„Tudatosan készültem a civil életre”

2017. 11. 04.
Szerző: Karancsi Ildikó
Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, fegyelmezett élsportoló múltját lezárva, szintén szoros napirendet követő üzletasszonyként él. Úszóakadémiát vezet, vállalkozások élén áll, a PhD megszerzésére készül, és az üzleti élet résztvevőit tréningezi. Rövid beszélgetésünket megelőzően pedig egy lecsófesztiválon főzött.

Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, világkupa győztes, örökös magyar bajnok. Az Aquaworld – Kovács Ági Úszóakadémia szakmai vezetője.Szereti is, vagy csak főzi a lecsót?

Mindkettő, főzöm is és szeretem is a hazai ízeket.

Hol és főleg mikor tanulnak meg a világklasszis úszók főzni?

Négy évet éltem Amerikában a 20-as éveim elején, ott kezdtem a főzéstudásomat csiszolni. Rákényszerültem, mert hiányoztak a hazai ízek, a magyaros ételeket fokról fokra tanultam. Nagy előrelépést persze a családanyává válásom hozott, egy egészen más dimenzióba kerültem.

Az országváltás, az egyetem és az olimpiára készülés mellett, hogy fért mindez az idejébe?

Rengeteg időm ment el úszással valóban, napi 6 óra edzés, plusz az egyetem és a tanulás nem volt könnyű időszak. De nagyon elszánt voltam, muszáj volt jól gazdálkodnom az idővel. Ennek a mai napig nagy hasznát veszem.

Nemcsak az uszodában van a gyerekekkel, hanem az üzleti élet résztvevőit is tréningezi.

Korábbról kezdeném, már élsportoló koromban is tudatosan készültem a civil életre. 2009-ben a Testnevelési Egyetemre kerültem, a Nemzetközi Igazgatóságra. Nagyon örültem a felkérésnek, mert a sport és a tanulás végigkísérte az életemet, autentikus volt számomra a megbízás. Később pedig a hosszú évek óta dédelgetett tervemet is elkezdtem, nekivágtam a PhD megszerzésének. Ezzel párhuzamosan eldöntöttem, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Az egyetemi tanítás mellett az üzleti vállalkozások, cégek tréningezése lett a hivatásom. Ahhoz, hogy professzionális szintű képesítést szerezzek, az Egyesült Államokba, Berkeley-be utaztam, és ott elvégeztem egy toplistás képzést. Két hét intenzív oktatás után online tanulhattam itthonról.

Emellett van egy iskolám, az Aquaworld – Kovács Ági Úszóakadémia, most már 4. éve, ahol gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt van lehetőségük tanulni szakemberek segítségével.

Felnőtteknek?

Igen, van masters csoportunk is, lelkes felnőtteknek. Az akadémia lényege, hogy élmény legyen az úszás, a mozgás szeretetét hangsúlyozom. Nálunk az infrastrukturális feltételek is adottak, így egy-egy órába a csúszdázás is belefér, ez persze a gyerekeknél óra végén. De volt már nekünk nagypapánk is! Jött, meg akart tanulni úszni, és meg is tanult.

Szerencsés vagyok, a tevékenységeim minden területen emberközpontúak, sikerül átadnom olyan tapasztalatot, melyeket elsajátítottam, és a mai napig alkalmazok.

Mit szól a család? A kisfia nem követeli magának anyukája szabadidejét?

A kéthetes távollétben a család segített. Azért ezek nem túl gyakoriak, de segítség nélkül nagyon nehéz lenne. Próbálom úgy összerakni a teendőimet, hogy a fontossági sorrendemben a család és a kisfiam a lista elején legyenek. Sok és hasznos időt töltünk együtt.

A gyerek mellett még jobban megerősödött bennem, hogy tudjam, mi a dolgom, és különbséget tudjak tenni fontos és kevésbé fontos tennivalók között. Az idő menedzselése különösen hangsúlyos, erre például remekül megtanít az élsport. Ha üzleti tréningeket tartok, sokszor hozok fel példákat a sportból; hogy mi módon tudtam fejleszteni magam időbeosztásban, céltudatosságban, és hatékonyságban.

Nincsenek megilletődve Önnel szemben a tréningeken? Fiatal nő, és nem mellesleg olimpiai-, többszörös világ- és Európa-bajnok.

Mivel már évek óta vagyok ezen a területen, az üzleti életben saját vállalkozásaimmal is jelen vagyok, úgy gondolom, a hitelesség megvan. A bajnoki címek inkább hasznára válnak mindannyiunk számára; a saját bőrömön tapasztaltakat tudom átadni, amelyből a hallgatóságom közvetetten tanulhat.

Jók ezek a beszélgetések, az interakcióból én is profitálhatok. Azért választottam ilyen területeket magamnak, mert élvezem, amit csinálok. Ha az ember megtalálja a hivatását, összekapcsolja azzal, amit szeret, akkor maximális erőbedobással, átéléssel tudja képviselni. Örömét lelheti benne, talán ez a legfontosabb.

Úszásra marad ideje, vagy kedve?

Szoktam, igen, de a wellness részét már jobban szeretem, a szaunában kikapcsolódom. Nem hiányzik a napi 6 óra edzés, de azért a mozgás így is megvan, főleg futok.

Kisfiam úszik, egyelőre hobbi szinten, aztán majd meglátjuk. Érdemes megmutatni több sportot, és majd ő választ. Az úszás nemcsak alapsport, de életmentő funkciója is lehet egyben. A gyerekeknek később erősebb lesz az immunrendszere. Télen a vízből, a fűtött uszodából mennek ki a hidegbe, mégis kevesebbet betegek, mint akik nem sportolnak.

Van-e olyan dolog, amit nem tehetett meg a sportkarrier miatt?

Biztos maradt ki az életemből sok minden, de ezzel nem foglalkoztam. Boldoggá tett, amit csinálok, mentem előre. Aki valamiben profi szeretne lenni, muszáj korlátoznia tevékenységeit. Ha túl sok mindenbe kezd az ember, akkor semmiben nem lesz professzionális.

Ha egy úszást kellene említenie pazar pályafutásából, melyiket tenné?

Sidney arany.

A piros-fehér-zöld körmökre valószínűleg sokan emlékszünk!

Én festettem!

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!