Ma van a tuberkulózis világnapja

2018. 03. 24.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis (gümőkór, tbc, tüdőbaj) világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

A világon évente 1,6-1,7 millió ember hal meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben. A baktérium által terjesztett fertőző betegségek közül a tbc szedi a legtöbb áldozatot.  Minden évben több mint nyolcmillió új fertőzést regisztrálnak, ebből több mint félmillió esetet a Mycobacterium tuberculosisnak a szokásos gyógyszerekkel szemben ellenálló törzse okoz. A világnépesség csaknem harmada, mintegy kétmilliárd ember hordozza magában a tbc kórokozóját, szerencsére azonban nem mindenkiben fejlődik ki a cseppfertőzéssel terjedő betegség.

 A tüdőbaj kezelés híján halálos is lehet, viszont a kezelt beteg (a gyógyuláshoz féléves szigorú gyógyszerszedés szükséges) 1-2 hónap múlva már nem terjeszti a betegséget. A tbc rendkívül veszedelmes, úgynevezett multirezisztens változatainak kezelése bonyolultabb, ráadásul erősebb, második-generációs szereket igényel.

Háttér

A régóta ismert tbc Európában az ipari forradalom idején vált nagyon gyakorivá, a túlzsúfolt városokban a halálesetek több mint 30 százalékát okozta. Az antibiotikumok kifejlesztésével, az 1940-es évektől a tbc elleni harc megnyertnek tűnt, de az 1980-as évek óta a megbetegedések száma ismét növekvő tendenciát mutat. Egyes baktériumtörzsek a szokásos antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váltak, s a védőoltás, a BCG is veszített hatékonyságából. Bár a halálesetek 95 százalékát a fejlődő országokban regisztrálják, a baktériumok az utazások megszaporodása nyomán visszatértek a gazdag országokba is.

Még mindig veszélyes

A Nemzetközi Vöröskereszt a jelenlegi tuberkulózis-helyzetet a II. világháború utáni legsúlyosabbnak minősítette és felszólította az Európai Unió vezetőit, hogy tegyenek többet a betegség leküzdésére. Az unió keleti határain olyan új tbc-kórokozók pusztítanak, amelyek ellenállnak a gyógyszeres kezelésnek. (Ukrajnában óránkét átlagosan négyen fertőződnek meg a tébécé kórokozójával, egy ember pedig meghal a betegségben.) A 2006-ban elindított világméretű akcióterv keretében 2015-ig 56 milliárd dollárt fordítanak a tuberkulózis elleni védekezésre, 14 millió emberi életet mentve meg ezáltal. 

Nehéz diagnosztizálni 

A tbc-t nem egyszerű diagnosztizálni, mert tünetei (például a láz, fáradtság, étvágytalanság, éjjeli izzadás) sok más betegség kísérői lehetnek. A jelenleg alkalmazott tesztek eredményére hetekig kell várni, ezért jelentős egy új vérvizsgálati módszer, amellyel napok alatt kimutatható a fertőzés. Ez a vérteszt 99 százalékos biztonsággal állapította meg a jelenleg használt tuberkulin bőrpróbával összehasonlítva, hogy a páciensnek nincs tuberkulózisa - alig 48 óra leforgása alatt.  

Kötelező szűrés

Magyarországon a tüdővész a múlt század elején népbetegség volt, nem véletlenül nevezték morbus hungaricusnak, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. Az 1950-es évek szigorú intézkedései és a tüdőszűrő rendszer kiépítése visszaszorította a megbetegedések számát. A tüdőszűrést a 30 évnél idősebbek körében az ÁNTSZ kötelezően rendeli el azokon a területeken, ahol az előző évben a tbc-s megbetegedések száma átlépett egy meghatározott értéket (25 beteg százezer lakosra). Ezen kívül is elrendelheti az ÁNTSZ a tüdőszűrést, ha erre okot lát.

Forrás : Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!