Az ekcéma kezelése házilag, hatékonyan

Szerző: Szentkuty Nikolett
Az ekcéma az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség, amivel élete során bárki találkozhat. Arról, hogy hogyan ismerhető fel, milyen gyógymódok léteznek, és mikor szükséges mindenképpen orvoshoz fordulnunk, dr. Komáry Gábort, a kecskeméti Hunyadi János Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

dr. Komáry Gábor gyógyszerészKinél alakulhat ki ekcéma? A hajlam vagy a környezeti ártalmak növelik a kialakulás esélyét?

Az ekcéma kialakulásának különböző okai lehetnek. Normális körülmények között a bőrünk képes a különféle fizikai, kémiai, és biológiai behatásoknak ellenállni, túlzott igénybevétel esetén azonban előfordulhat, hogy a bőr védekező funkciója sérül, és nem kívánt tünetek, gyulladás alakul ki. A bőr „tűrőképessége” függ a kortól, a nemtől, a genetikai adottságoktól. Megkülönböztetünk ún. alkati ekcémát, melyet a bőr védekezőképességének veleszületett gyengesége okoz, illetve külső tényezők által kiváltott allergiás vagy irritatív mechanizmus alapján kialakuló ekcémát.

Amennyiben allergiás reakcióként lép fel, mi válthatja ki, és ez milyen tünetekkel jár?

Allergiás kórok esetén akkor beszélhetünk ekcémáról, ha korábban valamely anyagra, például fémre vagy kozmetikumra érzékennyé vált a beteg, ezt követően pedig bőrgyulladás alakulhat ki. Más esetben valamilyen irritáló anyag, például erős vegyszer váltja ki a tüneteket, amelyekre jellemző a piros, viszkető, apró hólyagokkal tarkított vagy hámló bőrfelület. Krónikus formában a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik a bőr, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik.

Hogyan előzhetjük meg az ekcéma kialakulását?

Megelőzésében fontos a bőr védekezőképességének megóvása, a szárító hatású szappanok, a kemény víz, a vegyszerek kerülése, és a rendszeres bőrápolásnak a napi rutin részévé kell válnia. Ebben segítségünkre lehetnek a patikában elérhető, jó minőségű dermokozmetikumok, hipoallergén tusfürdők, olajfürdők, testápolók, illetve a gyógyszerész által készített bőrápoló készítmények.

Milyen gyógymódok, készítmények léteznek, amelyekkel házilag is kezelhetjük magunkat?

Enyhe viszketés, bőrszárazság esetén elegendő a fenti termékek használata, azonban ha erősen viszkető, nedvedző, kisebesedő bőrtünetek jelentkeznek, mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mivel az ekcémának több fajtája létezik, rengeteg kiváltó oka lehet, és ezek tisztázása nem mindig egyszerű.

Szükségesek lehetnek például akár belgyógyászati vizsgálatok is a kialakulás okainak feltárásához?

Kontaktekcéma esetén – tehát amikor a bőr közvetlenül érintkezik az allergiát okozó anyaggal –
érdemes átgondolnunk, milyen új anyagokkal, krémekkel, kozmetikumokkal érintkezett a bőrünk. Hosszabb ideje fennálló panaszok esetén a bőrgyógyász gyakran valóban kivizsgálást végez, és akár laborvizsgálatot, góckutatást is elindíthat a kiváltó ok tisztázására.

Amennyiben gyermekeknél, csecsemőknél alakul ki, mire kell kiemelten figyelni?

Újszülötteknél, csecsemőknél nagyon fontos a szárító, irritáló hatású anyagok és a túl gyakori fürdetés kerülése. Használjunk kifejezetten a babák bőrére kifejlesztett fürdetőket, ápolókrémeket, hiszen az ő bőrük még kevésbé képes ellenállni a környezeti behatásoknak. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek rövid időn belül, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!