„Elfelejtünk gondolkodni”

2018. 10. 31.
|
„Eltennéd végre azt a telefont, és rám figyelnél?”, „Mindjárt megyek, csak még válaszolok egy kommentre!”, „Pillanat, még ezt a pályát végigcsinálom!” – mindenki számára ismerős mondatok. Hétköznapiak, pedig könnyen lehet, hogy nem kellene azoknak lenniük. Ma már persze nehéz boldogulni az internet nélkül, és nem is kell – ha viszont nem tudunk meglenni nélküle, az baj. Csernák Krisztina függőségekkel, életmódváltással foglalkozó pszichológussal beszélgettünk.

Mi mentén lehet egymástól elhatárolni az internetfüggőséget a közösségimédia-függéstől, netán a telefon-, tablet-, számítógép-függőségtől? Egyáltalán el kell-e ezeket különíteni?

Én leginkább internetfüggésről beszélnék, ennek azonban különböző válfajai léteznek. Ezek közül az egyik valóban a közösségimédia-függés, a másik a játékoktól való függőség, még egy másik a szexuális oldalakra való rákattanás, de említhetném akár a vásárlásfüggőséget is, amely ezektől némileg külön kezelendő, önálló diagnosztikus kategória, de kiéléséhez „remek” hely az internet. A kényszeres szörfözés is ide sorolható, ahol maga a folyamatos kattintgatás válik függőséggé, és nem nagyon határolható el, milyen tartalmú oldalakat látogat az illető. Kétségtelen, hogy a közösségimédia-függőség más mechanizmusok alapján működik a többi említett példához képest, hiszen itt az önértékelés, az önbecsülés erősítése is nagy szerepet játszik a függőség kialakulásában. Ezek természetesen csak példák, és sokszor az a probléma, hogy szétcincáljuk őket, pedig az azonosságot kell megkeresni a függőségekben. Márpedig itt a közös elem mindegyik esetben a kontrollvesztés, amikor a függés már a normális hétköznapi tevékenységek rovására megy: amikor éjszakába nyúlóan játszunk, és nem fekszünk le aludni emiatt, amikor minden pénzünket elvásároljuk, vagy amikor elkésünk a munkából, mert ott ragadunk a Facebook előtt.

Valóban olyan függőségekről beszélünk ilyenkor, mint a szerencsejátékok esetében?

A netfüggő ugyanúgy „használja” a netet, mint ahogyan az alkoholista az italt, a munkafüggő a munkát vagy a drogfüggő a drogot: ennek segítségével menekül el a valóságból, ahol magányos, unatkozik, szorong. Az elhárító mechanizmusok is egészen hasonlóak: ha valaki szembesíti a függőségével, tagadja, netán elbagatellizálja, élét veszi, „játszom, de nem sokat”, „nem káros az életemre”, és így tovább. Ennek következtében nehéz segítséget nyújtani neki. Bekövetkezhet az abszolút mélypont: anyagi és lelki veszteségek, kudarcok a magánéletben, az iskolában, a munkahelyen. Mikor már vannak veszteségek, a függő személy hárítása is oldódhat, és nyitottá válhat a segítségre.

Klasszikus elvonási tünetek is léteznek?

Igen. Az internethasználat a viselkedési addikciók csoportjába tartozik. A „használóban” erős lelki függőség alakul ki: idegesség, nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezik, ha az illető nem használhatja a netet, de akár fizikai tünetekről is beszélhetünk, például alvászavarok formájában. És természetesen a visszaesés is ugyanúgy működik, mint a visszaeső alkoholistánál, aki egy pohár után ott folytatja, mintha soha nem is hagyta volna abba az ivást. Progresszív, azaz súlyosbodó betegségről beszélünk ebben az esetben is.

Függ-e életkortól, hogy ki van kitéve leginkább e függőségek veszélyeinek?

A függőségek életkortól és nemtől függetlenek. Bármely életkorban, bármelyik nem képviselőinél jelentkezhet a probléma, ezeknek a tényezőknek inkább a konkrét szenvedély tárgyában van jelentősége: a netfüggők esetében elsősorban életkor-függő a „szerválasztás”. A nagyon fiatalok körében például lényegesen több az Instagram-függő, mint az 50-60 éves korosztályban, hogy csak egy példát említsek.

Bill Gates és Steve Jobs köztudottan nem engedték a saját gyermekeiknek, hogy az általuk fejlesztett eszközöket használják, ameddig nem értek el egy bizonyos életkort. Hol húzódik az arany középút?

Ma már teljesen általános, hogy a két-három éves gyerek kezébe is odaadjuk a telefont az orvosnál, az étteremben: így nem unatkozik, a szülő is tud beszélgetni, és így tovább. Ugyanakkor ezeket a szituációkat is megoldották valahogy az internet előtt beszélgetésekkel, a játszósarkok segítségével. Kétségtelenül könnyebb megoldás a telefon, de nem biztos, hogy ez a kívánatos. Vagyis szülői választásról, döntésről is beszélünk, bár az arányokon ugyanakkor természetesen sok múlik.

Milyen hatással vannak az agyra a folyamatos és gyors impulzusok, ingerek, hogyan változtatják meg a pszichénk működését?

Többféle módon is. Az említett két-három évesek kritikus életkorban vannak, hiszen ekkor alakulnak ki a személyiségük alapjai: még olvasni sem tudnak, úgy használják a telefont, a tabletet, ami a képekben való gondolkodásra erősít rá, ez kerül előtérbe. Ez azonban a szöveges gondolkodás, a szövegértelmezés rovására megy. Az Instán ott egy kép meg alatta egy mondat, és sokak számára ezek az egyre kisebb információegységek válnak befogadhatóvá, egy normális hosszúságú cikk végigolvasásához már nincs türelmük. Ennél még sokkal súlyosabb probléma, ha a még nem kész személyiségstruktúrára rájön egy függés. További változás, hogy az okostelefonok folyton kéznél vannak, és emiatt egyszerűen elfelejtünk gondolkodni. Semmit nem kell megjegyeznem, hiszen a telefon úgyis figyelmeztet, a térbeli tájékozódási készségeim romlanak, mert csak a navigáció segítségével közlekedem, de még a vásárlás is sokkal kevésbé tudatos tevékenység a neten, mint élőben. Vagyis az internet több tekintetben egyszerűen kiveszi az önállóságot az életünkből. Ilyenkor persze egy ilyen negatív példa mellé mindenki képes öt pozitívat sorolni, hogy de miért is jobb, hogy így alakult – ez pedig már az említett bagatellizáció klasszikus példája.

Húsz éve a számítógépes játékok, harminc évvel ezelőtt a tévé számított mumusnak, állandó érvnek az „ezek a mai fiatalok”-szónoklatokban. Hatásmechanizmusát tekintve mennyiben tér el a jelenleg felnövekvő generációk netfüggése a korábbi nemzedékek saját mániáitól?

Abban látom a fő különbséget, hogy miközben a Commodore 64, a videó, a tévé a lakásra koncentrálódott, és ebből fakadóan korlátozott tevékenységnek számított, ma, az okostelefonok korszakában efféle helyhezkötöttség nem érvényesül. Már egy általános iskolás gyerek is simán megkeresi az ingyen wifis zónákat.

Érintőlegesen kapcsolódó, de a közösségi oldalak esetében megkerülhetetlen téma a cyberbullying jelensége…

Magyarországon az utóbbi öt-tíz évben van jelen ilyesmi, a korábban is létező iskolai zaklatások táptalaján alakult ki nálunk is. Úgy is mondhatom: az a jelenség került át a virtuális térbe is, amikor a fejlődő fiatalok kiközösítik, zaklatják egymást. Mivel a gyerekek életében nagyon fontos szerepet játszik az internet, ezek a kiberzaklatások gyakran a személyes zaklatás erejével bírnak, arról nem is beszélve, hogy körforgásról van szó: a netről visszakerülnek a valós térbe is, majd fordítva. A kommentáradattól a letiltáson és a negligáláson át egészen a kellemetlen képek terjesztéséig nagyon sok formát ölthet a jelenség, amely teljesen kontrollálhatatlan, gyakran a szülők és a pedagógusok előtt is rejtve marad, és roppant durva pszichés tünetekkel járhat.

Mindezzel együtt, amit elmondott: milyen alapon várhatná el bárki is, hogy a gyerekeinktől hermetikusan zárjuk el ezeket az eszközöket, amikor a számítástechnikai berendezések és az internet használata nélkül ma már kvázi analfabétának számít az ember?

Nincs általános recept. Gates és Jobs említett döntése jelzésértékű, de a szülőnek természetesen azt is tekintetbe kell vennie, amit említett: hogy az sem jó, ha a gyerek túl későn ismerkedik meg ezekkel az eszközökkel, lemarad a többiektől, és így tovább. És persze a gyermekek eltanulják a szülőktől ezeket a tevékenységeket is. Ha az anyuka egész nap a Facebookon lóg, nagyon nehéz elvárni a gyermektől, hogy visszaszorítsa a saját internetes tevékenységét. Ha viszont a szülő hoz egy döntést, meg tudja tanítani a gyermekének, hogy az étteremben nem a telefont nyomkodjuk, mert most születésnapot ünneplünk, az orvosnál inkább arról beszélünk, hogy kik azok az orvosok, és így tovább. Szó se róla, ez sok munka, de megéri. Vagyis lehet és soha nem is késő változtatni, valós kapcsolatokat építeni a körülöttünk lévőkkel.

Januári akció

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 015 Ft

40,3 Ft/db
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Kettős hatásával szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt.
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Linex® Forte élőflórát tartalmazó speciális tápszer

14 db

1 660 Ft

118,6 Ft/db
Több milliárdnyi élőflóra sejtet tartalmaz, melyre a bélflórának az antibiotikumkezelés első napjától szüksége lehet
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Algoflex® forte filmtabletta

20 db

1 845 Ft

92,3 Ft/db
1,5x-es hatóanyag-tartalmával¹ hatékonyan csillapítja a fejfájást! (¹Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 175 Ft

58,8 Ft/db
Már egy adag (2 db kapszula) megszüntetheti a különböző eredetű hasmenés tüneteit. Alkalmazható felnőtteknél és 6 éven felüli gyermekeknél. Felnőtteknél irritábilis bél szindrómához (IBS) kapcsolódó hasmenés esetén is
Vény nélkül kapható gyógyszer

Walmark Proenzi® 3 Expur csomag

90 db+50 db

5 075 Ft

36,3 Ft/db
Alkalmazása javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc- és ízületi rendellenesség esetén a különleges táplálkozási igények kielégítésére
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Vizol S 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 875 Ft

187,5 Ft/ml
Szemcsepp a szemszárazság tüneteinek kezelésére. Gyorsan enyhíti az égő, viszkető, homokszem-érzést és a kivörösödést. Tartósítószer-mentes
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 295 Ft

43,2 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak, pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.
val
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray

10 ml

1 555 Ft

155,5 Ft/ml
Csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék-képződést, ennek köszönhetően csökkenti az orrdugulást. Dexpantenol-tartalmával elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum Energy A-tól Z-ig® filmtabletta

30 db

2 640 Ft

88 Ft/db
13 féle vitamint, 8 féle ásványi anyagot, valamint ginzenget és ginkgo bilobát tartalmazó komplex multivitaminkészítmény
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Oscillococcinum® golyócskák

30 adag

6 060 Ft

202 Ft/adag
Hidegrázás, rossz közérzet, láz esetén, már az első influenzás tünetektől!
Boiron Hungária Kft.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 125 Ft

27,5 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 190 Ft

119 Ft/db
Hatékony megoldást kínál a megfázás és az influenza számos tünetének enyhítésére: csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-Vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

665 Ft

22,2 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 480 Ft

248 Ft/tasak
A Max formula komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 180 Ft

31,8 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

ACC® 200 granulátum

30 db

1 890 Ft

63 Ft/db
Segít már a hurutos köhögés kezdetén! Célzottan a lerakódáson hat, feloldja a sűrű váladékot és segít megtisztítani a légutakat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 085 Ft

104,3 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula², mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat. ²Diklofenák-kálium tablettához képest.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 595 Ft

159,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreg-gyulladással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. 3 éves kortól alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 585 Ft

52,8 Ft/ml
Hatékonyan csillapítja a torokfájást, csökkenti a gyulladást és elpusztítja a kórokozókat, így segítve a gyógyulást
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 320 Ft

44 Ft/ml
Komplex összetételével hatékonyan támogatja az immunrendszert nátha, influenza idején
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 775 Ft

177,5 Ft/db
6 éves, vagy annál idősebb gyermekeknél a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére szolgál. Hatóanyagainak köszönhetően enyhíti az orrdugulást, a torokfájást, csillapítja a fejfájást és csökkenti a lázat
Omega Pharma Hungary Kft.
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el