Csodanövény Tihanyból

Szerző: Szentkuty Nikolett
A gyógyszerészet régóta alkalmaz különböző növényeket a gyógyászatban, és manapság is sok gyógyszer tartalmaz növényi kivonatot. 2018-ban a levendula az év gyógynövénye – arról, hogy miért annyira népszerű, és mikor érdemes alkalmazni, dr. Gulácsi-Gőgh Nórát, a pitvarosi Szent István Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

dr. Gulácsi-Gőgh NóraMióta használják gyógyászati célokra a levendulát, és mennyire elterjedt hazánkban ez a növény?

A levendulát már az ókorban is ismerték és használták gyógyászati célból, Európába még a rómaiak hozták be. A XV. században került Magyarországra, azóta dísz- és aromanövényként is ültetik, és a XVII. század óta terem a Pannonhalmi Főapátság kertjében. A levendula hazai ipari célú termesztését a Tihanyi-félszigeten Bittera Gyula indította el az 1920-as években. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket, amit a levendula erős illatával magyaráznak.

Mely típusai, fajtái alkalmasak gyógyászati felhasználásra, és a növény mely részeit hasznosíthatjuk?

Gyógyászati célra a valódi, vagy más néven keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia) alkalmazzuk, de a hagyományos népi gyógyászatban emellett egyéb fajok is előfordulnak. Napjainkban a gyógyászatban a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzuk. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított virága és a belőle nyert illóolaj is hivatalos, de a hatás szempontjából a legfontosabbnak a növény illóolaját tartjuk. A levendulavirágzat kb. 1-3% illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

Milyen gyógyhatással bír a növény, és milyen egészségügyi problémákra használhatjuk?

Hazánkban és Európában elsősorban szorongásoldó, nyugtató hatása miatt használják a növényt, hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok, valamint – főleg a népi gyógyászatban – epepanaszok orvoslására is alkalmazzák.
Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

A levendulát többféle formában is hasznosíthatjuk. Melyek ezek, és milyen mennyiségben készítsünk például teát vagy fürdőt belőle?

Közvetlen fogyasztásra készíthető gyógytea forrázattal. Fontos, hogy az edényt fedjük le, hogy az illóolaj ne távozzon, a nyugtató, elalvást segítő hatása így teaként alkalmazva is érvényesül. 1-2 kávéskanálnyi virágzatot forrázunk le kb. 2 dl vízzel, hagyjuk állni 4-5 percig, majd szűrjük le.

Az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki, épp úgy, mint az olaj inhalálása, párologtatása.

Nyugtató fürdőként is alkalmazhatjuk, 20-50 g levendulavirágból készítsünk 2 liter forrázatot, majd adjuk a fürdővízhez és 15-20 percig fürdőzzünk.

Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte elérhetőek különböző méretben és formában. Bár a levendula nagyon sokáig megőrzi illatát, érdemes rendszeresen, évente cserélni a párnák tartalmát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért is kedvelték a levendulát. Szárított virága általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni. Kertben más növény – általában rózsa – mellé ültetve pedig elűzi a levéltetveket.

Ezen kívül fűszerként is használhatjuk, virágját ízesítőként lekvárba is belefőzhetjük, illetve mézet is ízesíthetünk vele.

Lehetnek-e mellékhatásai, illetve alkalmas-e más gyógyszerekkel egy időben történő használatra?

A levendulavirág felnőtteknél a javasolt adagban alkalmazva biztonságos, jelenleg nincsenek ismert ellenjavallatai, mellékhatásai, bár nagyon ritkán allergia előfordulhat – főként az illóolaj alkalmazása során. Jó hír viszont, hogy nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel. Az illóolaj használata viszont nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, mivel a hatásáról hiányosak az ismereteink.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!