A bélrák is gyógyítható!

Szerző: Tompa Diána
Magyarországon a vastag- és végbélrák a daganatos megbetegedések körében az első három helyen szerepel, a tüdő- és emlődaganatok mellett.

Egészségtudatos életmóddal és rendszeres szűrővizsgálattal – melyre a Médiaunió Alapítvány idei kampánya is felhívja a figyelmet – csökkenthető lenne a megbetegedések aránya. Erről dr. Barcza Zsoltot, a Bonyhád Kórház és Rendelőintézet főigazgatóját kérdeztük.

Dr. Barcza ZsoltKik a különösen veszélyeztettetek? Van-e nemek közti különbség?

A daganatos megbetegedések esetében mindig az idősebb korosztály a legveszélyeztetettebb. Nemek tekintetében is mutatkozik némi eltérés, a férfiaknál gyakoribb ez a rákfajta, aminek több oka lehet: egyrészt az életmódbeli tényezők náluk fokozottan fennállnak, másrészt a tapasztalatok szerint a szűrési hajlandóság is csekélyebb, mint a nők körében. Mint ahogy minden rákos megbetegedésnél, itt is meghatározó a genetika: akinek a felmenői között vagy rokonságában gyakrabban előfordult, annál jelentősen nő a kockázat. Létezik egy betegség, a familiáris polyposis, ami az egész családra terjedhet. Ha egyvalakinél diagnosztizálásra kerül, akkor az az orvosi protokoll, hogy az összes vérrokont szűrni kell, mert garantáltan nekik is van, és ha nem kezelik, akkor ez később vastagbélrák kifejletig juthat.

Az időben történő diagnosztizálással mennyire visszafordítható a betegség, és milyen tünetek esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni?

A vastag- és végbélrák az egyik olyan rosszindulatú daganatos megbetegedés, melynél óriási jelentősége van a korai diagnosztizálásnak, hiszen az orvostudománynak hatékony módszerei vannak a kezelésére. Amennyiben korai stádiumban sikerül bizonyítani a betegséget, szinte nyom nélkül gyógyítható.

Meg lehet-e előzni, és ha igen, hogyan?

Ezek a daganatok mindig a vastag- és végbélpolipból indulnak ki, mely a bél nyálkahártyájának a kisebb kiboltosulása. A betegek kezdetben akár évekig tünetmentesek lehetnek, nagyon sokan nem is tudnak róla, hogy ilyen polipok vannak a vastag- vagy végbelükben. Ezeknek a rákká való átalakulása több évet is igénybe vesz, ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés és megelőzés. Mára Magyarországon is kiépültek az egészségfejlesztési irodák hálózatai, ahol olyan dietetikus szakemberek vannak, akik hasznos tanácsokat tudnak adni étkezés és életmód tekintetében, hiszen a táplálkozás döntő szerepet játszhat ennek a daganatfajtának a kialakulásában. Általánosságban elmondható, hogy a nagyon erős, fűszeres, füstölt ételek kerülendők, illetve egyes álláspontok szerint a vörös- és disznóhúsok sem ajánlottak, viszont a nagy mennyiségű halfogyasztás javasolt. Természetesen, mint ahogy minden daganattípus, úgy a vastag- és végbélrák kockázati tényezőjét is növeli a fokozott alkoholfogyasztás és dohányzás, hiszen károsítják az emberi szervezetet.

Hogyan zajlik egy vastagbélszűrés, jár-e fájdalommal?

2016 tavaszán elindult Magyarországon egy rendkívül fontos kezdeményezés, mely a vastag- és végbélszűrésre összpontosít, és célja, hogy főképp a lakosság nagyobb kockázattal rendelkező csoportjait szűrje. Ez már elkezdődött háziorvosok és különböző szakrendelések felkészítésével, felmérésével. Ezen szűrés által mikroszkópos módszerekkel kimutatható a székletben az úgynevezett okkult vér, ami szemmel nem látható, de laboratóriumi körülmények között felismerhető. Amennyiben a páciens székletében vért találnak, vastag- és végbéltükrözésre küldik, ahol egy speciális eszköz segítségével a végbél felől gyakorlatilag a teljes vastagbelet meg tudják nézni, és kimutatni az esetleges polipokat és daganatokat. Ez a vizsgálat akár altatásban is elvégezhető, de minden esetben adnak fájdalomcsillapító injekciót. 50 év felett a panaszmenteseknek is érdemes elmenniük prevenció jelleggel rendszeresen szűrővizsgálatra.

Ön, mint a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, hogy látja, mennyire része az emberek hétköznapjainak az egészségmegőrzés?

Mi a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben speciális helyzetben vagyunk, mert 2013 óta működik nálunk Egészségfejlesztési Iroda, ami még 58 más helyen van az országban. Szeptember 30-án volt városunkban a Richter Egészségváros, és a program által kínált szűrővizsgálatokon, előadásokon rengetegen részt vettek, ami azt bizonyítja, hogy a mi térségünkben a lakók fontosnak tartják az egészségmegőrzést és prevenciót. Több mint nyolcmillió forint gyűlt össze a kórházunk számára, melyet elsősorban a kisebb műszerek megvásárlása és a krónikus ágyak modern multifunkcionális ágyakra történő lecserélésére fordítunk, ami nagyban javítja majd a betegek ellátási színvonalát, illetve a szakdolgozóinknak is nagy segítséget nyújt majd az ápolási munkájukban.

 

Mik lehetnek vastag- és végbélrák tünetei?

megváltozott emésztés

székrekedés

hasmenés

haspuffadás

bizonytalan hasi fájdalmak

véres székletürítés vagy végbélvérzés

végbéltáji idegentest érzése

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét rendszeresen tapasztalja, kérjük, keresse fel háziorvosát!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!