösztrogén és antibiotikum aktivitása, valamint tartalmaz egy sor olyan összetevőt, amelyek antioxidánsként hatnak, ezzel daganatképződés-ellenes hatással is rendelkezik, szerepe van a rák megelőzésében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!