Tavaszi megtisztulás

Szerző: Szentkuty Nikolett
tavasz közeledtével sokan szeretnék szervezetüket formába hozni, megszabadulni a felesleges anyagoktól és kilóktól, ezért különböző méregtelenítőkúrákba kezdenek. Népszerűségük töretlen, de arról, hogy hogyan érdemes elkezdeni, és milyen veszélyei lehetnek a tisztítókúráknak, Balázsné dr. Hati Margitot, a csanádpalotai Kazay Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Balázsné dr. Hati MargitMilyen anyagok gyűlhetnek fel a szervezetünkben, amelyektől egy tisztítókúra során megszabadulhatunk?

Szervezetünkbe folyamatosan salakanyagok és mérgek rakódnak le. A méreganyagok körülbelül hetven százaléka élelmiszereink által jut a szervezetünkbe, mivel táplálékaink egyre több tartósítószert, valamint adalék-, színező-, és állományjavító anyagot tartalmaznak. Ezek a méreganyagok, amelyek a testünkbe kerülnek, az anyagcsere-folyamatok során ugyan távoznak, azonban ahhoz, hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak.

Miért a tavaszi időszak a legideálisabb a kúra elkezdésére?

Köztudott, hogy télen nehezebb ételeket fogyasztunk, valamint az ünnepek alatt többet is eszünk az általában megszokottól. A friss gyümölcsök, zöldségek sem érhetők el ilyenkor, és a mozgás is háttérbe szorul ebben az időszakban. Ekkorra testünk ellenállóképessége legyengül, mivel a téli hónapokban szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, létfontosságú vitaminhoz és nyomelemhez jut, és a friss levegőn is kevesebbet tartózkodunk. Télen az anyagcserénk is takarékra kapcsol, így a mérgeket és a képződött káros anyagokat sem tudja kellőképpen megsemmisíteni. Ezek az anyagok megváltoztatják szervezetünk belső környezetét, és sejtszinten akadályozzák az oxigén- és tápanyagellátási feladatokat.

Az, hogy sejtjeink nem jutnak hozzá kellő mértékben a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz – amelyek egyben az energiatermeléshez is elengedhetetlenek –, kihat teljesítőképességünkre, és folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. A tavasz beköszöntével egyre több friss gyümölcs és zöldség válik elérhetővé, így már a tisztítókúra kivitelezése is könnyebb, amely pozitív lehet, hiszen a méreganyagok eltávolítása után fittebbnek érezzük magunkat, és frissen tudjuk fogadni a tavasz első rügyeit és a napsugarakat.

Milyen vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel segíthetjük a szervezet feltöltődését, érdemes-e ezeket a tél elmúltával is alkalmaznunk?

A tisztítókúra ideje alatt nagyon fontos a vitaminok pótlása. A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, előállítani nem tudjuk őket, így a táplálékkal kell bevinni azokat. Télen zsírosabb, vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztunk, a napfény jótékony hatásából is kevésbé részesülünk, ezért fokozottabban oda kell figyelnünk a vitaminok és nyomelemek pótlására. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít a fertőzések leküzdésében, de túl nagy adagokban nem javasolt alkalmazni, mivel a felesleges mennyiség a vizelettel úgyis távozik, és a vesét is leterheli. Szükség van a B-vitaminokra is, amelyek segítenek leküzdeni a feszültséget, nyugtalanságot. A D-vitamin pótlására is figyelnünk kell, ugyanis télen egyrészt csak a táplálékkal tudjuk a szervezetünkbe juttatni, másrészt a napsugarak hatására képződik, de a téli borongós, fényhiányos időben ebből is sokkal kevesebbet kapunk természetes úton. A méregtelenítés során a mérgekkel együtt a vitaminok is kiürülnek, amelyeket mindenképp szükséges pótolni. Erre a célra leginkább a komplex multivitaminok felelnek meg, mivel az összes szükséges vitamint és nyomelemet tartalmazzák.

Milyen veszélyei lehetnek a tisztítókúráknak?

A tisztítókúrára alapvetően nincs szüksége az emberi szervezetnek, és olykor még veszélyes, káros is lehet az egészségünkre, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat. Ügyelni kell például az elegendő mennyiségű folyadékbevitelre, mert ha nem iszunk eleget, felborítjuk a szervezet folyadék- és elektrolitegyensúlyát, amely gyomorproblémákhoz, fejfájáshoz, fáradtsághoz, ingerlékenységhez, súlyosabb esetben akár kiszáradáshoz is vezethet. Bármilyen méregtelenítő kúrát választunk, fontos tudni, hogy a méreganyagok csak az ásványi anyagokhoz kötődve tudnak a szervezetből kiürülni, ezért biztosítani kell az ásványi anyagok pótlását. Fontos tudni azt is, hogy gyermekeknek, időseknek, krónikus betegeknek és kismamáknak tilos a méregtelenítés.

Milyen kiegészítő tevékenységek segíthetik a szervezet tisztulását és a fogyást?

A bőrön át az izzadással nagy mennyiségű salakanyagot tudunk a szervezetünkből eltávolítani. Az izzadást többféleképpen érhetjük el: sportolással, izzasztó teakeverékek fogyasztásával, szaunázással vagy gőzfürdővel. Számos gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek segítik a vese munkáját, így a véráramból a keletkezett bomlástermékek, felesleges ásványi anyagok, sőt még a víz is fokozottabban szűrődik ki. Azonban minden esetben fokozott figyelmet igényel a folyadékbevitel, hogy a kiszáradást megelőzzük.

A tisztítókúra csak időszakosan alkalmazható, vagy érdemes év közben akár többször is beiktatnunk?

Manapság a tisztítókúrák reneszánszukat élik, a tisztító módszereket egyes irodalmi források szerint már az ókori Egyiptomban is alkalmazták. Egészséges és beteg emberek egyaránt tavasszal és ősszel szoktak tisztítókúrát tartani, azonban mindig ügyelni kell az ellenjavallatokra. A szervezetet fokozatosan kell felkészíteni a diétára, valamint célszerű a kúra megkezdése előtt orvossal vagy dietetikussal is konzultálni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!