Öröklés

2018. 07. 05.
A júniusi cikkben a kötelesrésszel, a végrendeletből való kizárás és kitagadás lehetőségeivel foglalkoztunk. Nézzük meg e három jogintézményt példákkal.


János a követező végrendeletet írta: „Minden vagyonom legyen a feleségemé, Erika lányomat kitagadom.” Ez a kitagadás érvénytelen, mivel János nem jelölte meg azt az okot, amely alapján lányát kitagadta. Kitagadni ugyanis csak a törvényben felsorolt okok alapján lehet. Így Erika kötelesrészre lesz jogosult.

Tamásnak két gyermeke volt, Géza és Gréta. Felesége Jolán. Géza és szülei között a kapcsolat nagyon megromlott, amikor Géza megházasodott, szülei a feleségét nem fogadták el, állandósultak a családi viszályok. Tamás végrendeletében vagyonát lányára és feleségére hagyta. Fiára olyannyira megharagudott, hogy végrendeletében meg sem említette. Géza a hagyatéki eljárás során szerez tudomást apja végrendeletéről. Felesége örökös nyüstölésére elmegy a tárgyalásra, ahol sértettségét legyőzve a kizárást ugyan tudomásul veszi, de kötelesrész iránti igényét sikerrel érvényesíti.

Péter, az örökhagyó gyermeke rossz társaságba keveredett, drogozott, elzüllött, barátaival idős embereket fosztogatott, úgy, hogy többrendbeli bűncselekmény miatt 7 év börtönbüntetést kapott. Péter és szülei között emiatt a viszony nagyon megromlott.Egy ideig szülei próbálták visszaterelni a helyes útra, de idővel feladták, és a kapcsolat közöttük teljesen megszűnt. Péter apja gyermeke magatartását teljesen elítélte, és végrendeletében erre az okra hivatkozással kitagadta. Péter a börtönből való kiszabadulását követően jó útra tért, szüleivel felvette a kapcsolatot, apja megbocsátott neki, ám nem sokkal később apja meghalt anélkül, hogy a kitagadást tartalmazó végrendeletét visszavonta volna.

Ebben az esetben a kitagadás hatálytalan, mivel annak okát Péter apja utólag megbocsátotta. A végrendelet visszavonására, vagy új végrendelet készítésére nincs szükség, Péter az általános szabályok szerint örököl.

Béla súlyos mentális problémákkal küzdött, pszichiátriai kezelés alatt állt, majd nem sokkal később cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezték. Ezt követően végrendeletet írt, melyben gyermekét kitagadta azzal, hogy az nem ápolta, gondozta, amikor szüksége lett volna rá. A hagyatéki vagyont Béla rózsadombi háza és balatoni nyaralója képezi. Gyermekén kívül más hozzátartozója nincs, utána az állam örökölne. Gyermeke ügyvédje segítségével a végrendeletet sikeresen megtámadta arra hivatkozással, hogy az örökhagyónak a végrendelet készítésekor már a végrendelkezési képessége teljesen hiányzott, így a végrendelet teljes egészében érvénytelen a benne foglalt kitagadással együtt.

Saroltának két gyermeke volt. Végrendeletében 12 millió forint értékű összes vagyonát testvérére hagyta. Két évvel korábban a két millió forint értékű gépkocsiját Károlynak adta. A hagyaték tiszta értéke 10 millió forint. A kötelesrész alapja a gyermekek vonatkozásában 12 millió forint, törvényes örökrészük 6-6 millió forint. A kötelesrészük mértéke törvényes örökrészük egyharmada, vagyis fejenként 2 millió forint. Mivel Károly pont két millió forint értékű gépkocsit kapott, ez az ajándék az ő kötelesrészének kielégítésére szolgál, a másik gyermek, Balázs azonban kötelesrész iránti igényt érvényesíthet a két millió forint vonatkozásában Sarolta testvérével szemben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!