Almás pite

2018. 04. 27.
|
Címkék: Társaslány 

Márti álmot látott, és nem is tud másra gondolni azóta, csak Adélkára, aki az álomból rámosolygott, és megpaskolta az arcát, hogy jól van, ügyes lányka vagy, büszke vagyok rád, te tücsök. Pont, ahogy vagy harminc évvel ezelőtt. Mi lehet Adélkával, kérdezgeti azóta.

Márti tíz éves se volt, amikor egyik éjjel jött a telefon, a nagyi sokáig hallózott, aztán azt ismételgette, hogy jajistenem, jajistenem. Fekete téli éjszaka volt, rohantak a kórházba, a nagyi végigsírta az utat a taxiban. Márti lomhán hagyta, hogy végigvonszolja a fehér folyosókon, aztán előkerült egy orvos, suttogva beszélt, a nagyi felzokogott, majd eltűnt egy fehér ajtó mögött. Márti kint várta a fehérben végtelen sokáig, aztán már csak arra emlékszik, mondja, hogy leesett a hó, a temető is vakító fehér, amilyen a kórházi folyosó, a nagyi magához öleli, ne félj, apa és anya fentről vigyáz rád. Mártit a nagymama nevelte fel, meg Adélka, a nagyi barátnője. Senki nem tudott olyan almás pitét sütni.

Aztán még pár év, és nagyi is elköltözött a Mennyországba, Márti meg a fővárosba idegen rokonokhoz, hetente írt levelet Adélkának, hogy milyen a gimnázium, Adélka hetente háromszor válaszolt, aztán elfogytak a levelek is, és csönd. Egészen mostanáig, az álomig.

– Mi lehet Adélkával?

– Látogasd meg, aztán megtudod – dörmögte bele a megilletődött csendbe Szaki, de Márti elpityeregte magát, hogy az nem olyan egyszerű, mert már nem is emlékszik pontosan, hol lakott Adél néni, és mi van, ha már nem is él, vagy nem is emlékszik őrá.

Kopasz, ágas-bogas fák és párát lehelő szántók között vezetett az út Pestről a Börzsönybe, korán reggel indultunk, Szaki feszesen a volánnál, Spirike mellette, mint élő GPS, hátul pedig Márti és én, meg egy gyűrött, régi levél gyöngybetűkkel. A feladó Kiss Adél.

Véznácska néni nyit ajtót, nevet a kék szeme. A haja fényes ezüst. Bevezet a szobába, kérdi, ettünk-e, ittunk-e, mit hozzon. Hiába ellenkezünk, apró tányérokon még apróbb almás pitéket tesz elénk, alig várja, hogy megkóstoljuk. Nagyon finom, bólogatunk, ő pedig már mondja is, hogy liszt, margarin, egy kis víz, pici ecet és pici só, ilyen egyszerű. Aztán leül, és gyönyörködik, hogy milyen szépen eszünk.

Nézem Mártit, mikor szólal már meg, de ő csak bámulja Adélkát némán, Szaki nyomatékosan rákrákog, de semmi, Spirike végre megszólal: – Meg sem tetszik kérdezni, hogy kik vagyunk?

Adélka felnevet: – Biztosan titeket is tanítottalak valamikor – mondja –, gyakran felkeresnek ám a régi tanítványaim.

Márti végre feláll, odalép Adél néni elé, és átadja a régi levelet, aminek az a vége, hogy vigyázzanak rád az angyalok, kislányom. Adél néni szemüvegért nyúl, figyelmesen elolvassa a levelet, aztán megint, aztán Mártira néz, arcáról eltűnik a mosoly, úgy nézi őt, mint egy jelenést, aztán nagyon lassan, nagyon sokáig magához öleli. Onnantól fogják egymás kezét, Adélka Szakit küldi ki újabb tál pitéért, el ne kelljen engednie Mártit, Márti dicsekszik munkával, családdal, két gyerekkel, aztán fényképeket mutogat, Adélka pedig magához húzza, össze is csókolja, és azt mondja: – Jól van, ügyes lányka vagy, büszke vagyok rád, te tücsök.

Aztán mesél és mesél, hogy nincs ám egyedül, mert a régi gyerekek visszajárnak, pedig már száz éve nyugdíjban van, és bejár a kórházba is az öregekhez felolvasni, meg egy kicsit vigasztalni őket, mert olyan sok a szomorúság, a kétség a szívekben. Aztán hirtelen izgatott lesz, Szakit kiküldi öt terítékért, mindjárt hozzák a finom ebédet az önkormányzattól, jóízű is, meleg is, zöldségleves és makaróni, de Adélka nem tudja megenni, hatalmas adag az. Na, szép is lenne, ha megennénk az ebédjét, nézünk össze a lányokkal, de ő szigorúan asztalhoz parancsol, csak előbb még kezet mosni, az almás pitét pedig félreteszi, ebéd előtt már tilos.

Csengetnek is, ételhordóban az ebéd, Adélka szalad, mit neki a közel nyolcvan év, szép szalvétákat tesz a tányérok mellé, aztán gondosan öt felé meri a levest. Mielőtt enni kezdünk, kis kezét imára kulcsolja az asztal alatt.

Sötét van, mire elbúcsúzunk, lekísérne az autóig, mondja, de mostanában nehezebben mozog a lépcsőn, a nyáron baleset érte. A közért felé biciklizett, mikor egy suhanc el akarta venni a táskáját, és ahogy megrántotta, elesett. A fiú a járdára fektette, végül a táskát se vitte el. Combcsonttörés, műtét. De azóta jó útra tért ám az a fiú, nem iszik, nem csavarog, és Adélkához is ellátogat néha.

– Ajándék volt a betegség is – mondja –, igaz, csak háromlábú bottal tudtam járni, kérdeztem is a gyógytornászt, hogy engedhetném el. Azt mondta, tegyem össze a két kezem, mint mikor imádkozom. Hát így tettem meg újra az első lépéseket.

És Adélka siet azóta is, hogy eljusson oda, ahol szükség van rá, beteghez, öreghez, fiatal tévelygőhöz. És ha megjön a jó idő, Mártiékhoz is elmegy biztosan, ott is marad néhány hétig, süt majd jó kis pitét az unokáknak, megígérte.

Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el