Ingyenes DNS vizsgálatot tervez Észtország

2018. 04. 17.
Észtország a közeli jövőben ingyenes DNS-vizsgálatot biztosítana 1,3 millió lakójának, és meg is tették az első lépéseket egy genetikai vizsgálati és információs szolgáltató intézmény felállítására. A március 20-án elindított kezdeményezés célja, hogy az emberek tudatában legyenek, milyen betegségekre hajlamosak, és minimalizálhassák a későbbi megbetegedések kockázatát.

Első körben százezer embernek adják át a genetikai kód alapján különböző betegségekre kalkulált kockázatokról szóló információt, a résztvevőket természetesen önkéntességi alapon toborozzák. Az adatokat először a háziorvosok kapják meg, hogy a jövőbeli betegek konzultálhassanak a kapott eredményekről és arról, hogy milyen életmód-változtatással előzhetik meg vagy késleltethetik a bajt.

A tervek szerint fokozatosan aztán az összes észt állampolgárra kiterjesztik a szolgáltatást, amelyhez a Tartui Egyetem Genomikai Intézete biztosítja a tudományos hátteret. Nem Észtország az egyetlen, amely ingyenes vagy olcsó genetikai vizsgálatot biztosít állampolgárainak: az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) is kínál hasonló szolgáltatást, de elsősorban a betegségek diagnosztizálásában segítik ezzel az orvosokat, nem pedig a lakosságot a baj megelőzésében – írja a Futurism.

 Az állampolgárok DNS-mintáit gyűjtő biobank programjuk 2000 óta létezik azzal a céllal, hogy elősegítse a kutatómunkát és személyre szabottabb ellátást tegyen lehetővé. Azzal, hogy a genetikai elemzést most az állami egészségügyi rendszerbe is beemelik, Észtország jó példát mutathat a világnak arról, hogy miként lehet a genetikát a jó egészség érdekében bevetni.

Bár szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a genetikai térképen alapuló ingyenes tanácsadás esetleg felesleges riadalmat kelthet, az orvosok közvetítése segíthet abban, hogy a megelőlegezett diagnózis ne okozzon se félreértéseket, se szükségtelen rettegést.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az észt parlament már 1999-ben törvénybe foglalta, hogy minden genetikai adat azé a donoré, akitől származik. Az észtek rendelkezhetnek arról, hogy a belőlük származó mintát milyen kutatásokban használhatják fel, amit nem sokára egy praktikus weboldalon nyomon is követhetnek.

 

Forrás : QUBIT.HU

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!