Szemünk fénye – a szemüveg!

Szerző: Tompa Diána
Az UV-sugárzás káros hatásairól gyakran hallunk, arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a nyári időszakban szemünknek is fokozott védelemre van szüksége. A leggyakoribb szemproblémákról és azok megelőzéséről dr. Ócsai Pétert, a bogácsi Ócsai Patika gyógyszerészét kérdeztük.

dr. Ócsai Péter gyógyszerészMiért okozhat problémát, ha az UV-sugarak közvetlenül a szemlencsébe jutnak? Miért ajánlatos megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget hordani?

A tartós és közvetlen UV-sugárzás szaru- és kötőhártya-gyulladást okozhat, amitől a szem fényérzékennyé válik, könnyezik, illetve fájdalom és idegentest érzés tapasztalható. Hosszabb távon az UV-sugárzás szürke hályog kialakulásához vezethet.

Hogyan védjük szemünket a fertőzésektől a klóros uszodai és természetes vizekben?

Mindkét esetben javasolt az úszószemüveg használata. A közhiedelemmel ellentétben nem az uszodák vízében fertőtlenítésre használt klór okoz szemirritációt, hanem az emberi testből származó különböző váladékok, izzadsággal bekerülő anyagok és a vizelet lépnek reakcióba a klórral. Az ebből keletkező bomlástermékek okozzák a szem irritációját. A természetes fürdővizek földrajzi elhelyezkedésük, hőmérsékletük és egyéb okok miatt vírusokban és baktériumokban gazdagok lehetnek, ezért ilyen helyeken könnyen el lehet kapni fertőző szembetegséget.

A kontaktlencsét viselőkre vonatkoznak-e külön szabályok?

Javasolt, hogy strandoláskor inkább szemüvegre váltsanak át, vagy egyszer használatos kontaktlencsét használjanak, így elkerülhetőek a kontaktlencsén megtapadó kórokozók által kialakuló fertőzések, illetve szembetegségek.

Mikre kell figyelni napszemüveg vásárlásakor?

A legfontosabb szempont az UV-védelem. Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely 100%-ban véd, azaz az UV-tartomány egészét kiszűri. Ezt a napszemüvegen található UV 400 jelöli. Illetve figyeljünk az európai megfelelőség (CE) jelzésre is, mert ezzel garantálja a gyártó, hogy a szemüveg megfelelt az adott termék kívánalmainak. Emellett fontos, hogy olyan szemüvegkeretet viseljünk, amely megfelelően alkalmazkodik az arcformánkhoz, hogy megakadályozza az oldalról és felülről érkező fény közvetlen szembe jutását. A szemüveglencse színe nem befolyásolja az UV-védelmet.

Mire jók a különféle szemcseppek és műkönnyek?

A szemcseppekkel megelőzni, csökkenteni, szinten tartani vagy akár teljesen megszüntetni tudunk különböző szemproblémákat. Az enyhébb tünetek esetén a vény nélkül kapható szemcseppek javasoltak, a megfelelő termék kiválasztásában érdemes a gyógyszerész segítségét kérni. Súlyosabb, nem szűnő tüneteknél – például szemfertőzés, szem váladékozása – viszont mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

A műkönnyek a száraz szem szindróma kezelésére szolgálnak, mivel nedvesítő hatásúak. A feladatuk a sérült könnyfilm és annak koncentrációjának helyreállítása, illetve a kötő- és szaruhártyasejtek regenerálása.

Veszélyes-e a szemünkre a légkondicionáló?

A klíma nem megfelelő használata szintén okozhat szemproblémákat. A karbantartás és tisztítás hiánya vírus- és baktériumfertőzéshez vezethet. Emellett fontos arra is ügyelni, hogy soha ne tartózkodjunk a légkondicionálóból kiáramló levegő közvetlen útjában, mert az szemgyulladást és szemszárazságot idézhet elő.

Ezek a berendezések nemcsak lehűtik, de szárazabbá is teszik a levegőt, ezért az arra érzékenyeknél szemszárazságot és szemgyulladást is előidézhetnek. Ezért tanácsos a páratartalom ellenőrzése: az ideális 40-60 százalék között van. Ezt elérhetjük párásító készülékkel, vagy ha az nem áll rendelkezésre, akkor sokat segít az is, ha egy nagyobb pohárban tiszta csapvizet helyezünk el a helyiségben.

Sokan kamillateás borogatással kezelik a szemgyulladást. Helyesen teszik?

A kamillatea valóban gyulladáscsökkentő hatású, viszont az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, így a panaszok enyhítése helyett akár szemhéjduzzanatot is okozhat. Megítélése erősen vitás, ezért használata előtt konzultáljunk gyógyszerésszel vagy szakorvossal, és ha bizonytalanok vagyunk, inkább válasszunk más kezelési módot, pl. bórvizet.

Mely korosztály veszélyeztetett leginkább a szemproblémák kialakulásában?

Kiemelten figyelni kell a gyerekekre, mivel ők még nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a káros környezeti hatásokról, ezért a szülők felelőssége, hogy gondoskodjanak megfelelő védelemről. Életünk folyamán elszenvedett UV-sugárzás okozta károsodások idős korban rosszindulatú elváltozásokat okozhatnak. Ezért a tűző napon való tartózkodás esetén is érvényes az a szabály, hogy csak mértékletesen, és a kellő óvintézkedések betartásával szabad magunkat kitenni a sugárzásnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!