Megnyitott a Pest Megyei Neuropathia Centrum

Toldy-Schedel Emil főigazgató és Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója október 10-én megnyitották a Pest Megyei Neuropathia Centrumot a Budapesti Szent Ferenc Kórházban.

A világhírű amerikai diabetológus, Joslin már a múlt század harmincas éveiben megfogalmazta, hogy az inzulinkezelés bevezetése óta a cukorbetegek életkilátásait a szövődmények határozzák meg.

Az idegrendszeri szövődmények idült szövődmények, amelynek hátterében a kiserek károsodása áll. A betegség a szervezet egészét érinti, mivel az idegpályák az egész szervezetet behálózzák.

A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeinek klinikai jelentőségére elsősorban az utóbbi másfél évtized kutatási eredményei hívták fel a figyelmet. A szövődmény kialakulásában számos, bonyolult módon egymással is összefüggő anyagcsere- és érfolyamat játszik szerepet. Csupán néhány éve ismert azonban, hogy a „neuropathia” néven összefoglalt idegbántalmak nemcsak a beteg mindennapi életét keseríthetik meg, sőt tehetik súlyos esetben elviselhetetlenné, hanem e szövődmény prognózis is igen rossz, az érintett betegek várható élettartama sokkal rövidebb.

Az idegbántalom tehát mind a cukorbetegek életminőségét, mind pedig életkilátásait rontja. Követéses vizsgálatok igazolták, hogy a nagyerek érintettsége mellett a cukorbetegek túlélését leginkább az idegrendszeri bántalom súlyossága határozza meg. Az idegrendszeri károsodás legismertebb és legtöbbet vizsgált oka a cukorbetegség. Jóval kevésbé ismert, hogy számos egyéb belgyógyászati betegség is súlyos idegbántalom kialakulásához vezet. E betegségek sorában az idült alkoholos és nem alkoholos májbetegségek, a krónikus vesebetegségek, az autoimmun betegségek, a vérképző rendszer számos betegsége és rosszindulatú betegségek a legfontosabbak.

A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, melynek következtében közel négyezer lábamputációt végeznek évente hazánkban, valamint sok esetben súlyos, életveszélyes szív- és érrendszeri betegségekhez is vezet. Megfelelő vizsgáló eszközökkel könnyen és fájdalommentesen felismerhető, és a korai diagnózis életet menthet.

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a kórház számára a kardiológiai betegek komplex ellátása mellett kiemelt jelentőségű a kardiológiai betegségekkel gyakran egyidejűleg megjelenő cukorbetegség komplex megközelítése és kezelése. A végtagokon jelentkező, az érzékelés zavarát okozó perfériás neuropátia szűrése és kezelése mellett a kardiológiai betegségekben is jelentős szerepet játszó autonóm neuropátiás eltéréseket is vizsgálják majd a központban, ahol elérhetővé válik a 20. századi elveknek megfelelő komplex kezelési metódusok tárháza, az életmódváltásban a betegek segítséget kapnak a képzett szakdolgozóktól, akik munkáját pszichológus, dietetikus, lelkigondozó és gyógytornász is segíti majd.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki a kezeletlen, tartósan magas vércukorszint miatt. Egyik fajtája az érzésvesztéssel vagy érzéscsökkenéssel járó szenzoros neuropátia, melynek következtében a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, vagyis nem veszik észre a sérüléseket, miközben a lábuk sérülékenyebbé válik. Ez a szövődmény okozza a lábamputációk jelentős részét, melyből évente 3-4 ezret meg lehetne előzni a neuropátia korai felismerésével és okaira ható kezeléssel.

A betegség másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Ez többek között a szív és az érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet az emésztőrendszerben vagy a szexuális funkciókban is. A neuropátiás cukorbetegek jóval nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki ez a betegség.

A Wörwag Pharma egy ötmillió forint értékű Q-Sense készülékkel, számítógéppel és egy diagnosztikai csomaggal támogatja a központ működését. A Q-Sense készülék a hőérzékelés mértékét méri, így a vékony idegrostok már korai, kismértékű neuropátiás elváltozását is jelezni tudja. Segítségével meg lehet határozni, hogy a beteg mennyire érzi a meleget vagy a hideget, és azt is, hogy hány fokos meleget vagy hideget érez fájdalmasnak. Számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is kimutatható. A Q-Sense alkalmazása teljesen biztonságos, nem okoz sérüléseket, mint ahogy a neuropátia szűrésére alkalmas többi vizsgálat is gyorsan, fájdalommentesen, jelentős beavatkozás nélkül elvégezhető. A Q-Sense mellett a vállalat 120 csomag Neuropad és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel – kalibrált hangvillával, Tip-thermmel, monofilamenttel – is támogatja a centrum működését.  Az országos hálózat évente nyolcezer beteg szűrését teszi lehetővé.

A Pest Megyei Neuropathia Centrum hétfőn 14 és 18 óra között, pénteken 10 és 14 óra között fogadja a betegeket. Előjegyzést kérni szerdán és csütörtökön 10 és 12 óra között a +36 30 739 4009-es vagy a +36 1 392 8243-as számon lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!