A daganatkezelés új lehetőségei

Rengeteg daganatos beteg számára nyújthat segítséget az Oncompass Medicine tevékenysége. Többek közt rendszerükben tárolják és felkutatják az információkat a legújabb hatóanyagokról és kezelésekről, ezzel nyújtva egyedülálló szolgáltatást.

Dr. Bánki EndreA személyre szabott kezelések fontosságáról és a laboratóriumukban zajló folyamatokról Dr. Bánki Endrét, az Oncompass Medicine operatív igazgatóját kérdeztük.

Miért különleges és egyedülálló az intézmény tevékenysége?

Az Oncompass Medicine a személyre szabott onkológiai ellátás feltételeihez szükséges diagnosztikát, és olyan informatikai szolgáltatást nyújt, amely gyakorlatiasan közelíti meg a kezelési lehetőségeket. Az a célunk, hogy a magyar betegek figyelmét is felhívjuk a világban elérhető kezelésekre, és segítsük ezek igénybevételét, elérését.

Szoros kapcsolatban állnak a nemzetközi kollégákkal, és nyomon követik a legújabb kutatási eredményeket. Milyen mértékben sikerül felhasználni a megszerzett információkat a saját tevékenységükben?

Valóban, magyar és nemzetközi konferenciákon is részt veszünk, ott voltunk Chicagoban és Madridban is a legnagyobb rákutatással foglalkozó kongresszusokon. Ezeken az eseményeken kiállítóként is jelen vagyunk, és folyamatosan figyeljük a trendeket, hogy merre fejlődik a világ a személyre szabott onkológiai ellátásban. Azt tapasztaltuk, hogy a miénkhez hasonló program, ami nemcsak egy diagnosztikai tesztet, egy különálló kiértékelést, hanem sok olyan gyakorlati szempontot is magába olvaszt, amikor a kezelőorvossal, az onkoteamekkel együttműködve támogatjuk a döntésüket, egyedülálló. Büszkék vagyunk arra, hogy mivel a világ egyik legrégebbi molekuláris diagnosztikai központja vagyunk - 2003-ban jött létre az intézmény -, még mindig megvan a több évnyi versenyelőnyünk, és úgy látjuk, hogy továbbra is töretlen a bizalom felénk.

Milyen típusú intézményekkel működnek együtt?

Magyarországon több mint húsz olyan onkológiai centrum illetve osztály található, akikkel szerződést kötöttünk, hogy mi mint diagnosztikai központ és bioinformatikaiszolgáltató cég, ők pedig mint klinikusok, együtt tudunk dolgozni a lehető legjobb terápia megtalálásán, és ez a szám folyamatosan növekszik. Ugyanakkor nem csak arra van lehetőség, hogy ezek a centrumok forduljanak hozzánk azon betegeik vonatkozásában, akiknél a személyre szabott terápia lehetőségei adottak, ma már ezt maguk a páciensek is megtehetik.

Korábban azt gondoltuk, hogy csak abból lehet probléma, hogy a beteg nem rendelkezik információkkal, minden tudás az orvos fejében van, és ez kiszolgáltatottságot eredményez. Azonban rájöttünk, hogy egy nagyon rövid átmeneti időszak után átbillentünk a másik oldalra, vagyistúl sok az információ. Az internetről ellenőrzés nélkül ömlenek ki az információk, és nagyon fontos egyfajta segítséget nyújtani az eligazodásban a betegek számára.

Sajnos azt látjuk, hogy a szakma annyira leterhelt, hogy nem jut idő egy nélkülözhetetlen tevékenységre: a beteg korrekt, személyre szabott, egyéni módon történő tájékoztatására. Fel kell világosítani minden pácienst a betegségéről, a kezelés várható előnyeiről és hátrányairól, a kockázatokról, ésminden egyébről, amit az egészségügyi törvény kilenc pontban meg is fogalmaz. Betegjogi képviselőként korábban azt tapasztaltam, hogy a tájékoztatásra nincs idő, ennek hiányában a beteg nem, vagy csak formálisan dönt, az orvos csak a hozzájárulását kéri a kezelésekhez. Ezért a mi modellünk abból indul ki, hogy ha beteg információkat szeretne kapni, akkor egyénileg is eljöhet hozzánk, és személyes konzultáció keretében megkapja a szükséges tájékoztatást, hogy indokolt-e számára a mi szakmai segítségünk.

Milyen esetekben lehet indokolt a személyre szabott kezelés?

Centrumonként eltérő, ki mikor tartja ezt fontosnak. Nemrégiben vezető onkológusokkal gyűjtöttük össze, melyek azok az esetek és területek, amikor az OncompassMedicine segítséget nyújthat. Jelenleg folyamatosan felmérjük a különböző onkológiai központok gyakorlatát, hogy megismerjük a kollégák gondolkodását, mert annak ellenére, hogy most már van egy egységes javaslat ezekről az indikációkról, de ez onkoteamenként eltérő lehet. Valójában inkább az a kérdés, hogy mikor nem tudunk segíteni. Ha valakinek az egészségi állapota már nem megfelelő, akkor sajnos a legtöbb esetben a szakmai indokoltságot már nem lehet felállítani. Azonban minden olyan beteg esetében - áttétes daganatok, esetleg melanóma, vastagbél-, emlő-, vagy gyomordaganat – akinél már látjuk akár a normál onkológiai ellátásba beépítve a személyre szabott célzott kezelés lehetőségét, feltétlenül érdemes ezt igénybe venni.

Létezik állami molekuláris diagnosztika, de csak azokat a gyógyszereket ellenőrzik felhasználhatóság szempontjából az adott betegnél, melyeket a társadalombiztosítás támogat. Viszont ma már Magyarországon is több mint ötven gyógyszer van forgalomban, melyeket nem ellenőriznek alkalmasság szempontjából, ráadásul további két-háromszáz hatóanyagnál jelenleg is zajlanak a klinikai vizsgálatok, csak a hozzáférés nem megfelelően biztosított. Mi ezekről is információt tudunk adni – vagyis nem agyógyszerhez keresünk beteget, hanem a beteghez gyógyszert.

Amikor valakit daganatos betegséggel diagnosztizálnak, az egyik legnagyobb félelem az – többek közt épp a kommunikáció hiánya -, hogy fájdalmas vizsgálatok és kezelések tucatjain kell átesni. Önöknél hogyan zajlik a vizsgálati és kezelési folyamat?

A bejelentkezést követően egy kolléga felveszi a kapcsolatot a beteggel, sokszor már ekkor tisztázunk néhány kérdést a kezelésekkel kapcsolatban, ez alapján kiderül, egyáltalán érdemes-e eljönni egy konzultációra. Az első megbeszélésen még nem is kell feltétlenül részt vennie a betegnek, akár egy meghatalmazottja is képviselheti, hiszen nem kerül sok fizikai vizsgálatra. Mi bekérjük a korábban eltávolított szövettani mintát az azt őrző patológiai osztálytól, ügyelve arra, hogy ebből vonjuk ki a DNS-t és megkeressük azt a génhibát, amely egyébként majd a terápia alapja lesz. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az egyszer már elvégzett vizsgálatból nyert mintát használjuk fel, így fájdalom és személyes jelenlét nélkül is elindíthatjuk a folyamatot.

A személyes konzultáció során először egy orvossal, majd egy szakértővel egyeztet a beteg, majd az esetét sok szakma képviselőjének bevonásával tárgyaljuk meg (amit mi tumorboardnak hívunk), és a szakmai segítségadáshoz szükséges kérdéseket tisztázzuk az adott páciensnél. A bekért mintákat a laboratóriumunkban megvizsgáljuk, megállapítjuk, milyen génhiba okozta a betegséget, majd a bioinformatikai rendszerünkben ellenőrizzük, hogy az adott génhibához kapcsolódóan milyen hatóanyagok vannak forgalomban, illetve melyek állnak fejlesztés alatt. Az összegyűjtött információkból összeállított dokumentumot (Riport) továbbítjuk a kezelőorvos felé, hiszen mi csak molekuláris információkat szolgáltatunk, bemutatjuk a terápiás tapasztalatokat. De arról csak a kezelőorvos és a klinikusok dönthetnek az összes információ birtokában, hogy mi az, ami beépíthető az adott beteg terápiájába. A vizsgálatok eredményeit ismertetve a végső döntés a beteg kezében van, mi azonban törekszünk a lehető legtöbb információ átadására.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!