„Elfelejtünk gondolkodni”

2018. 10. 31.
|
„Eltennéd végre azt a telefont, és rám figyelnél?”, „Mindjárt megyek, csak még válaszolok egy kommentre!”, „Pillanat, még ezt a pályát végigcsinálom!” – mindenki számára ismerős mondatok. Hétköznapiak, pedig könnyen lehet, hogy nem kellene azoknak lenniük. Ma már persze nehéz boldogulni az internet nélkül, és nem is kell – ha viszont nem tudunk meglenni nélküle, az baj. Csernák Krisztina függőségekkel, életmódváltással foglalkozó pszichológussal beszélgettünk.

Mi mentén lehet egymástól elhatárolni az internetfüggőséget a közösségimédia-függéstől, netán a telefon-, tablet-, számítógép-függőségtől? Egyáltalán el kell-e ezeket különíteni?

Én leginkább internetfüggésről beszélnék, ennek azonban különböző válfajai léteznek. Ezek közül az egyik valóban a közösségimédia-függés, a másik a játékoktól való függőség, még egy másik a szexuális oldalakra való rákattanás, de említhetném akár a vásárlásfüggőséget is, amely ezektől némileg külön kezelendő, önálló diagnosztikus kategória, de kiéléséhez „remek” hely az internet. A kényszeres szörfözés is ide sorolható, ahol maga a folyamatos kattintgatás válik függőséggé, és nem nagyon határolható el, milyen tartalmú oldalakat látogat az illető. Kétségtelen, hogy a közösségimédia-függőség más mechanizmusok alapján működik a többi említett példához képest, hiszen itt az önértékelés, az önbecsülés erősítése is nagy szerepet játszik a függőség kialakulásában. Ezek természetesen csak példák, és sokszor az a probléma, hogy szétcincáljuk őket, pedig az azonosságot kell megkeresni a függőségekben. Márpedig itt a közös elem mindegyik esetben a kontrollvesztés, amikor a függés már a normális hétköznapi tevékenységek rovására megy: amikor éjszakába nyúlóan játszunk, és nem fekszünk le aludni emiatt, amikor minden pénzünket elvásároljuk, vagy amikor elkésünk a munkából, mert ott ragadunk a Facebook előtt.

Valóban olyan függőségekről beszélünk ilyenkor, mint a szerencsejátékok esetében?

A netfüggő ugyanúgy „használja” a netet, mint ahogyan az alkoholista az italt, a munkafüggő a munkát vagy a drogfüggő a drogot: ennek segítségével menekül el a valóságból, ahol magányos, unatkozik, szorong. Az elhárító mechanizmusok is egészen hasonlóak: ha valaki szembesíti a függőségével, tagadja, netán elbagatellizálja, élét veszi, „játszom, de nem sokat”, „nem káros az életemre”, és így tovább. Ennek következtében nehéz segítséget nyújtani neki. Bekövetkezhet az abszolút mélypont: anyagi és lelki veszteségek, kudarcok a magánéletben, az iskolában, a munkahelyen. Mikor már vannak veszteségek, a függő személy hárítása is oldódhat, és nyitottá válhat a segítségre.

Klasszikus elvonási tünetek is léteznek?

Igen. Az internethasználat a viselkedési addikciók csoportjába tartozik. A „használóban” erős lelki függőség alakul ki: idegesség, nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezik, ha az illető nem használhatja a netet, de akár fizikai tünetekről is beszélhetünk, például alvászavarok formájában. És természetesen a visszaesés is ugyanúgy működik, mint a visszaeső alkoholistánál, aki egy pohár után ott folytatja, mintha soha nem is hagyta volna abba az ivást. Progresszív, azaz súlyosbodó betegségről beszélünk ebben az esetben is.

Függ-e életkortól, hogy ki van kitéve leginkább e függőségek veszélyeinek?

A függőségek életkortól és nemtől függetlenek. Bármely életkorban, bármelyik nem képviselőinél jelentkezhet a probléma, ezeknek a tényezőknek inkább a konkrét szenvedély tárgyában van jelentősége: a netfüggők esetében elsősorban életkor-függő a „szerválasztás”. A nagyon fiatalok körében például lényegesen több az Instagram-függő, mint az 50-60 éves korosztályban, hogy csak egy példát említsek.

Bill Gates és Steve Jobs köztudottan nem engedték a saját gyermekeiknek, hogy az általuk fejlesztett eszközöket használják, ameddig nem értek el egy bizonyos életkort. Hol húzódik az arany középút?

Ma már teljesen általános, hogy a két-három éves gyerek kezébe is odaadjuk a telefont az orvosnál, az étteremben: így nem unatkozik, a szülő is tud beszélgetni, és így tovább. Ugyanakkor ezeket a szituációkat is megoldották valahogy az internet előtt beszélgetésekkel, a játszósarkok segítségével. Kétségtelenül könnyebb megoldás a telefon, de nem biztos, hogy ez a kívánatos. Vagyis szülői választásról, döntésről is beszélünk, bár az arányokon ugyanakkor természetesen sok múlik.

Milyen hatással vannak az agyra a folyamatos és gyors impulzusok, ingerek, hogyan változtatják meg a pszichénk működését?

Többféle módon is. Az említett két-három évesek kritikus életkorban vannak, hiszen ekkor alakulnak ki a személyiségük alapjai: még olvasni sem tudnak, úgy használják a telefont, a tabletet, ami a képekben való gondolkodásra erősít rá, ez kerül előtérbe. Ez azonban a szöveges gondolkodás, a szövegértelmezés rovására megy. Az Instán ott egy kép meg alatta egy mondat, és sokak számára ezek az egyre kisebb információegységek válnak befogadhatóvá, egy normális hosszúságú cikk végigolvasásához már nincs türelmük. Ennél még sokkal súlyosabb probléma, ha a még nem kész személyiségstruktúrára rájön egy függés. További változás, hogy az okostelefonok folyton kéznél vannak, és emiatt egyszerűen elfelejtünk gondolkodni. Semmit nem kell megjegyeznem, hiszen a telefon úgyis figyelmeztet, a térbeli tájékozódási készségeim romlanak, mert csak a navigáció segítségével közlekedem, de még a vásárlás is sokkal kevésbé tudatos tevékenység a neten, mint élőben. Vagyis az internet több tekintetben egyszerűen kiveszi az önállóságot az életünkből. Ilyenkor persze egy ilyen negatív példa mellé mindenki képes öt pozitívat sorolni, hogy de miért is jobb, hogy így alakult – ez pedig már az említett bagatellizáció klasszikus példája.

Húsz éve a számítógépes játékok, harminc évvel ezelőtt a tévé számított mumusnak, állandó érvnek az „ezek a mai fiatalok”-szónoklatokban. Hatásmechanizmusát tekintve mennyiben tér el a jelenleg felnövekvő generációk netfüggése a korábbi nemzedékek saját mániáitól?

Abban látom a fő különbséget, hogy miközben a Commodore 64, a videó, a tévé a lakásra koncentrálódott, és ebből fakadóan korlátozott tevékenységnek számított, ma, az okostelefonok korszakában efféle helyhezkötöttség nem érvényesül. Már egy általános iskolás gyerek is simán megkeresi az ingyen wifis zónákat.

Érintőlegesen kapcsolódó, de a közösségi oldalak esetében megkerülhetetlen téma a cyberbullying jelensége…

Magyarországon az utóbbi öt-tíz évben van jelen ilyesmi, a korábban is létező iskolai zaklatások táptalaján alakult ki nálunk is. Úgy is mondhatom: az a jelenség került át a virtuális térbe is, amikor a fejlődő fiatalok kiközösítik, zaklatják egymást. Mivel a gyerekek életében nagyon fontos szerepet játszik az internet, ezek a kiberzaklatások gyakran a személyes zaklatás erejével bírnak, arról nem is beszélve, hogy körforgásról van szó: a netről visszakerülnek a valós térbe is, majd fordítva. A kommentáradattól a letiltáson és a negligáláson át egészen a kellemetlen képek terjesztéséig nagyon sok formát ölthet a jelenség, amely teljesen kontrollálhatatlan, gyakran a szülők és a pedagógusok előtt is rejtve marad, és roppant durva pszichés tünetekkel járhat.

Mindezzel együtt, amit elmondott: milyen alapon várhatná el bárki is, hogy a gyerekeinktől hermetikusan zárjuk el ezeket az eszközöket, amikor a számítástechnikai berendezések és az internet használata nélkül ma már kvázi analfabétának számít az ember?

Nincs általános recept. Gates és Jobs említett döntése jelzésértékű, de a szülőnek természetesen azt is tekintetbe kell vennie, amit említett: hogy az sem jó, ha a gyerek túl későn ismerkedik meg ezekkel az eszközökkel, lemarad a többiektől, és így tovább. És persze a gyermekek eltanulják a szülőktől ezeket a tevékenységeket is. Ha az anyuka egész nap a Facebookon lóg, nagyon nehéz elvárni a gyermektől, hogy visszaszorítsa a saját internetes tevékenységét. Ha viszont a szülő hoz egy döntést, meg tudja tanítani a gyermekének, hogy az étteremben nem a telefont nyomkodjuk, mert most születésnapot ünneplünk, az orvosnál inkább arról beszélünk, hogy kik azok az orvosok, és így tovább. Szó se róla, ez sok munka, de megéri. Vagyis lehet és soha nem is késő változtatni, valós kapcsolatokat építeni a körülöttünk lévőkkel.

nyeremény banner
Áprilisi akció

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

2 990 Ft

29,9 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Linex® Forte élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 520 Ft

90 Ft/db
Antibiotikum-kúra és gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén az étrend kiegészítésre javasolt, több milliárdnyi élőflóra sejtet, inulint és oligofruktózt tartalmazó készítmény
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

MagneB6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
A Magne B6 hatóanyagainak kiváló kombinációja révén hatékonyan pótolja a szervezetből hiányzó magnéziumot. Magnéziumhiány kezelésére
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 175 Ft

58,8 Ft/db
Már egy adag (2 db kapszula) megszüntetheti a különböző eredetű hasmenés tüneteit. Alkalmazható felnőtteknél és 6 éven felüli gyermekeknél. Felnőtteknél irritábilis bél szindrómához (IBS) kapcsolódó hasmenés esetén is
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 815 Ft

37,8 Ft/db
Egyedülálló védőréteget képez a gyomorban, így is csökkentve a refluxos tüneteket, és víz nélkül könnyedén bevehető. Terhesség és szoptatás ideje alatt is alkalmazható. Cukor-, laktóz- és gluténmentes
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Otrivin® 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 800 Ft

180 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Spert Preparation H® végbélkúp

12 db

2 425 Ft

202,1 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® forte bevont tabletta

20 db

1 985 Ft

99,3 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére alkalmazható gyógyszer. Antibakteriális kezelés kiegészítéseként is felhasználható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 790 Ft

79,9 Ft/db
Rendszeres használata segít az életkor előrehaladtával jelentkező szellemi teljesítményromlás esetén: serkenti az agyi vérkeringést, javítja a koncentrációs képességet és a memóriát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

15 g

1 740 Ft

116 Ft/g
3-as csapás a bőr gombás fertőzésére: gyorsan enyhíti a viszketést, (már napi 1×-i használat mellett) képes elpusztítani a bőrgombák széles körét és számos baktérium ellen is hatásos
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo® 25 mg bevont tabletta

20 db

1 870 Ft

93,5 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 570 Ft

257 Ft/ml
A szemszárazság okozta égő érzés és irritáció átmeneti enyhítésére. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Alcon Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyógyászati segédeszköz*

Béres Porcerő Forte 1500 filmtabletta

90 db

4 990 Ft

55,4 Ft/db
Ízületi megbetegedésben szenvedők különleges táplálkozási igényeihez igazított összetételű, speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer C-vitaminnal, glükozamin-szulfáttal, kondroitin-szulfáttal és D₃-vitaminnal.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Hatékony, gyorsan felszívódó  fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, mint menstruációs fájdalom, hátfájás, fejfájás, migrén, fogfájás csillapítására, lázcsillapításra, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Analgesin® Dolo 220 mg filmtabletta

20 db

1 240 Ft

62 Ft/db
Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer. Fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom esetén javasolt, fájdalomcsillapító hatása rövid időn belül jelentkezik és akár 12 órán át tart
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-Vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 305 Ft

25,6 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalom: 1000 mg C-vitamin filmtablettánként
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACCU-CHEK® Active tesztcsík

50 db

2 685 Ft

53,7 Ft/db
Vércukor meghatározására szolgál a megbízható Accu-Chek Active készülékkel, alkalmas betegek önmonitorozására. Rendszeres vércukorméréssel  és kezeléssel megelőzhetők a diabétesz súlyos szövődményei
Gyógyászati segédeszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 125 Ft

21,3 Ft/g
Magas diklofenák hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gél. Izom- és ízületi fájdalom esetén célzottan a fájdalom helyén hat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el