Szükség van a manduláinkra

2018. 06. 13.
A fejlettebb országokban a leggyakrabban végzett operációk közé tartoznak a torok- és mandulaműtétek. Évente sokmillió gyerek esik át rajtuk, rendszerint amiatt, mert az immunrendszer részeként működő, felső légúti fertőzések ellen küzdő képződmények krónikusan begyulladnak. Mostanáig az orvosok úgy gondolták, e szervek eltávolítása nem jár komolyabb következményekkel, egy új kutatás szerint azonban alaposan megszenvedhetjük a későbbiekben hiányukat.

A Melbourne-i Egyetem kutatója, dr. Sean Byars kollégáival összesen 1,2 millió dán egészségügyi adatait fésülte át. A páciensek többségének egészségét a születéstől kezdve egészen tízéves korig követték nyomon az orvosok, akadtak viszont olyanok is, akiknek az állapotát egészen harmincéves korukig vizsgálták a szakemberek.

Ezt követően összevetették a 9 éves kor előtt mandulaműtéten átesett csoport tagjainak adatait azokéval, akiken nem végeztek el ilyen jellegű operációt.A kutatók azt találták, hogy a torokmandula-műtéten átesettek háromszor nagyobb eséllyel szenvedtek allergiától vagy valamilyen felső légúti megbetegedéstől (asztma, influenza, tüdőgyulladás) az operációt követő években, mint azok, akiknek a torokmandulája megmaradt.

Az orrmandula-műtét esetében az előbb felsorolt betegségek gyakorisága megkétszereződött, ezenkívül a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), illetve a kötőhártya-gyulladás is sűrűbben jelentkezett.Ami talán még meglepőbb, hogy azok az okok – krónikus fül- és arcüreggyulladás, légzési problémák – amik miatt a mandulaműtéteket gyakran elvégzik, az operációt követően nem sokkal kiújulnak, így a beavatkozás csak rövid távú előnyöket hoz, a problémákat hosszú távon nem oldja meg.

A mostani kutatás volt az első, ami a torok- és orrmandula-műtétek hosszú távú hatásait vizsgálta. Mivel igen nagyszámú beteg adatait vizsgálták, ezért a kutatók szerint a kutatás megállapításait komolyan kell vennie az orvostudománynak is.

Dr. Byars szerint a most feltárt kockázatok fényében amennyiben lehetséges, a mandulákkal kapcsolatos problémákat valamilyen alternatív terápiával kellene megoldani, és csak legvégső esetben szabad belevágni a szervek eltávolításába. Ha a műtét elkerülhetetlen, addig kellene halasztani azt, amíg a gyermek immunrendszere már elég fejletté nem válik ahhoz, hogy a mandulák nélkül is teljesen el tudja látni feladatát.

Mivel a torok- és orrmandulák a limfatikus rendszer részei, és így kulcsszerepet játszanak az immunrendszer normális fejlődésében, illetve gyerekkorban a kórokozók kiszűrésében, nem meglepő, hogy eltávolításukkal sérül a patogének észlelésének képessége, ezzel párhuzamosan pedig nő a légzőszervrendszeri, valamint más, fertőző betegségek kialakulásának valószínűsége.

 

Forrás : Origo

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!