Védekezzünk a hideg ellen!

Szerző: Tompa Diána
A hideg beköszöntével testünk fokozott védelemre szorul. Dr. Háznagy Krisztinával a Bazsalikom Patika gyógyszerészével arról beszélgettünk, milyen termékeket válasszunk annak érdekében, hogy télen is megőrizzük a bőrünk hidratáltságát.

Dr. Háznagy KrisztinaA hideg időben gyakori, hogy a bőr kipirosodik, szárazzá és érzékennyé válik. Mi ennek az oka?

Elsősorban az okozza a problémát, hogy bőrünk szélsőséges körülmények közé kerül. A kinti hideg levegő és a benti száraz, meleg, fűtött szoba levegője közti különbség még azoknak a bőrét is megviseli, akik egyébként nem hajlamosak bőrproblémákra, kipirosodásra, bőrszárazságra. Érzékeny, száraz bőr esetén fokozottan ügyelni kell a téli bőrápolásra. Ha a bőrünk felszínén található szaruréteg sejtjei nem elég hidratáltak, leszakadnak, és megkezdődik a bőr hámlása. De ezt a folyamatot erősíti az is, ha bőrünk lipidrétege sérül a tisztálkodáshoz használt sok fajta vegyi anyagtól.

A gyógyszertárban kapható testápoló készítmények mennyiben térnek el a drogériákban és szupermarketekben kapható termékektől?

A patikákban kapható ún. dermokozmetikumok segítik az egészséges bőr állapotának fenntartását, védik azt a környezeti hatások, például a hideg, vagy az UV-sugárzás okozta káros változásoktól, és gyógyíthatják az esetlegesen jelentkező bőrproblémákat (kipirosodás, kiszáradás, akné, túlérzékenység). Ezek a dermokozmetikai termékcsaládok széleskörű megoldást nyújthatnak a különböző eredetű kellemetlenségekre, hiszen egy nagy szakértelemmel végzett, hosszú kutatómunka eredménye után kerülnek gyártásra, az optimális összetétel és technológia érdekében. Elsősorban a bőr természetes védekező mechanizmusait hivatottak segíteni, a gyorsabb bőrmegújulás érdekében.

Fontos szempont a kenőcsök és krémek esetén, hogy minél kevesebb illatanyagot és tartósítószert tartalmazzanak, valamint előnyös lehet, ha megtalálható bennük valamilyen antioxidáns, gyulladáscsökkentő vitamin, például E-vitamin, ásványi anyagokban gazdag termál víz vagy lipidpótló esszenciális zsírsav, például linolénsav. A bőr víztároló kapacitásának növelése miatt gyári, illetve gyógyszertári készítmények kedvelt komponensei az urea (karbamid) és a glicerin. A rengeteg fajta krém, kenőcs, sampon, arclemosó, fényvédő, dezodor közül a megfelelő készítmény kiválasztásához pedig segítséget nyújtanak a patikákban dolgozó gyógyszerészek és gyógyszertári asszisztensek.

Mely ételekkel és italokkal lehet hozzájárulni a bőrvédelemhez?

Sok esetben nem a bőrápolás hiányosságai, hanem a helytelen táplálkozási szokások állnak a bőrproblémák hátterében. A szükséges tápanyagok bevitele segíti a bőr megújulását, és a méreganyagok eltávolítását. A hidratált és sima bőrfelszín eléréséhez alapvetően szükséges az elegendő vízbevitel. A sötétzöld, leveles zöldségek (spenót, káposzta), a piros bogyós gyümölcsök (málna, ribizli, áfonya) antioxidánsokban gazdagok, ami többek között a bőröregedés lassítása miatt fontos. A brokkoli A- és C-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz, melyek a káros elváltozásoktól védik legnagyobb szervünket. Ezen felül rugalmasságot biztosítanak és a mechanikai hatásokkal, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenállásban is segítséget nyújtanak. Az olívaolaj, mivel esszenciális zsírsavakban gazdag, megakadályozza a bőr kiszáradását. A gyulladt, pattanásos bőr kiváló ellenszerei lehetnek a magas omega-3 zsírsav tartalmú tengeri halak, emellett a lenmag- és a mogyoróolaj is, a bennük található cink miatt. Az olajak, vitaminok és ásványi anyagok táplálékkiegészítő készítmények formájában is elérhetőek a patikákban. Itt fontos megemlítenünk, hogy a dohányzás, a túlzott alkohol és a zsíros ételek fogyasztása egyaránt károsak a bőr egészsége szempontjából.

Vannak házi praktikák (akár az öltözködést tekintve), amiket a hideg idő beköszöntével érdemes alkalmazni?

A bőr kiszáradásának megelőzése érdekében kerüljük a hosszú fürdőzéseket, és inkább zuhanyozzunk nem túl forró vízzel. Érdemes a nagyon lúgos szappanok helyett a bőr lipidrétegét megóvó olajfürdőket választani. Tisztálkodás után használjunk lehetőleg minél kevesebb illatanyagot és konzerválószert tartalmazó testápolót, valamint naponta többször kézkrémet. Emellett érdemes a hálószobában párologtatót használni, ami megóvhatja a bőrt hidratáltsága elvesztésétől.

Télen azokat a testrészeinket is védeni kell, amelyek a többi évszakban fedetlenül maradhatnak, hiszen a hideg a bőr védekező képességét nagyban gátolja. A testünk legnagyobb részét ruhával tudjuk megóvni. Vannak a hideg szempontjából kritikus helyek, például a hajas fejbőr, amin ha nem viselünk sapkát, akkor könnyen megfázhatnak a hajhagymák, ami hajhulláshoz vezethet. Az orca, az ajkak és az orr ápolására pedig érdemes télen különleges figyelmet fordítani, védeni a kiszáradástól, kipirosodástól.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!