Apák Napja

2018. 06. 17.
Szerző: Kalmár András
Benedek fiam az egyetlen a családban, aki igazán komolyan veszi az ünnepeket. Ha ő nem lenne, egy-egy hátba veregetéssel elsiklanánk a névnapok felett, nem öltözne gyertyafénybe a Föld óráján a lakás, és Bodza kutya sem kapna tavaszköszöntő plakátot a háza fölé.

De ő a legapróbb alkalmat is megragadja, hogy ajándékokat készítsen a családnak vagy a barátainak, és órákat eltölt a csodálatosnál csodálatosabb kavicsdíszítésű fadobozok, mázas kerámiák és fafaragványok elkészítésével. Így érthető, hogy egy szép tavaszi napon feltette a teljesen egyértelmű kérdést: – Papa, mikor van apák napja?
Hmmm... mikor is? Zavarba jöttem. Mert ez ugye, bonyolult. Hisz nálunk, Magyarországon nem igazán ünneplik... Erre ő, nem azt kérdezte, hogy miért – ugyanis tízévesen megtanulta már, hogy Magyarországon minden másképp van – hanem azt, hogy akkor más országban mikor van apák napja? Mondtam, hogy megnézem.

Arról azért érdemes egy kicsit ellamentálni, hogy ha a Valentint, halloweent és annyi minden mást oly ügyesen beglobalizáltunk, ez a Father's Day – Fater Tag miért nem lépett be se Hegyeshalomnál, se Letenyénél?
Pedig a mi társadalmunk aztán annyira férficentrikus, hogy kis hazánkban még mindig csak az számít vezetőnek, legyen szó nagyvállalatról vagy politikáról, aki talpig férfi – jelentsen ez bármit is. Ennek ellenére ezt a maszkulin ünnepet nem sikerült megszeretnünk. Pedig őszintén mondom, rajtunk, apákon is lenne mit ünnepelni.



Amikor a fenti kérdésre kerestem a választ, akkor akadtam rá egy érdekes oldalra. A My daddy is beautiful – Csodálatos az apukám című oldalt Yoko Ono találta ki, akit nem kell bemutatni azoknak, akik még tudják, mi volt a Beatles. A fiatalabbaknak annyit elárulnék dióhéjban, hogy egy japán képzőművészről van szó, aki John Lennon felesége lett, és sokan őt okolták azért, hogy feloszlott a fent említett történelmi jelentőségű zenekar. Akár igazuk van, akár nem, John Lennon Yoko Ono mellett – hogy is fogalmazzak finoman – mondjuk úgy, hogy szintet lépett, és nem csak művészileg: ő volt az első világsztár a történelem folyamán, aki rájött, hogy mi az a társadalmi felelősségvállalás (persze akkor még nem így hívták), és aki jó dolgokra használta fel a népszerűségét és a pénzét. Az előbbiről csak annyit, hogy amikor 1980. december 8-án a háza előtt lelőtte egy őrült, a budapesti gimnáziumok többségében egyperces néma vigyázzállással tisztelegtek a gyerekek az emléke előtt – és nem tanári kezdeményezésre.

Szóval ezen az oldalon Yoko arra kapacitál mindenkit, hogy töltsön föl képeket az édesapjáról, esetleg írjon hozzá pár sort, vagy akár egy regényt, de mindenekelőtt ölelje meg az édesapját – amíg megteheti. Yoko és John Lennon fia ugyanis csak 5 éves volt azon a decemberi délutánon, neki apa nélkül kellett felnőnie.

Végül megtaláltam fiam kérdésére is a választ, mivel az oldalon egy külön menüpontot szenteltek a Mikor van apák napja kérdésnek. Nos, nem sorolom fel itt a világ minden országát, de van néhány érdekesség: pl. az oroszok február végén tartják, a horvátok és a svájciak március közepén, míg Kazahsztánban május 7-én ünnepelnek. Számos ország június 17-ét jelölte ki e célra, de például a La Manche csatornában található Jersey és Guernsey szigete (az előbbit Gerald Durell állatkertjéről ismerhetjük) a június 22-ét tartotta megfelelőnek. A lényeg, hogy ha valaki körbeutazza a világot, jó eséllyel futhat bele egy apák napi ünnepségbe. Talán majd egyszer Magyarországon is.
Yoko Ono kiállítása pedig hamarosan Szentendrére látogatnak az Art Capital elnevezésű összművészeti fesztiválra. Akit érdekel a kortárs képzőművészet, az ne hagyja ki ezt a nyár eleji rendezvényt! És vigye el az apukáját is!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!